2018-08-11 19:54:22
Φωτογραφία για Το μοναστήρι της Αγίας Σκέπης κοντά στην Ελληνοτουρκική μεθόριο
Η νεόδμητη ανδρώα Ιερά Μονή Αγίας Σκέπης και Αγ. Παρασκευής, βρίσκεται στην τοποθεσία «Αγ. Παρασκευή» σε μικρή απόσταση από την κωμόπολη της Ν. Βύσσας και δίπλα στην Ελληνοτουρκική μεθόριο.

Σύμφωνα με την παράδοση η Αγία Παρασκευή, πριν τη χάραξη των συνόρων υπέδειξε την τοποθεσία αυτή όπου βρέθηκε θαμμένη η εικόνα της. Στο σημείο εύρεσης της εικόνας ανέβλυσε Αγίασμα που υπάρχει μέχρι και σήμερα και θεωρείται από τους πιστούς ότι έχει θαυματουργικές ιδιότητες, ιδιαίτερα για τις παθήσεις των οφθαλμών.

Δίπλα από τη Μονή διέρχεται η σιδηροδρομική γραμμή. Μέχρι το 1974 λίγα μέτρα πιο κάτω περνούσε η παλιά σιδηροδρομική γραμμή που οδηγούσε στο σταθμό της Αδριανούπολης. Όταν κατασκευαζόταν η σιδηροδρομική γραμμή (τέλη 18ου αιώνα) οι εργάτες που δούλευαν στη βραδινή βάρδια έβλεπαν ένα ανεξήγητο φως στο σημείο εκείνο όπου αργότερα βρέθηκε η εικόνα.

Το 1931 οι κάτοικοι της Ν
. Βύσσας έκτισαν Παρεκκλήσιο στη χάρη της Αγ. Παρασκευής για να θυμίζει σε όλους το θαυμαστό γεγονός. Το 2005 κτίστηκε νέος, μεγαλύτερος Ναός με τη συνδρομή των κατοίκων. Το παλιό Παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής ήταν σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Ορεστιάδος. Άνθρωποι όλων των ηλικιών προσέτρεχαν στη χάρη της Αγίας παραμονές της εορτής της και κατασκήνωναν στα υψώματα γύρω από το Παρεκκλήσι. Επίσης μεγάλη προσέλευση πιστών παρατηρούνταν κατά την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, όπου μετά τη Θ. Λειτουργία που γινόταν στο Παρεκκλήσιο μετέβαιναν στο Αγίασμα και τελούνταν Αγιασμός.

Το Παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής έχει ιδιαίτερη σχέση και με τον Ελληνικό Στρατό, αφού διετέλεσε έδρα του ομωνύμου Λόχου για αρκετά χρόνια και στην κυριολεξία φιλοξένησε στρατιώτες, αφού οι κοιτώνες αυτών βρίσκονταν μέσα στο Ναϊδριο. Επίσης πολλοί αξιωματικοί και στρατιώτες θεωρούσαν και θεωρούν την Αγ. Παρασκευή ως προστάτιδα τους στην επιτέλεση του δύσκολου έργου τους.

Και σήμερα οι πιστοί της ευρύτερης περιοχής του Β. Έβρου τιμούν ιδιαίτερα την Αγ. Παρασκευή. Ο λόφος της Αγίας Παρασκευής δέχεται προσκυνητές κάθε ηλικίας. Ιδιαίτερα όμως νέους ανθρώπους οι οποίοι έρχονται στην Αγία για να προσευχηθούν και να ζητήσουν την προστασία της. Επίσης στην Ιερά Μονή προσέρχονται στρατιώτες από τα παρακείμενα Φυλάκια της μεθορίου για να επιτελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Όταν η Αγία Παρασκευή εμφανίστηκε στον χωρικό και του υπέδειξε τον τόπο που θα βρεί την εικόνα της, σύμφωνα με την παράδοση του έδειξε σε όραμα το πώς θα γίνει ο τόπος αυτός και του είπε: « Εδώ θα γίνει το μοναστήρι μου…».

Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε και η επιθυμία αλλά και η προσταγή της Αγίας Παρασκευής έγινε πραγματικότητα. Η Ιερά Μονή εκτός από το όνομα Της Αγίας Παρασκευής παίρνει και το όνομα της Αγίας Σκέπης, δηλαδή της Παναγίας μας. Η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία. Το Μοναστήρι βρίσκεται δίπλα στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, μια ανάσα από την Αδριανούπολη και ανάμεσα στα Ελληνικά Φυλάκια της μεθορίου. Εδώ στα σύνορα η Αγία Σκέπη φρουρεί και σκεπάζει το ΄Εθνος μας, τον φιλόχριστο Στρατό μας, αλλά και τους κατοίκους αυτού του ευλογημένου τόπου.
Πηγή
paraklisi
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ