2018-08-14 22:50:51
Φωτογραφία για Οι δύο Έλληνες που - μέσω ξένων ομίλων - δίνουν πνοή στο ναυπηγείο της Σύρου
Οι προσπάθειες ανάπτυξης της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες έμεναν στα ευχολόγια, με αποτέλεσμα η πρώτη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο, με 4.500 ελληνόκτητα πλοία, να μην έχει δικές της επισκευαστικές βάσεις.

Αναπτύχθηκαν η Τουρκία και η Ρουμανία, με την Ελλάδα που έχει την τεχνογνωσία και βρίσκεται σε κομβικό γεωπολιτικό θαλάσσιο πέρασμα να παραμένει απλώς παρατηρήτρια.

Μέσα στον οικονομικό κουρνιαχτό, δύο μεγάλοι όμιλοι, ο αμερικανικών συμφερόντων ΟΝΕΧ με εκπρόσωπο τον κ. Πάνο Ξενοκώστα και ο γερμανικών συμφερόντων MAN Diesel, κορυφαίος παγκοσμίως στην παραγωγή βιομηχανικού εξοπλισμού και για πλοία, με διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Διονύση Χριστοδουλόπουλο, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δώσουν πνοή στο ναυπηγείο της Σύρου.

Η ΜΑΝ Diesel & Turbo Hellas κατέχει το 90% της ναυτιλιακής αγοράς και η ONEX Syros Shipyards φιλοδοξεί να καταστεί κορυφαία επιλογή one-stop-shop για τις διεθνείς ναυτιλιακές, προσφέροντας κι αυτές τις υπηρεσίες on site.


Ηδη έχει κατατεθεί σχέδιο εξυγίανσης του ναυπηγείου στο Νεώριο της Σύρου στο Πρωτοδικείο Ερμούπολης, με την εκδίκασή του να έχει οριστεί στις 6 Σεπτεμβρίου.

Πριν από δέκα ημέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση στη Σύρο μεταξύ των κυρίων Ξενοκώστα και Χριστοδουλόπουλου και τέθηκαν οι βάσεις για μια συνεργασία που ίσως στην πορεία θεωρηθεί ιστορική για την ελληνική ναυπηγοεπισκευή.

Το κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν η παροχή υπηρεσιών από τη MAN Diesel & Turbo Hellas στα πλοία τα οποία είτε δεξαμενίζονται είτε επισκευάζονται στο Νεώριο, χρησιμοποιώντας την αποκλειστική υποστήριξη Ελλήνων μηχανικών της MAN Diesel.

H συζήτηση συνεχίζεται στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης για την ανάπτυξη δυνατοτήτων για προσφορά επιπλέον υπηρεσιών, όπως η εγκατάσταση μόνιμης τεχνικής βάσης πρωτοβάθμιας υποστήριξης με το ανάλογο κλιμάκιο, η συμμετοχή από κοινού σε διαγωνισμούς του Πολεμικού Ναυτικού για την επισκευή και αντικατάσταση υπάρχοντος εξοπλισμού, η κατασκευή νέων σκαφών αναψυχής κ.ά.

Η εταιρεία προσανατολίζεται να καλύψει, εκτός από τις ανάγκες επισκευής και συντήρησης του εξοπλισμού των πλοίων, και τις ανάγκες για συνεχή παρακολούθηση του εξοπλισμού των Ελλήνων πλοιοκτητών με τη σύναψη συμβολαίων μακροχρόνιας συντήρησης και επίβλεψης, καθώς και επαυξημένης διά αποστάσεως παρακολούθησης και επίλυσης τεχνικών προβλημάτων μέσω ειδικών ηλεκτρονικών πλατφορμών.

Άλλωστε η ψηφιοποίηση και το digitalization αποτελούν κεντρικούς στρατηγικούς στόχους του ομίλου της ΜΑΝ με την ψηφιακή μετάβαση στο κέντρο των δραστηριοτήτων της. Επιπλέον, το κλιμάκιο της ΜΑΝ θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει την τεχνογνωσία που μόνο μια εταιρεία παραγωγής βιομηχανικού εξοπλισμού κατέχει και μπορεί να μεταβιβάσει στο προσωπικό μέσω επικεντρωμένων εν πλω μαθημάτων τεχνικής λειτουργίας, επιθεώρησης και επισκευής.

«Η εταιρεία μας πιστεύει στις δυνατότητες και τις προοπτικές του ναυπηγείου της Σύρου και είναι έτοιμη να προσφέρει την τεχνογνωσία της για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων του. Η νέα αυτή συνεργασία εδράζεται τόσο στην αξιοπιστία όσο και στη σοβαρότητα των εμπλεκόμενων μερών και αναμένουμε το συγκεκριμένο βήμα να αποτελέσει υπόδειγμα για την περαιτέρω ενδυνάμωση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στο σύνολό της στη Σύρο αλλά και στις υπόλοιπες ζώνες», επισημαίνει ο κ. Χριστοδουλόπουλος και προσθέτει:

«Η μητρική εταιρεία έχει ως στρατηγικό στόχο τη συνεχή και υγιή ανάπτυξη της ελληνικής θυγατρικής εταιρείας. Με ένα πολύ καλά μελετημένο και δομημένο πλάνο κινείται με γνώμονα τόσο τον άνθρωπο και τον εργαζόμενο όσο και την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στον ελληνικό χώρο». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ONEX Syros Shipyards Πάνος Ξενοκώστας δηλώνει: «Καλωσορίζουμε έναν από τους κορυφαίους κατασκευαστές ναυτιλιακών κινητήρων στους κόλπους των ναυπηγείων μας. Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, οι τεχνολογικές συνέργειες και οι προηγμένες οριζόντιες υπηρεσίες αυξάνουν την προστιθέμενη αξία προς τους πελάτες μας και σηματοδοτούν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διεκδικούμε στη Μεσόγειο και τη διεθνή αγορά. Η ΜΑΝ Diesel & Turbo Hellas έμπρακτα στηρίζει τη μεταφορά τεχνογνωσίας και καινοτομίας στην Ελλάδα σε αυτή την κομβική στιγμή για τη χώρα και τον κλάδο».

Η ΜΑΝ δεν περιορίζεται μόνο στη ναυτιλία. Σύμφωνα με συζητήσεις που έχουν γίνει σε επιχειρηματικούς κύκλους, ήδη υπάρχουν πληροφορίες για συνεργασίες στον κλάδο του φυσικού αερίου, αλλά και στον τομέα της παραγωγής ενέργειας μέσω ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών (EPCS) τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Αφρική.

Εχοντας κλείσει 50 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα την περασμένη χρονιά, η ΜΑΝ Diesel & Turbo Hellas προχωρά με μότο «50 years: Engine the mankind» (50 χρόνια: Κινεί την ανθρωπότητα). Μια πορεία συνεχούς ανάπτυξης και προσφοράς, που, όπως προδιαθέτει το σλόγκαν, κινείται στους άξονες της τεχνολογίας μέσω των μηχανών της αλλά ταυτόχρονα έχει ως κύριο στρατηγικό στόχο τον άνθρωπο.

Η ΜΑΝ συνεχίζει την αμέριστη κοινωνική πρόσφορά της. Παράδειγμα αποτελεί η άμεση ενίσχυση από τους ίδιους τους εργαζομένους του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, ενώ και η ίδια η εταιρεία κατέθεσε προσφάτως ένα σεβαστό πόσο στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων. Επίσης, συνεχίζεται η περαιτέρω ενίσχυση των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού με υλικοτεχνικό εξοπλισμού. Η ΜΑΝ ενισχύει και τις μικρές κοινωνίες, όπως με παροχή δωρεάν ηλεκτρονικών υπολογιστών στα σχολειά του Δήμου Ηλιδας, τόπο καταγωγής του διευθύνοντος σύμβουλου Διονύση Χριστοδουλόπουλου.

του Μηνά Τσαμόπουλου
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ