2018-08-15 12:07:15
Φωτογραφία για Η επιστήμη επιμένει: Δεν είναι αβλαβές το ηλεκτρονικό τσιγάρο
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι αθώο, το λένε και το ξαναλένε οι επιστήμονες Μπορεί να είναι πιο ασφαλές απ’ το κανονικό τσιγάρο, αλλά σε βάθος χρόνου μπορεί ν’ αποδειχθεί πως έχει σοβαρότατους κινδύνους.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει γίνει τα τελευταία χρόνια αντικείμενο μελέτης, μιας κι όλο περισσότεροι ατμιστές κάνουν την εμφάνισή τους, θεωρώντας πως η συνήθειά τους είναι πιο ασφαλής απ’ ό,τι ενός καπνιστή. Είναι, όμως, έτσι; Η επιστήμη λέει πως δεν είναι αβλαβές το ηλεκτρονικό τσιγάρο και, πώς να είναι δηλαδή, αφού εισπνέεις ατμό;

Βρετανοί επιστήμονες εξέφρασε τις «μεγάλες επιφυλάξεις τους για την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλή».

Όπως αναφέρει η νέα μελέτη, ο εισπνεόμενος ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου καταστρέφει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, κάνοντας έτσι πιο δύσκολο για τους τους πνεύμονες το ν’ απαλλαγούν από δυνητικά επικίνδυνους μικροοργανισμούς και από τις λοιμώξεις. Συνεπώς, στο μέλλον, μπορεί να προκαλέσει παθήσεις όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).


Οι προηγούμενες μελέτες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο είχαν εστιάσει κατά βάση στο υγρό του ηλεκτρονικού τσιγάρου πριν αυτό γίνει αυτός, όμως, η νέα έρευνα εστιάζει στον ατμό.

Οι επιστήμονες απ’ το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο πνευμονολογικό περιοδικό “Thorax” ενώ βρήκαν έναν τρόπο να μιμούνται στο εργαστήριο τις επιπτώσεις της άτμισης πάνω σε κύτταρα πνευμόνων που είχαν λάβει από οκτώ μη καπνιστές.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου ευνοεί την πρόκληση φλεγμονής ενώ καταστέλλει και τη δράση των μακροφάγων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία παίζουν ζωτικό ρόλο για το καθάρισμα του οργανισμού από βακτήρια, σωματίδια σκόνης, αλλεργιογόνες ουσίες κ.α.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι ερευνητές, μερικές επιπτώσεις του ατμού πάνω στον πνευμονικό ιστό μοιάζουν μ’ όσες παρατηρούνται στους πνεύμονες τακτικών καπνιστών και όσων έχουν χρόνιες παθήσεις όπως η ΧΑΠ.

Φυσικά, οι Βρετανοί επιστήμονες τόνισαν την ανάγκη να γίνουν κι άλλες έρευνες για τις επιπτώσεις της άτμισης καθώς η νέα μελέτη έγινε σε εργαστηριακές και όχι σε κλινικές συνθήκες.

Ένας εκ των επικεφαλής της έρευνας δήλωσε πως παρόλο που το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ασφαλέστερο από το παραδοσιακό, μπορεί να είναι επιβλαβές σε βάθος χρόνου, καθώς η σχετική έρευνα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του είναι ακόμα στην αρχή της.

Σε σχέση με τα καρκινογόνα μόρια που περιέχει ο καπνός του κανονικού τσιγάρου, ο ατμός του ηλεκτρονικού σίγουρα περιέχει μικρότερο αριθμό καρκινογόνων ουσιών. Από άποψη κινδύνου για καρκίνο, το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο ασφαλές, αλλά αν κανείς ατμίζει για 20 ή 30 χρόνια και αυτό μπορεί να προκαλέσει ΧΑΠ, τότε αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να ξέρει ο ατμιστής. Δεν πιστεύω ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιο επιβλαβή από τα κανονικά, αλλά θα πρέπει να έχουμε ένα επιφυλακτικό σκεπτικισμό για το κατά πόσο είναι τόσο ασφαλή όσο νομίζουμε

Προς το παρόν, πάντως, δεν μπορεί να πει κανείς πως υπάρχει μια άποψη διεθνώς για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, διότι το θέμα διερευνάται ακόμα.

Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκφράσει τις ανησυχίες του ότι η θέρμανση του υγρού των ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό τοξικών ουσιών.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ