2018-08-15 14:36:23
Φωτογραφία για Ταραγμένα Βαλκάνια - Σταθερή Ελλάδα
Η ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και η οικονομική της κατάρρευση καθώς και οι ανησυχητικές εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια με επίκεντρο το Κοσσυφοπέδιο, φέρνουν στο προσκήνιο τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

Το οριστικό "πάγωμα" των ΗΠΑ στην προμήθεια των F35 έχει τη δική του βαρύνουσα πολιτική και γεωστρατηγική σημασία, ενώ η διαφαινόμενη εδώ και χρόνια οικονομική κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας, καθιστά το μεγάλο και αμετροεπή γείτονα, σε ένα προβληματικό παίκτη. Οι "φουρτούνες" του Ερντογάν δεν είναι κάτι που μπορεί να κεφαλαιοποιήσει η Ελλάδα, και δεν είναι αυτή εξάλλου η σωστή προσέγγιση,  οφείλει όμως να παραμείνει αξιόπιστος συνομιλητής και να μην παρασυρθεί σε παιχνίδια έντασης. Η "δύναμη σταθερότητας", ένας πολυφορεμένος όρος, αποκτά σήμερα πραγματικά σημασία.

Στην πλευρά των Δυτικών Βαλκανίων, τα σενάρια για διχοτόμηση του Κοσσόβου και αλλαγές συνόρων βρίσκονται στην ατζέντα των μεγάλων δυνάμεων και σε αυτή τη συγκυρία πιθανής ανάφλεξης με επίκεντρο τις εθνοτικές ομάδες της περιοχής,η σταθερή και υπεύθυνη στάση από την Ελλάδα είναι κρίσιμη
. Ιδιαίτερα καθώς ο μεγαλοϊδεατισμός καθοδηγεί τους πρωταγωνιστές της κλιμακούμενης έντασης αναδεικνύεται πόσο κομβική για  την περιοχή και ωφέλιμη για την Ελλάδα είναι η συμφωνία για το Μακεδονικό. Το μόνο που δεν θέλει η χώρα, τη στιγμή που ορθοποδεί, είναι οι "φλόγες" να φτάσουν στα βόρεια συνορά της.

Η αναταραχή στα Βαλκάνια αναδεικνύει πόσο σημαντικό είναι για την Ελλάδα να αναδειχθεί σε πραγματικό πόλο σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή και να μην εμπλακεί ως μέρος του προβλήματος. Ο πολυφορεμένος όρος "πόλος σταθερότητας" αποκτάει πλέον νόημα, χωρίς επικοινωνιακές "παρόλες". Είναι η ώρα και η ευκαιρία, βγαίνοντας από την κρίση και ανακτώντας την εθνική κυριαρχία, η Ελλάδα να αφήσει πίσω τη "χαμένη δεκαετία" της χρεοκοπίας και να αναλάβει ενισχυμένο ρόλο, εκμεταλλευόμενη τη θέση της σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

Όχι με όρους ηγεμονίας, όπως καταστροφικά σχεδίασαν κάποιοι πριν από δεκαετίες, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα, αλλά με σοβαρή διπλωματία και ρεαλισμό. Χωρίς εθνικισμούς, έπαρση, ανευθυνότητα και...χρέη, που συνθέτουν το περιβάλλον γύρω της. Μακροπρόθεσμα η Ελλάδα θα ωφεληθεί ιδιαίτερα από αυτή τη στάση και θα ενισχύσει πραγματικά τη θέση της στην ευρύτερη περιοχή. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να αναδειχθεί σε μια πραγματική ηγέτιδα δύναμη.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ