2018-08-15 21:21:15
Φωτογραφία για Η Ε.Ε. βάζει στο μικροσκόπιο τα προγράμματα «χρυσής βίζας»
Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπαίνουν τα προγράμματα «χρυσής βίζας» που προσφέρουν οκτώ κράτη-μέλη της Ε.Ε., τα οποία, ουσιαστικά, παραχωρούν σε πολίτες τρίτων χωρών υπηκοότητα αντί σημαντικών επενδύσεων σε ακίνητα, κρατικά ομόλογα και εταιρείες. Η Κομισιόν ανησυχεί ότι επιχειρηματίες που επιθυμούν να ξεπλύνουν χρήματα χρησιμοποιούν αυτά τα προγράμματα και ζητεί από τα κράτη-μέλη να κάνουν προσεκτικότερους ελέγχους προτού χορηγήσουν υπηκοότητα σε επιχειρηματίες με χρήματα αμφιβόλου προέλευσης.

Μιλώντας στους Financial Times, η Ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης Βέρα Γιούροβα τόνισε πως οι Βρυξέλλες θα ελέγξουν πιο αυστηρά τα προγράμματα «υπηκοότητας προς πώληση» της Μάλτας, της Κύπρου, της Αυστρίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Πορτογαλίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης της διαφθοράς και του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος. Ιδιαίτερη ανησυχία εξέφρασε η κ
. Γιούροβα για την προέλευση του πλούτου Ρώσων πολιτών που καταθέτουν αίτηση για χορήγηση υπηκοότητας στη Μάλτα. «Οταν υπάρχουν αμφιβολίες, δεν θα πρέπει να δίνεται σε κάποιο άτομο το προνόμιο της υπηκοότητας», δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος στους FT. «Δεν έχουμε την εξουσία να απαγορεύσουμε αυτή την πρακτική, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε από τα κράτη-μέλη να είναι προσεκτικά. Χορηγούν υπηκοότητα για ολόκληρη την Ευρώπη», εξήγησε.

Τα κράτη-μέλη ορίζουν τα ίδια τα κριτήρια για τη χορήγηση υπηκοότητας σε ξένους επενδυτές, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει έκθεση το φθινόπωρο που είναι πιθανόν να κατηγορεί κράτη-μέλη πως δεν ερευνούν προσεκτικά την πηγή του πλούτου των ξένων επενδυτών που ζητούν υπηκοότητα. Κοινό χαρακτηριστικό των προγραμμάτων χορήγησης «χρυσής βίζας» είναι η απαίτηση για πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων στη χώρα στην οποία αιτούνται υπηκοότητα. Ως αντάλλαγμα οι ξένοι επενδυτές λαμβάνουν ευρωπαϊκό διαβατήριο, που τους επιτρέπει να εργαστούν, να διαμείνουν και να ταξιδέψουν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση και στη ζώνη Σένγκεν.

Το τελευταίο διάστημα έχουν έρθει στο φως σημαντικά σκάνδαλα ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος μέσω τραπεζών σε Μάλτα και σε Εσθονία, τα οποία τράβηξαν την προσοχή των ευρωπαϊκών θεσμικών οργανισμών (Κομισιόν, ΕΚΤ) στην απουσία ελέγχων για την προέλευση ρωσικών κεφαλαίων που εισέρχονται στην Ε.Ε.

Η κ. Γιούροβα είπε πως έχει θορυβηθεί από το πρόγραμμα της Μάλτας, στο πλαίσιο του οποίου μπορεί να λάβει κάποιος την υπηκοότητα εάν επενδύσει 650.000 ευρώ στο επενδυτικό ταμείο της χώρας κι εάν αγοράσει ή ενοικιάσει ακίνητη περιουσία, όπως επίσης και αν επενδύσει 150.000 ευρώ σε μετοχές και σε ομόλογα.

«Είναι λόγος έντονης ανησυχίας όταν ένας Ρώσος πολίτης, ο οποίος έχει υπάρξει σε ολόκληρη τη ζωή του μεσαίο ή υψηλόβαθμο στέλεχος, όπου οι μισθοί δεν είναι πολύ υψηλοί, ξαφνικά έχει τα χρήματα για να αγοράσει υπηκοότητα στη Μάλτα», λέει η Ευρωπαία επίτροπος. «Θέλουμε τα κράτη-μέλη να ελέγχουν (σ.σ. την προέλευση των χρημάτων) και να μην επιτρέπουν σε εγκληματίες να έρχονται στην Ευρώπη και να έχουν τα ίδια δικαιώματα με ανθρώπους που έχουν έρθει πριν από χρόνια, που εργάζονται, που πληρώνουν φόρους και κάνουν παιδιά και αναγκάζονται να περιμένουν χρόνια για χορήγηση υπηκοότητας», προσθέτει η κ. Γιούροβα.

Το πρόγραμμα της Μάλτας ενεργοποιήθηκε το 2014 και έκτοτε έχει αποφέρει στο δημόσιο ταμείο της χώρας περίπου 590 εκατ. ευρώ από περισσότερους από 700 επενδυτές, σύμφωνα με στοιχεία του κρατικού οργανισμού της Μάλτας που το διαχειρίζεται. Τον περασμένο Μάρτιο, έκθεση της οργάνωσης καταπολέμησης του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος Transparency International κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα προγράμματα χορήγησης υπηκοότητας αντί επενδύσεων αποτελούν «πηγή διαφθοράς» για την Ε.Ε.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ