2018-08-16 17:16:04
Φωτογραφία για Ηράκλειο: Χρέωσαν κουβέρ παρανόμως και έδωσαν το δελτίο παραγγελίας αντί για απόδειξη! [photos]
Την κουτοπονηριά ενός εστιάτορα σε τουριστικό θέρετρο του νομού Ηρακλείου επισημαίνει σήμερα το cretapost δράτοντας έτσι την... ευκαιρία να υπενθυμίσει τα νόμιμα δικαιώματα που έχουμε όλοι μας ως καταναλωτές σε επιχειρήσεις εστίασης.

Ζευγάρι Ηρακλειωτών σύμφωνα με το cretapost.gr επισκέφθηκε προσφάτως εστιατόριο, και μάλιστα δημοφιλές, στην περιοχή του Κοκκίνη Χάνι, για να απολαύσει το φαγητό του. Όταν ήρθε η ώρα του λογαριασμού, το ζευγάρι παρέλαβε σε περιποιημένο – αν μη τι άλλο – δερμάτινο φάκελο όχι το νόμιμο παραστατικό με την επωνυμία της επιχείρησης, τον ΑΦΜ της, το όνομα του κατά τον νόμο υπευθύνου, τα τηλέφωνα και την Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία που υπάγεται, αλλά... το πρόχειρο και φυσικά ανεπίσημο, χωρίς καμία φορολογική αξία, δελτίο παραγγελίας.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο μαγαζάτορας είχε χρεώσει παρανόμως το διπλό κουβέρ στην παραγγελία του ζευγαριού, χρεώνοντας τον λογαριασμό τους για τα μαχαιροπίρουνα, τις χαρτοπετσέτες και τα σκεύη που ούτως ή άλλως είναι υποχρεωμένος να παρέχει στην πελατεία του, έναντι του ποσού των 2 ευρώ.


Ο καταναλωτής σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία μπορούσε να αρνηθεί την καταβολή των 2 ευρώ που του χρεώθηκαν ως κουβέρ, αλλά μπορούσε επίσης να αρνηθεί την πληρωμή και ολόκληρου του ποσού επειδή δεν του έδωσαν νόμιμη απόδειξη αλλά το δελτίο παραγγελίας, το οποίο υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να παραδοθεί στον καταναλωτή μαζί με την απόδειξη της ταμειακής μηχανής.

Δείτε ποια είναι τα δικαιώματά της ως καταναλωτές σε επιχειρήσεις εστίασης, σύμφωνα με την Ένωση Καταναλωτών για την Ποιότητα της Ζωής, καθώς και με ποια πρόστιμα βρίσκονται αντιμέτωποι οι παραβάτες:

Τιμοκατάλογος

Όλα τα εστιατόρια είναι υποχρεωμένα να έχουν αναρτημένο ενημερωμένο τιμοκατάλογο στην είσοδο του καταστήματος (Απόφαση Α2-718/ΦΕΚ2090/Β/31-7-2014 άρθρα 89, 90, 91 & 92)Είναι υποχρεωμένα να έχουν έναν τιμοκατάλογο ανά δύο τραπέζια και να τον διαθέτουν σε κάθε πελάτη πριν από την παραγγελίαΟ τιμοκατάλογος πρέπει να είναι γραμμένος υποχρεωτικά στα Ελληνικά και προαιρετικά σε κάποια άλλη γλώσσαΠρέπει πάντα να αναγράφονται οι τελικές τιμές, καθώς και η ένδειξη: «Ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει εάν δε λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη-τιμολόγιο)»Εάν διαθέτουν κατεψυγμένα ψάρια, κρέατα ή λαχανικά, πρέπει να αναγράφονται στον κατάλογο με την ένδειξη «κατεψυγμένο» καθώς και «προμαγειρεμένο» ή «προτηγανισμένο» για φαγητόΠρέπει να αναγράφεται το είδος των ελαίων που χρησιμοποιείται σε ωμή μορφή στα φαγητάΧρέωση Κουβέρ

Δεν επιτρέπεται η χρέωση κουβερ ενώ κανένα προϊόν (π.χ. εμφιαλωμένο νερό και ψωμί) δεν προσφέρεται και χρεώνεται χωρίς τη συναίνεση του πελάτη (Υ.Α. Α2/718/28-07-2014)Οι παραβάτες τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 500€ ανά είδοςΔελτίο Παραπόνων

Τα εστιατόρια υποχρεούνται να τηρούν «Δελτίο Παραπόνων» σε ειδική θήκη, σε εμφανές σημείο στην έξοδο του καταστήματος εις τριπλούν, ώστε να συμπληρώνεται από τον καταναλωτή εφόσον έχει παράπονο και να αποστέλλεται στο αρμόδιο Τμήμα Εμπορίου κάθε Περιφέρειας.

ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΕΦΕΤ

Tηλ: 11717, 2106971500

E-mail: [email protected]
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ