2018-08-16 20:00:56
Φωτογραφία για Πώς να απολογηθείτε για ένα λάθος
«Η ικανότητα να συγχωρείς είναι προσόν του δυνατού. Οι αδύναμοι ποτέ δεν συγχωρούν», είχε αναφέρει κάποτε ο Μαχάτμα Γκάντι. «Συγνώμη»… μια λέξη με τόσα συναισθήματα! Τα λάθη είναι ανθρώπινα… αλλά λίγοι μπορούν να τα παραδεχτούν εύκολα. Πολλοί δυσκολεύονται να ζητήσουν συγχώρεση, είτε λόγω του εγωισμού, είτε λόγω της αδυναμίας να παραδεχτούν την ενοχή τους.

Όμως, μια απολογία όχι μόνο μπορεί να φέρει την ισορροπία σε μια φιλική ή ερωτική σχέση, αλλά είναι ικανή να ενώσει δύο ανθρώπους για μια ζωή!

Τα βήματα για μια «συγνώμη»

Η λέξη «φταίω» δεν είναι τελικά τόσο δύσκολη όσο φαίνεται αρχικά. Αρκεί να αφήσετε τις δικαιολογίες και τους φόβους και να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

Αναρωτηθείτε: «Τι πήγε άραγε στραβά»;

Αν δεν γνωρίζετε σε ποιο σημείο έχετε κάνει λάθος… δεν θα μπορέσετε ποτέ να απολογηθείτε αποτελεσματικά! Πολλές φορές δεν προβλέπουμε ότι μια ενέργειά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ένα άτομο, αλλά αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι δεν έχουμε κάνει και λάθος. Πώς να απολογηθείτε για ένα λάθος…Μια ψεύτικη συγνώμη είναι ικανή να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, ενώ η γνήσια συγνώμη αντιμετωπίζει ουσιαστικά έναν τσακωμό. Αναρωτηθείτε σε ποια σημεία έχετε πράξει λανθασμένα και κάντε πέρα τους εγωισμούς!


Πάρτε την πλήρη ευθύνη

Όταν το λάθος είναι αποκλειστικά δικό σας, μην μοιράζεστε την ευθύνη με τους άλλους και μην προσπαθείτε να βρείτε ελαφρυντικά. Παραδεχτείτε το συντομότερο δυνατόν ότι η ευθύνη είναι ανεπιφύλακτα δική σας. Οι δικαιολογίες μπορούν να σας οδηγήσουν στην καταστροφή, ενώ μια ατελής συγνώμη συχνά λαμβάνεται ως προσβολή για τον άλλο! Παράλληλα, απομακρυνθείτε από κάθε απολογία που μοιάζει ψεύτικη, τυπική ή ανούσια Επιλέξτε την κατάλληλη στιγμή για μια συγγνώμη

Μερικές φορές είναι καλύτερα να ζητάτε συγνώμη αμέσως μετά το λάθος, ενώ άλλες είναι καλύτερα να περιμένετε να «ξεθυμάνει» η κατάσταση. Ωστόσο, όσο πιο γρήγορα ζητάτε συγνώμη, τόσο πιο πιθανό είναι ο άλλος να κρίνει την πράξη σας ως ένα λάθος της στιγμής, παρά ως ένα ελάττωμα του χαρακτήρα σας. Αντίθετα, όσο περισσότερο περιμένετε να ζητήσετε συγγνώμη, τόσο πιο δύσκολα μπορεί να επιδιορθωθεί η σχέση σας με το άλλο άτομο.

Πώς να απολογηθείτε για ένα λάθος…Διατυπώστε προσεκτικά την απολογία σας

Δεν χρειάζεται να κάνετε τη ζωή σας πιο δύσκολη και να προσποιείστε! Εάν έχετε ένα καλό λόγο για να κρατήσετε «ζωντανή» τη σχέση σας… το άλλο άτομο θα θέλει να τον ακούσει. Είναι προτιμότερο να πείτε: «Θέλω να ζητήσω συγνώμη γιατί πραγματικά νοιάζομαι για αυτήν τη σχέση», παρά να εκφραστείτε με τη φράση: «Πέρναγα και σκέφτηκα ότι πρέπει να ζητήσω συγνώμη». Παράλληλα, καλό είναι να αποφεύγετε την πρόταση «Σε παρακαλώ συγχώρεσε με», καθώς δεν συνεπάγεται σε μια αληθινή μεταμέλεια…

Εκφράστε την εκτίμησή σας προς το άλλο άτομο

Ρωτήστε τον άλλο αν θα σας δώσει μια ευκαιρία για να διορθώσετε το λάθος σας, αλλά ταυτόχρονα τονίστε το ρόλο που κατέχει στη ζωή σας! Αυτή είναι η στιγμή για να αναφερθείτε με συντομία στην αγάπη που υπάρχει μεταξύ σας και στα γεγονότα που έχετε περάσει μαζί. Πείτε του ότι η ζωή σας δεν θα είναι η ίδια χωρίς αυτόν και την παρέα του και ότι θα προσπαθήσετε να ξανακερδίσετε την εμπιστοσύνη του…

Για μια αποτελεσματική απολογία…

Πώς να απολογηθείτε για ένα λάθος…Μια γνήσια συγνώμη χρειάζεται πειθαρχία. Πρόκειται για μια σκόπιμη προσπάθεια που θα λύσει ένα πρόβλημα σε μια σχέση. Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας οδηγήσουν σε μια πιστευτή και αληθινή απολογία:

Να είστε υπομονετικοί. Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται το χρόνο τους για να συγχωρέσουν τον άλλον. Να θυμάστε, ότι επειδή κάποιος δέχεται την απολογία σας δεν σημαίνει ότι σας έχει συγχωρέσει πλήρως. Πρέπει να είστε δίπλα του και να τον στηρίζετε για αρκετό καιρό, μέχρι να σας εμπιστευτεί ξανά.

Αποφύγετε τον πειρασμό να δικαιολογηθείτε στο τέλος! Ξεκινήστε την απολογία με τα συναισθήματά σας ενέργειες και περιγράψτε τα λάθη σας. Αποφύγετε λέξεις όπως «αλλά» ή «αν», καθώς επίσης και την φράση «Λυπάμαι, αλλά ...», αφού σημαίνει «Δεν λυπάμαι».

Επειδή η γλώσσα του σώματος προδίδει πολλά, κρατήστε τα χέρια σταυρωμένα και μην κουνάτε το δάχτυλο επιθετικά προς τον άλλο.

Όταν θέλετε να ζητήσετε συγνώμη, καλό είναι να είστε μόνοι με τον άλλο. Έτσι, όχι μόνο θα μειωθεί η πιθανότητα να επηρεαστεί το άτομο από άλλες γνώμες, αλλά θα σας κάνει και λιγότερο νευρικούς.

Ζητήστε συγχώρεση χωρίς λόγια…

Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι να πείτε συγγνώμη. Με λίγο σκέψη και σχεδιασμό θα βρείτε τον ιδανικό τρόπο για την περίπτωσή σας, ο οποίος θα προσθέσει μια «έξτρα» συγνώμη στην προφορική σας απολογία…

Πώς να απολογηθείτε για ένα λάθος…Κάντε ένα δώρο μεταμέλειας…

Για τις πιο προσωπικές σχέσεις, σύμφωνα με έρευνα στις ΗΠΑ, βεβαιώνεται ότι το πιο «κλασσικό» δώρο που δίνεται με μια απολογία είναι τα κοσμήματα. Εταιρία κοσμημάτων διαπίστωσε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των πελατών της αγόραζαν κοσμήματα, γιατί έψαχναν να βρουν ένα τρόπο να παραδεχτούν το λάθος τους.

Χρησιμοποιώντας την ποίηση και τη μουσική

Ένα ποίημα ή ένα τραγούδι μπορεί να εκφράσει τη ψυχή ενός ατόμου. Όμως, ένα κομμάτι στίχων ή ποίησης μπορεί να συνοδεύσει μια συγνώμη, ώστε να γίνει πιο ρομαντική και συγκινητική. Πιθανόν, ένα τραγούδι που έχει σημαδέψει τη σχέση σας ή τις αξέχαστες διακοπές σας να μπορεί να ενισχύσει μερικώς την απολογία σας.

Στείλτε μια e-κάρτα με την απολογία σας

Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί και οι e-κάρτες αποτελούν μια εναλλακτική λύση για μια «συγνώμη». Σίγουρα, μια κάρτα μπορεί μόνο να ξεκινήσει την προσπάθειά σας, η οποία θα ολοκληρωθεί με την άμεση και προσωπική επαφή σας. Όταν ψάχνετε για τέτοιες κάρτες, σκεφτείτε την κατάλληλη εικόνα ή τα συναισθήματα που σχετίζονται με την κατάσταση της σχέσης σας.

Πηγή

https://trelogaidouri.blogspot.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ