2018-08-21 19:23:05
Φωτογραφία για Στα τέλη Οκτ. 2018 και σε 2 δόσεις τα αναδρομικά σε 250.000 ε.ε. και ε.α. στελέχη ΕΔ-ΣΑ (ΠΙΝΑΚΕΣ)
► Το πρώτο κύμα επιστροφών από τις περικοπές στις συντάξεις και στους μισθούς ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ και θα δοθούν στο τέλος Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της απόφασης του ΣτΕ.

► Αφορά 250.000 εν ενεργεία και απόστρατους. Τα ποσά ανά βαθμό.

► Το συνολικό ποσό ξεκινά από 2.100 ευρώ για χαμηλόβαθ­μους αξιωματικούς και φτάνει έως και 12.800 ευρώ για τους ανώτατους αξιωματικούς.

Διακόσια εκατομμύρια ευρώ σχεδιάζεται να «επιστραφούν» στα τέλη Οκτωβρίου σε 250.000 εν ενεργεία και αποστράτους ένστολους από το λεγόμενο κοινωνι­κό μέρισμα που επιδιώκει να αξιοποιήσει η κυ­βέρνηση στο τέλος του έτους. Πρόκειται για το πρώτο στάδιο εφαρμογής της τελεσίδικης από­φασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμ­φωνα με την οποία η κυβέρνηση είναι υποχρε­ωμένη να αποδώσει συνολικά ένα ποσό της τάξεως των 450 εκατ. ευρώ, μαζί με τις προσαυ­ξήσεις σε όλους τους ένστολους. Αξίζει να ανα­φερθεί ότι οι συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρο­μικά και αύξηση στις συντάξεις τους ενώ οι εν ενεργεία θα λάβουν μόνο αναδρομικά, καθώς από το 2017 ισχύει το ενιαίο μισθολόγιο.


Τα αναδρομικά ξεκινούν από περίπου 2.100 ευρώ για χαμηλόβαθμους αξιωματικούς και φτά­νουν έως και 12.800 ευρώ για τους ανώτατους αξιωματικούς ενώ οι αυξήσεις στις συντάξεις ξεκινούν από 30 ευρώ και φτάνουν τα 180 ευρώ μηνιαίως. Τα ποσά προκύπτουν από τον βασικό μισθό, ενώ σε πολλές περιπτώσεις προβλέπονται επιπλέον χρήματα καθώς είναι αρκετές οι κατηγορίες ένστολων που λαμβάνουν επιδόματα εξομάλυνσης και ειδικής απασχόλησης. Τα αναδρομικά καλύπτουν χρονικό δι­άστημα 65 μηνών από τον Αύγουστο του 2012 ως και τον Δεκέμβριο του 2017 και μπορεί να δοθούν ακόμα και σε 36 δόσεις. Ωστόσο, στην κυβέρνηση εξετάζουν να περιορίσουν τον αριθμό των δόσεων, καταβάλλοντας αρχικά αναλογικά το ποσό των 200 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια να αποφασιστεί ο τρόπος καταβολής του υπολείποντος ποσού.

Τα ποσά των αναδρομικών που δικαιούνται να λάβουν χιλιάδες εν ενεργεία στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες αντιστοιχούν στο 50% των περικοπών που έγιναν στις αποδοχές τους βάσει του δεύτερου μνημονίου (Ν.4093/2012) και δεν τους επεστράφησαν, αν και κρίθηκαν αντισυνταγματικές βάσει παλαιότερων αποφάσεων του ΣτΕ. Το άλλο 50% των μειώσεων που είχαν οι συντάξεις των αποστράτων αποκαταστάθηκε επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και εκδόθηκε η πρώτη απόφαση της Ολομέλειας με τον νόμο 4307/2014. Εάν η κυβέρνηση προχωρήσει κανονικά στην ψηφισθείσα μείωση των παλαιών συντάξεων μέσω του επανυπολογισμού τους, υπάρχει εναλλακτική πρόταση σύμφωνα με την οποία τα οφειλόμενα θα συμψηφιστούν με τις προγραμματισμένες μειώσεις ώστε να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις.

Οι δύο κατηγορίες

Τα αναδρομικά για τους συνταξιούχους ανάλογα με τον βαθμό αποστρατείας ξεκινούν από 2.660 ευρώ καθαρά για τον απόστρατο λοχαγό και τους ομόβαθμους του σε ΓΕΑ, ΓΕΝ, ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα και Πυροσβεστικό Σώμα και φτάνουν ως και 12.000 ευρώ για τους απόστρατους με βαθμό Α/ΓΕΕΘΑ και αντί­στοιχων σε ΓΕΑ, ΓΕΝ, ΕΛ.ΑΣ., Λ.Σ. και Π.Σ. Βέβαια η χορήγηση των αυξήσεων θα οδηγή­σει και σε επανυπολογισμό των μνημονιακών κρατήσεων και θα προκαλέσει υψηλότερη κρά­τηση του Ν.4093/2012 γιατί θα αυξηθούν οι αποδοχές των αποστράτων. Το καθαρό ποσό, δηλαδή, θα είναι μεν αυξημένο αλλά όχι στο ίδιο ύψος με το ποσό που θα δοθεί στη σύντα­ξη, επειδή θα γίνει εκ νέου υπολογισμός των περικοπών του Ν.4093/2012 που ισχύουν σε κύριες συντάξεις ή άθροισμα συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ.

Για τους εν ενεργεία ένστολους η αναδρομική αναπροσαρμογή θα έπρεπε να γίνει για το διά­στημα από 1/8/2012 έως 31/12/2016, καθώς από 1/1/2017 έχει τεθεί σε ισχύ ένα νέο μισθο­λόγιο για τους υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυ­νάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Όμως στην πράξη όλοι οι εν ενεργεία στρατιωτικοί αμείβο­νταν κατά τη διάρκεια του 2017 με βάση το προ­ηγούμενο μισθολόγιο. Σύμφωνα με τις εκτιμή­σεις και την επεξεργασία στοιχείων που έχουν κάνει στις ενώσεις ένστολων, όσοι έχουν βαθ­μό λοχαγού θα λάβουν αναδρομικά της τάξης των 2.660 ευρώ, ταγματάρχη περίπου 2.790 ευρώ, συνταγματάρχη 3.500 ευρώ, ταξίαρχου 4.600 ευρώ, ενώ ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναμένεται να λάβει περίπου 12.800 ευρώ.

Αλλιώς πρόστιμο

Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας του περασμένου Μαρτίου, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη μέσα σε διάστημα οκτώ μηνών, δηλαδή έως τα τέλη του ερχόμενου Οκτωβρίου, να αναπρο­σαρμόσει τις συντάξεις για όλους τους ένστο­λους στα επίπεδα που ήταν τον Αύγουστο του 2012 με βάση τις αποφάσεις του ανώτατου δι­καστηρίου, που έχει κρίνει ότι οι περικοπές στο πλαίσιο των μέτρων δημοσιονομικής προσαρ­μογής κατά τα προηγούμενα χρόνια ήταν αντι­συνταγματικές.

Σε περίπτωση που το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών δεν εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα μισθολογικά των ένστολων, τότε θα επιβληθεί από το ανώτατο δικαστήριο στο κράτος πρόστιμο, το οποίο, όπως αναφέρουν σχετικές πηγές δεν θα είναι και ευκαταφρόνητο. Στο Γενικό Λογιστήριο προχωρούν κανονικά στον σχεδιασμό με ορίζοντα τα τέλη Οκτωβρίου, ώστε να τηρηθεί και το σχετικό χρονοδιάγραμμα που έχει επιβάλει το δικαστήριο.

Η υπόθεση με τα μισθολογικά των ένστολων και τις περικοπές που υπέστησαν στο πλαίσιο των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής έχει μακρά ιστορία.

Ξεκίνησε όταν οι συνδικαλιστικές τους ενώσεις προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας το 2014 επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά, η οποία έκρινε ότι οι περικοπές στις αποδοχές τους εί­ναι αντισυνταγματικές και πρέπει να παραμεί­νουν στα επίπεδα του Αυγούστου του 2012. Ανάλογη απόφαση εκδόθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δύο χρόνια αργότερα, το 2016, η οποία έκρινε επίσης αντισυνταγματικές τις περικοπές των ένστολων.

Της ΣΙΣΣΥΣ ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚ0Υ- [email protected]

(REAL NEWS_REAL MONEY-19/08/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

ΕΔΩ: https://staratalogia.blogspot.com/2018/03/blog-post_840.html είχαμε αναρτήσει τους παρακάτω πίνακες με τα αναδρομικά ποσά (Β.Μ.-ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ) που πρέπει να επιστραφούν στα στελέχη ΕΔ-ΣΑ:

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Οι πίνακες με τα αναδρομικά ποσά (Β.Μ.-ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ) που πρέπει να επιστραφούν στα στελέχη ΕΔ-ΣΑ (ΠΙΝΑΚΕΣ)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Απόστρατοι: Φέρνουν συμψηφισμό αναδρομικών με επανυπολογισμό συντάξεων. Τι κερδίζουν αν διακοπεί η ΕΑΣ (ΠΙΝΑΚΕΣ)
staratalogia
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ