2018-08-25 00:34:22
Φωτογραφία για Λεμεσός: Κολυμπάμε σε λερωμένα νερά!
Σε αφρούς, που αναδύουν έντονη δυσοσμία και άλλα στερεά απόβλητα για τα οποία δεν έχουν εντοπιστεί οι ακριβείς πηγές προέλευσής τους, κολυμπούν καθημερινά λουόμενοι στην παραλία της Λεμεσού, οι οποίοι διαμαρτυρόμενοι ζητούν από τις αρμόδιες Αρχές να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους.

Αυτό προκύπτει από τις συνεχείς καταγγελίες που γίνονται από πολίτες, οι οποίοι καταφεύγουν τις τελευταίες μέρες στη θάλασσα  για να απολαύσουν τα μπάνια τους, και  ανυποψίαστοι βρίσκονται  πνιγμένοι στη δυσοσμία αφρών, υπολειμμάτων τροφίμων και άλλων μικροαντικειμένων που καλύπτουν το νερό σε μικρή απόσταση από την ακτή και σε κάποιες περιπτώσεις ξεβράζονται στην παραλία.

Το πρόβλημα, που εδώ και αρκετά χρόνια αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης τόσο από τον Δήμο Λεμεσού όσο και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, παρόλες τις επιτόπιες επιθεωρήσεις δεν έχει γίνει κατορθωτό να οδηγήσει στον εντοπισμό της κύριας πηγής ρύπανσης.


Γίνονται βέβαια διάφορες εικασίες και σενάρια για τις ενδεχόμενες πηγές που προκαλούν τη ρύπανση, τα οποία, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνονται.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι δύσοσμοι αφροί αποτελούν σαπουνάδες προερχόμενες από τη λάντζα πλοίων τα οποία βρίσκονται στο αγκυροβόλιο της Λεμεσού, ή από διερχόμενα πλοία τα οποία ρίχνουν τα απόβλητά τους στη θάλασσα ή καθαρίζουν τις δεξαμενές των καυσίμων τους.

Κάποιοι άλλοι, ισχυρίζονται ότι το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης οφείλεται στα ιχθυοτροφεία που δραστηριοποιούνται στον κόλπο της Λεμεσού ή στα σκάφη αναψυχής-κότερα, που ανάλογα με τα θαλάσσια ρεύματα καταλήγουν στην περιοχή των λουόμενων.

Οι παράνομες απορρίψεις υγρών και άλλων στερεών αποβλήτων στη θάλασσα, απασχολούν έντονα τoν Δήμο Λεμεσού, ο οποίος με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών λαμβάνει μια σειρά από μέτρα ώστε να εκλείψει η ρύπανση του κόλπου της Λεμεσού.

Στα πλαίσια της προσπάθειας του δήμου για γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης, δήλωσε στον «Φ» ο προϊστάμενος της υγειονομικής υπηρεσίας του Δήμου Λεμεσού, Δημήτρης Θεοτής, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Μεταφορών, ανέθεσε στην κοινοπραξία εταιρειών VTS Vasiliko Terminal Services LTD- VSS EPE Environmental Protection Services, την παροχή υπηρεσιών επιτήρησης και καταπολέμησης της ρύπανσης στη θαλάσσια περιοχή λουομένων του κόλπου της Λεμεσού, για την περίοδο Μαΐου-Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, καθημερινά και σε διαφορετικές ώρες, μαζί με τα σκάφη του ιδιώτη παροχέα γίνεται επιτήρηση της θάλασσας στα όρια της περιοχής των λουομένων από σκάφη του Δήμου Λεμεσού και του Τμήματος Αλιείας και όπου εντοπίζονται περιστατικά ρύπανσης ενημερώνονται άμεσα οι αρμόδιοι φορείς.

Επιπρόσθετα, επιθεωρητές του υφυπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας  συνεχίζουν τους επί τόπου ελέγχους στα συστήματα επεξεργασίας λυμάτων των σκαφών των εμπορικών πλοίων στο αγκυροβόλιο και στην αυστηρότατη εφαρμογή της δανειοδοτημένης διαδικασίας περισυλλογής των λυμάτων από τα πλοία και παράδοσής τους στις νέες δεξαμενές της Αρχής Λιμένων. Ταυτόχρονα, διενεργούν ελέγχους κατά την αναχώρηση των σκαφών που διοργανώνουν περιοδείες αναψυχής, τόσο κατά την αναχώρησή τους όσο και κατά την επιστροφή τους στο παλιό λιμάνι και στις μαρίνες.

Καταγγελίες όλο το 24ωρο

Σύμφωνα με τον αρμόδιο λειτουργό του Δήμου Λεμεσού, επιπρόσθετα γίνεται επιτόπιος έλεγχος όλων των αγωγών όμβριων υδάτων προς τη θάλασσα και μικροβιολογικές αναλύσεις του νερού από το Κρατικό Χημείο.

Όπως διαβεβαίωσε, δεν τίθεται θέμα επηρεασμού της δημόσιας υγείας αφού από αναλύσεις που έγιναν για την ποιότητα του θαλασσινού νερού δεν καταδείχθηκε ότι υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα μόλυνσης.

Τέλος, ο κ. Θεοτή κάλεσε το κοινό σε περίπτωση που διαπιστώσει οποιαδήποτε ρύπανση της θάλασσας να επικοινωνεί στο τηλέφωνο 25884590, επί 24ώρου βάσης.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ