2018-08-25 12:06:29
Φωτογραφία για Γ. ΓΚΟΛΝΤΑΜΕΡ: ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να συναινέσουν όχι μόνο το κυβερνών κόμμα και η Νέα Δημοκρατία, αλλά όλα τα κόμματα της χώρας και να υποστηρίξουν αυτήν την ανεξάρτητη επιτροπή, δηλώνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επικεφαλής του «Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών» (Global Fire Monitoring Center - GFMC) του ΟΗΕ, Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, που δέχτηκε πρόταση από τον Αλέξη Τσίπρα να προεδρεύσει μιας διεθνούς επιτροπής για τη διερεύνηση των αιτιών των πυρκαγιών. 

«Πρέπει να επικρατήσει η λογική, επί του θυμικού και επί του πολιτικού συμφέροντος. Αυτή είναι κατά την άποψή μου η αναγκαία συνθήκη και αυτό ζητώ άλλωστε, ώστε να έχουμε επιτυχία», συμπληρώνει ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας για θέματα πυρκαγιών και καθηγητής «Οικολογίας των Πυρκαγιών» στο φημισμένο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ. Είχε την πρώτη του γνωριμία με την Ελλάδα το μακρινό 1971, όπως λέει στη συνέντευξή του και συμμετείχε, μάλιστα, μερικά χρόνια αργότερα (1985) σε κατάσβεση πυρκαγιάς στη Θάσο. 


Θεωρεί και τονίζει πως το πρόβλημα των πυρκαγιών, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως, «είναι το αποτέλεσμα πολλών ανεξέλεγκτων παραγόντων, οι οποίοι πρέπει να εκλείψουν» και επισημαίνει, ότι, όπως είπε και στον Έλληνα πρωθυπουργό, οι φωτιές «δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο υλικοτεχνικά μέσα αλλά σφαιρικά». Και το βασικότερο «πρέπει αυτά να γίνουν νόμοι και να εφαρμόζονται».

Η επιτροπή, της οποίας θα προεδρεύει, θα είναι διεθνής και θα έχει μια ομάδα - πυρήνα με τέσσερις επιστήμονες, ο ένας εκ των οποίων θα είναι ο εκπρόσωπος της επιτροπής και θα έχει την επαφή με το Γραφείο του Πρωθυπουργού. Υπογραμμίζει επίσης ότι «Διεθνής επιτροπή δεν σημαίνει ότι θα έλθουν περισσότεροι ειδικοί από το εξωτερικό. Στην Ελλάδα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εξαιρετικών επαγγελματιών και επιστημόνων οι οποίοι και θα συνεργαστούν», ενώ για το χρονοδιάγραμμα λέει ότι: «Τις επόμενες εβδομάδες θα εκπονήσουμε ένα πρόγραμμα και θα έλθουμε σε επαφή με όλους του εμπλεκόμενους φορείς. Στη συνέχεια θα αναλύσουμε την κατάσταση για να εντοπίσουμε τα υπάρχοντα κενά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών». 

Κύριε καθηγητά, μπορείτε καταρχάς να μας πείτε τι ακριβώς κάνει το Παγκόσμιο Κέντρο Παρακολούθησης Πυρκαγιών του ΟΗΕ οποίο διευθύνετε;

Το 2001 εντάχθηκε στην στρατηγική του ΟΗΕ μια γερμανική πρόταση της δεκαετίας του ΄90 για την παγκόσμια παρακολούθηση και πρόληψη των πυρκαγιών. Έκτοτε δημιουργήθηκε ένα πυκνό δίκτυο εμπειρογνωμόνων και υπηρεσιών σε όλες τις ηπείρους, ώστε να φτάσουν τα επιστημονικά μας συμπεράσματα σε όλες τις χώρες. Η  στρατηγική αυτή και μάλιστα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ  είναι σημαντική διότι αποσκοπεί στο να υιοθετηθούν οι προτάσεις μας και να ληφθούν οι  πολιτικές αποφάσεις για να αποτρέπονται εγκαίρως τα αίτια δημιουργίας των πυρκαγιών.

Ενδιαφέρον στην Ευρώπη υπήρξε;

Στη Γερμανία, την Βόρεια Ευρώπη όχι, διότι δεν υπήρχε θέμα πυρκαγιών. Γι αυτό δίναμε προτεραιότητα  σε άλλες περιοχές. Αυτό άλλαξε βέβαια φέτος αφού είχαμε πυρκαγιές ακόμα και στη Σουηδία και τη Γερμανία Με την Ελλάδα από πότε ασχολείστε;

Διηγήθηκα στον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα την πρώτη μου γνωριμία με την Ελλάδα, τους Έλληνες και το ελληνικό τοπίο το 1971. Ακόμα δεν είχα καμία σχέση με τις πυρκαγιές. Αργότερα, το 1985, στα πλαίσια μιας επιστημονικής ανταλλαγής έγινα μάρτυρας πυρκαγιών σε 23 σημεία της χώρας. Ήμουν τότε στην Καβάλα και θα επισκεπτόμουν την Θάσο όπου είχε εκραγεί πυρκαγιά και ζήτησα να συμμετάσχω στην κατάσβεσή της στο χωριό Μαριές, κάτι το οποίο έγινε δεκτό από την τότε ελληνική κυβέρνηση. Η δραματική αυτή εμπειρία με επηρέασε βαθιά και από τότε ξεκίνησα να συνεργάζομαι με Έλληνες συναδέλφους και να ερευνώ σε βάθος τα αίτια των πυρκαγιών.

Έκτοτε δεν είχατε άλλη επαφή με το ελληνικό κράτος;

Με τις Αρχές απ΄ευθείας όχι. Η επαφή ήταν πάντοτε μόνον έμμεση, αφού συνεργαζόμουν με Έλληνες συναδέλφους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε κρατικές υπηρεσίες, σε Πανεπιστήμια ή άλλους θεσμούς. Με αυτούς επεξεργαστήκαμε οδηγίες, κατευθύνσεις, τις οποίες έχουμε εκδώσει και στα ελληνικά, ένα έντυπο έδωσα και στον κ. Τσίπρα, για το πώς μπορούν να αποφευχθούν οι πυρκαγιές, πώς μπορούν οι πολίτες να διαμορφώσουν την ζωή τους έτσι ώστε να προστατευθούν από τις πυρκαγιές. Πρέπει όμως αυτά να γίνουν νόμοι και να εφαρμόζονται. Γιατί σας κάλεσε ο κ. Τσίπρας;

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μου ζήτησε να προεδρεύσω μια διεθνούς επιτροπής για την διερεύνηση των αιτίων των πυρκαγιών. Διεθνούς, όχι μόνο λόγω του ΟΗΕ, αλλά πρωτίστως διότι στα πλαίσια του Συμβουλίου της Ευρώπης, του οποίου μέλος είναι και η Ελλάδα, έχουμε μια σχετική εντολή. Συνεργαζόμαστε όμως και  με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως (ΟΟΣΑ) στην Ευρώπη και υπάρχει και η ευρωατλαντική συνεργασία. Στο βαθμό αυτό το θέμα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, με το οποίο θέλουμε βασικά να ασχοληθούμε από κοινού συγκεκριμένα με την Ελλάδα, είναι ένα θέμα με το οποίο ασχολούμαστε και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εδώ και καιρό. Λαμβάνουμε συνεχώς πρωτοβουλίες, εργαζόμαστε συνεχώς στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης και επειδή η Ελλάδα την επόμενη χρονιά αναλαμβάνει την προεδρία μιας ειδική επιτροπής του, σκεφτήκαμε πως θα μπορούσε να είναι το θέμα της συνεργασίας μας μαζί της.  

Συνέπεσε δηλαδή η χρονικά η επίσκεψη σας με την τραγωδία στο Μάτι...

Όχι, ήταν κάτι το οποίο έγινε μερικές εβδομάδες. Η σύμπτωση με τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι ήταν η αφορμή για να μας καλέσει η ελληνική κυβέρνηση. Με το θέμα αυτό θέλαμε να ασχοληθούμε και τώρα δόθηκε η ευκαιρία. Δεν είναι καθόλου απλό όμως. Όλα όσα οδήγησαν στις πυρκαγιές, όχι μόνο εδώ αλλά και στην Πορτογαλία και σε άλλες περιοχές το πλανήτη, είναι το αποτέλεσμα πολλών ανεξέλεγκτων παραγόντων οι οποίοι πρέπει να εκλείψουν...

Τι άλλο αφορούσε η συνάντησή σας με τον κ. Τσίπρα;

Η πρόσκληση του Έλληνα Πρωθυπουργού αφορούσε, όπως είπα, στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής, η παρουσία μου στο να δηλώσω ότι είμαι διαθέσιμος στο πλαίσια που προανέφερα, στο ότι θα είμαι στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης ως σύμβουλος και εφόσον χρειαστεί να συντονίσω τη διαδικασία.  Διεθνής επιτροπή δεν σημαίνει ότι θα έλθουν περισσότεροι ειδικοί από το εξωτερικό για να πλαισιώσουν την επιτροπή, αλλά με την έννοια των διεθνών δραστηριοτήτων μας που περιέγραψα. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εξαιρετικών επαγγελματιών και επιστημόνων, οι οποίοι και θα συνεργαστούν. 

Ποια μορφή θα έχει αυτή η επιτροπή και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;

Θα έχω στη διάθεσή μου μια ομάδα-πυρήνα με τέσσερις επιστήμονες, ο ένας εκ των οποίων θα είναι ο εκπρόσωπος της επιτροπής και θα έχει την επαφή με το γραφείο του Πρωθυπουργού. Τις επόμενες εβδομάδες θα εκπονήσουμε από κοινού ένα πρόγραμμα και ιδίως, αυτό είναι πολύ σημαντικό, θα έλθουμε σε επαφή με όλους του εμπλεκόμενους φορείς. Στη συνέχεια θα αναλύσουμε την κατάσταση για να εντοπίσουμε τα υπάρχοντα κενά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. 

Και για το Μάτι;

Το Μάτι είναι η μόνον η αφορμή της πρόσκλησης. Αυτή η επιτροπή δεν θα διερευνήσει το θέμα στις λεπτομέρειές του. Γι’ αυτό είναι αρμόδιοι άλλοι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση στο Μάτι και τα επί μέρους γεγονότα, τα οποία είναι ήδη αντικείμενο ερεύνης και αναλύσεων άλλων, δεν θα εμπλακούμε και δεν θα τις σχολιάσουμε περαιτέρω. Πρέπει να το πω όμως ξεκάθαρα: Οι μεταβολές στο τοπίο, η αλλαγή χρήσης της γης, η μαζική φυγή προς παραθεριστικούς οικισμούς και η συνεπακόλουθη άναρχη δόμηση, το Μάτι ήταν ένα τέτοιο παράδειγμα, η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αυτή προκαλεί, είναι συνέπειες πρακτικών ή παραλείψεων πολλών δεκαετιών. 

Εμείς, στο Κέντρο Παρακολούθησης Πυρκαγιών του ΟΗΕ και στο Συμβούλιο της Ευρώπης  δεν βλέπουμε απομονωμένα τις πυρκαγιές, αλλά μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα σύνθετο πλαίσιο. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλοι αυτοί οι παράγοντες που τις προκαλούν.  Υπάρχουν πολλοί εμπειρογνώμονες οι οποίοι συμμερίζονται αυτές τις απόψεις. Οι «New York Times» έγραψαν πρόσφατα ότι απαιτείται μια νέου είδους προσέγγιση πυρκαγιών, όπως εκείνων της Καλιφόρνιας. Η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Αργότερα, όταν θα καταλήξουμε στα συμπεράσματα θα καταστεί ενδεχομένως αντιληπτό ότι αφορούν και σε περιπτώσεις όπως το Μάτι.

Με την αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον κ. Μητσοτάκη είχατε επικοινωνία όλο αυτό το διάστημα; 

Μίλησα ήδη προ δεκαημέρου περίπου με τον κ. Μητσοτάκη τηλεφωνικά, δεν έχουμε ακόμα συναντηθεί αλλά ίσως υπάρξει και συνάντηση. Θεωρώ όμως πάρα πολύ σημαντικό να συναινέσουν όχι μόνο το κυβερνών κόμμα και η Νέα Δημοκρατία αλλά όλα τα κόμματα της χώρας και να υποστηρίξουν αυτήν την ανεξάρτητη επιτροπή.

Ποια εντύπωση αποκομίσατε  από την τότε  τηλεφωνική σας επικοινωνία με τον κ. Μητσοτάκη, θα συναινέσει; 

Θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι θεωρεί το θέμα εθνικής σπουδαιότητας, ότι πρόκειται για ένα  θέμα που αφορά το μέλλον της χώρας. 

Ο κ. Τσίπρας θέλει τη συναίνεση;

Δεν μπορώ φυσικά να μιλήσω εκ μέρους του κ. Τσίπρα, αλλά από την γενικότερη ατμόσφαιρα της συζήτησης μπορώ να πω πως υπήρξε συμφωνία ότι για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών πρέπει να συνεργαστεί ολόκληρη η κοινωνία και σε αυτήν ανήκουν φυσικά και  τα κόμματα. 

Αισιοδοξείτε ότι θα γίνει αυτό κ. καθηγητά;

Ναι, διότι σε τελευταία ανάλυση πρέπει να επικρατήσει η λογική  επί του θυμικού και επί του πολιτικού συμφέροντος. Αυτή είναι κατά την άποψή μου η αναγκαία συνθήκη και αυτό ζητώ άλλωστε ώστε να έχουμε επιτυχία. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρξει συναίνεση γενικώς, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο για να ξεπεραστούν τα πολιτικά και διοικητικά εμπόδια, αλλά και σε υπερεθνικό, διότι οι συνέπειες των πυρκαγιών υπερβαίνουν τα σύνορα. Ο καπνός, το διοξείδιο που εκλύεται στην ατμόσφαιρα, δεν εμποδίζονται από τα εθνικά σύνορα, βρίσκουμε υπολείμματα ακόμα και στην Ανταρκτική. Πρέπει να σκεφτόμαστε παγκόσμια, από τις μικρές κοινότητες μέχρι τον ΟΗΕ. Πρέπει να δράσουμε με παγκόσμια λογική.

Τι άλλο συζητήσατε με τον κ. Τσίπρα κατά τη μακρά συνάντησή σας;

Κατά την πράγματι μακρά συνάντησή μας συζητήσαμε διεξοδικά το θέμα των πυρκαγιών από όλες τις πλευρές του, διότι δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο υλικοτεχνικά μέσα, αυτό είναι σχετικά απλό, αλλά σφαιρικά.

Ένα μήνα μετά τη φονική πυρκαγιά και το Μάτι προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του

Ένας μήνας μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι κι όλα πλέον μαρτυρούν το μέγεθος της καταστροφής που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα που ξέσπασε την 23η Ιουλίου...

Κατευθυνόμενος κανείς προς τις πληγείσες περιοχές και περνώντας από τη Λεωφόρο Μαραθώνος, μπορεί να αντικρίσει τα καμένα δέντρα, εκεί που πριν ένα μήνα το πράσινο κυριαρχούσε μία ανάσα μόλις από την Αθήνα. 

Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων περιηγήθηκε στην περιοχή παρακολουθώντας τη διαδικασία των εργασιών αποκατάστασης. Υλοτόμοι καθημερινά, από νωρίς το πρωί, κόβουν και συγκεντρώνουν τα καμένα δέντρα, μεταφέροντας τα σε ορεινό σημείο της περιοχής και χρησιμοποιώντας τα ως εδαφοβελτιωτικά. Επιπλέον κορμοί των δέντρων κόβονται για τη δημιουργία κορμοδεμάτων για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. Το Μάτι κι ο Νέος Βουτζάς προσπαθούν να συνέλθουν... Προσεγγίζοντας την περιοχή ο ήχος από τα μηχανήματα των υλοτόμων κάνει αισθητή την παρουσία του φανερώνοντας τις εργασίες που πραγματοποιούνται.

Έργα αποκατάστασης της περιοχή

Κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Περιφέρειας Αττικής, βρίσκονται στους χώρους παρακολουθώντας τις διαδικασίες και κρίνοντας τι χρειάζεται να γίνει από δω και πέρα. «Οι εργασίες ξεκίνησαν απευθείας σχεδόν μετά τη φονική πυρκαγιά γιατί το πρόβλημα είναι μεγάλο και πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του. Όλοι προσπαθούν να βοηθήσουν ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση γιατί η αποκατάσταση της περιοχής θα πάρει καιρό», λέει στο ΑΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής, (ΕΔΣΝΑ), Γιάννης Δρίβας. «Αυτά τα κομμάτια που κουβαλούν τα φορτηγά είναι ό,τι έχει συγκεντρωθεί από τα σπίτια και τους δρόμους. Στη συνέχεια μπαίνουν στο μηχάνημα και κατά κάποιον τρόπο πολτοποιούνται. Σκοπός είναι να μειωθεί ο όγκος τους και να πολτοποιηθεί σαν μία μάζα, η οποία στρώνεται σε ορεινή περιοχή και χρησιμοποιείται ως εδαφοβελτιωτικό υλικό», εξηγεί ο κ. Δρίβας.

Συλλέγοντας τα καμένα από τα σπίτια και τους δρόμους, τα φορτηγά κατευθύνονται προς Νέο Βουτζά. Εκεί τους περιμένουν, ωφελούμενοι του ΟΑΕΔ, οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή και προσπαθούν να βοηθήσουν καθοδηγώντας τους για το πού πρέπει να αφήσουν όσα έχουν περισυλλέξει. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία από την 1η Αυγούστου έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες υλοτόμησης σε οικιστικές περιοχές στην Ανατολική Αττική, με συμβάσεις που συνάπτει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με υλοτομικούς συνεταιρισμούς και έχουν νοικιαστεί από το Υπουργείο μηχανήματα για διευκόλυνση της υλοτόμησης και μεταφορά κορμών και κλαδιών σε χώρο που συμφωνήθηκε με το δασαρχείο και τους δύο δήμους της περιοχής.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τους Δήμους και το Δασαρχείο έχει εγκατασταθεί στον χώρο εναπόθεσης εξοπλισμός θρυμματισμού κλαδιών και το τρίμμα μεταφέρεται και διαχέεται σε δασική έκταση που υποδείχτηκε από το δασαρχείο. Τα καμένα κλαδιά μεταφέρονται σε ορισμένο κοινό χώρο που έχει οριστεί από τους Δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας, έναντι της 1ης εισόδου Ν. Βουτζά, όπου και θρυμματίζονται. Επιπλέον δασικοί συνεταιρισμοί βοηθούν στην απόληψη της ξυλείας καθώς έχουν ξεκινήσει υλοτομίες στη ζώνη απαλλοτρίωσης της Λεωφόρου Μαραθώνα και σε μήκος περίπου 200 μέτρων.

Οι κάτοικοι παρακολουθούν κι αυτοί με τη σειρά τους τις εργασίες, ωστόσο όπως λέει στο ΑΜΠΕ ο Νίκος Αστήθας: «Βρισκόμαστε σε μία διαρκή αναμονή. Είμαι μόνιμος κάτοικος στο Μάτι, το σπίτι μου δεν κάηκε ολοσχερώς, αλλά έχει υποστεί μεγάλες ζημιές. Δεν ξέρουμε αν μπορούμε να μείνουμε στην περιοχή και δεν μας έχουν πει τι πρέπει να κάνουμε. Το πρόβλημα με τον αμίαντο είναι αρκετά μεγάλο, πρέπει να απομακρυνθούν όλα τα στοιχεία αμίαντου από την περιοχή για να μπορούμε να μείνουμε στα σπίτια μας».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έχουν προχωρήσει οι συμβάσεις ελέγχου και απομάκρυνσης από τα κτίρια του αμιάντου. Έχουν γίνει, ήδη, οι πρώτοι οπτικοί έλεγχοι εντοπισμού και έχει ξεκινήσει από 10 Ιουλίου η διαδικασία απομάκρυνσης από τα οριστικά κατεδαφιστέα κτίρια, στα οποία ο αμίαντος έχει καεί, ενώ θα συνεχιστεί και στα κατεδαφιστέα που χρειάζεται απλή αποξήλωση, καθώς και σε όσα έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα ή πράσινα, όπου χρειάζεται απλή αποξήλωση. Ακόμη το Υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να μετρηθούν οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, αλλά και η ποιότητα του εδάφους στις πληγείσες περιοχές, έχει ενεργοποιηθεί, σε συνεργασία με τον αναπληρωτή Υπουργό, Κ. Φωτάκη, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» για τον άμεσο προγραμματισμό και την ανάλυση δειγμάτων, καθώς και για την παρακολούθηση των επιπέδων ρύπανσης από τη διασπορά επιβλαβών για την υγεία συστατικών του αερολύματος στις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, υπογράμμισε στο ΑΜΠΕ: «Εφαρμόζονται συστήματα διαχείρισης όλων των ειδών των αποβλήτων από τη μία τα καμένα δέντρα, όπου υλοτόμοι έχουν ξεκινήσει έναν πρώτο καθαρισμό και κόψιμο κι ο ΕΔΣΝΑ έχει διαθέσει κλαδοτεμαχιστή μαζί και φορτηγά, και από εκεί και πέρα με διάφορα συστήματα καθαριότητας που υπάρχουν, απομονώνεται ο αμίαντος, απομονώνονται τα επικίνδυνα απόβλητα, κι εκεί που υπάρχουν σκέτες υποδομές και σκέτα μπάζα για απομάκρυνση έχει πάρει πρωτοβουλία το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με δαπάνη δική του να διευκολύνει τους ανθρώπους στην κατεδάφιση». 

Ο κ. Φιλίππου πρόσθεσε ακόμα ότι «αυτή τη στιγμή είναι γύρω στα 550 άτομα στον Μαραθώνα, γύρω στα 120 άτομα στη Ραφήνα, αυτοί έχουν εγκατασταθεί σε ξενοδοχεία και σε κατασκηνώσεις που έχει δώσει ο στρατός, κι η προσπάθεια αυτή τη στιγμή είναι να εξευρεθεί πιο μόνιμος χώρος για το χειμώνα που έρχεται. Περίπου το 25% των σπιτιών αυτών που κάηκαν ήταν μόνιμες κατοικίες γιατί οι άλλες ήταν εξοχικές».

Αναφερόμενος στις δράσεις της Περιφέρειας ο κ. Φιλίππου σημείωσε: «Σε συνεργασία με τους δήμους κοιτάμε ποια είναι τα πρώτα μέτρα αποκατάστασης που μπορούμε να κάνουμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας. Ήδη απομακρύναμε τα αυτοκίνητα και κάναμε όσες περισσότερες ταυτοποιήσεις μπορούσαμε με τους ιδιοκτήτες, κάναμε έναν πρώτο καθαρισμό ρεμάτων και περιμένουμε την ολοκληρωμένη μελέτη που κάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος για να δούμε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα».

Μάλιστα, όπως λέει «με τα αυτοκίνητα υπήρχε το εξής πρόβλημα, επειδή είχαν καεί κι οι πινακίδες πήραμε απόφαση για να διευκολύνουμε τους πολίτες, ότι απλά με μία υπεύθυνη δήλωση ότι η τάδε πινακίδα είναι του τάδε πολίτη, και κάνοντάς την αποδεκτή, μπορούμε να διαγράψουμε από το μητρώο τα στοιχεία ώστε να σταματήσουν να τρέχουν τα τέλη, η ασφάλεια, το ΚΤΕΟ. Αυτό έγινε κατόπιν συνεννόησης με τις ασφαλιστικές εταιρείες ώστε με αυτή την υπεύθυνη δήλωση να κάνουμε αποδεκτό το αίτημα και να γίνουν οι διαδικασίες αυτόματα». 

Ακόμη τόνισε: «Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια έχουμε αποκαταστήσει τα φανάρια στην Λεωφόρο Μαραθώνος και τον φωτισμό, ωστόσο παραμένουν κάποια σημεία χωρίς φωτισμό αλλά θα αποκατασταθούν όταν δώσει ρεύμα η ΔΕΗ. Σε συνεργασία με τους δήμους βλέπουμε ποια είναι τα επόμενα απαραίτητα έργα, όπως είναι τα δίκτυα ύδρευσης, συντηρήσεις οδοποιίας, μηχανολογικό εξοπλισμό που χρειάζονται οι δήμοι, για να συνεχίσουν την απομάκρυνση και των καμένων αλλά και των αγωγών από την κατεδάφιση των σπιτιών, και νομίζω ότι είμαστε σε έναν καλό δρόμο να ολοκληρώσουμε τα πράγματα». Πέρα απ' αυτό, είπε ο κ. Φιλίππου «είναι μεγάλη η προσπάθεια που έγινε από εθελοντές ώστε να βοηθήσουν τον κόσμο, τόσο σε φαγητό όσο και στα απαραίτητα είδη υγιεινής. Η Περιφέρεια βοήθησε πολύ σε αυτή την προσπάθεια με το κέντρο logistics που έχουμε δημιουργήσει και σε ό,τι άλλο μας ζητηθεί από τους δήμους έχουμε παρουσία. Σχεδόν κάθε εβδομάδα έχουμε συσκέψεις για να δούμε πως θα ανταποκριθούμε».

Το Μάτι αδιαμφισβήτητα δεν θυμίζει το παραθεριστικό θέρετρο που ήταν μέχρι και πριν έναν μήνα, ωστόσο σιγά-σιγά προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του, να επανέλθει στην κανονικότητα και να ξεπαγώσει τον χρόνο που μέχρι σήμερα έχει σταματήσει στις 23 Ιουλίου.

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ