2018-08-30 13:51:26
Φωτογραφία για Προδιαβήτης: Επιπτώσεις μετά από 15 μέρες σωματικής αδράνειας
Μόνο δύο εβδομάδες χωρίς μεγάλη φυσική δραστηριότητα μπορεί να έχουν δραματικές επιπτώσεις στην υγεία και δύσκολη ανάκαμψη σε προδιαβητικούς ηλικίας 70 ετών. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο The Journals of Gerontology και χρηματοδοτήθηκε από την Καναδική Ένωση Διαβήτη.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι μια απότομη και σύντομη περίοδος σωματικής αδράνειας επιταχύνει όχι μόνο την εμφάνιση της νόσου και αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των προδιαβητικών, αλλά και ότι μερικοί συμμετέχοντες δεν ανέκτησαν πλήρως την προηγούμενη υγεία τους όταν επέστρεψαν στη φυσιολογική δραστηριότητα μετά από δύο εβδομάδες.

“Αναμέναμε να διαπιστώσουμε ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη θα γίνουν διαβητικοί, αλλά εκπλήσσομαι που δεν επέστρεψαν στην προηγούμενη κατάστασή τους όταν επανήλθαν στη φυσιολογική τους δραστηριότητα”, είπε ο Chris McGlory, ερευνητής του Diabetes Canada στο Τμήμα της Κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο McMaster και επικεφαλής της μελέτης.


Στη μελέτη συμμετείχαν 22 άτομα μέσης ηλικίας 69 ετών που κλήθηκαν να περιορίσουν τα ημερήσια βήματα τους για δύο εβδομάδες, κάτω από τα 1.000 την ημέρα, το ισοδύναμο του περιορισμού στο σπίτι, για παράδειγμα, λόγω ασθένειας. Τα βήματα και η δραστηριότητά τους μετρήθηκαν χρησιμοποιώντας βηματομετρητές και εξειδικευμένους οθόνες δραστηριότητας, ενώ οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους και πήραν δείγματα αίματος κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι ηλικιωμένοι που αντιμετωπίζουν περιόδους σωματικής αδράνειας από ασθένεια, νοσηλεία και ανάπαυση στο κρεβάτι είναι πιο πιθανό να υποστούν βλαβερές συνέπειες στη γενική υγεία τους.

“Η θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 είναι δαπανηρή και συχνά περίπλοκη”, λέει ο Stuart Phillips, καθηγητής στο Τμήμα Κινησιολογίας του McMaster, ο οποίος επέβλεψε την έρευνα. “Αν οι άνθρωποι πρόκειται να μην χρησιμοποιήσουν τα πόδια τους για μια εκτεταμένη περίοδο, πρέπει να ενεργοποιηθούν για να ανακτήσουν την ικανότητά τους να χειρίζονται το σάκχαρο του αίματος”.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, πάνω από 30 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν διαβήτη και πάνω από 84 εκατομμύρια είναι προδιαβητικοί.

Στον Καναδά, ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ασθένειες. Είναι η έκτη κύρια αιτία θανάτου και η κύρια αιτία τύφλωσης των ενηλίκων και του ακρωτηριασμού τους.

“Προκειμένου οι προδιαβητικοί ηλικιωμένοι να ανακτήσουν την μεταβολική υγεία και να αποτρέψουν περαιτέρω πτώση της υγείας τους από περιόδους σωματικής αδράνειας, στρατηγικές όπως η ενεργός αποκατάσταση, οι διαιτητικές αλλαγές και ίσως η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι χρήσιμες”, λέει ο McGlory.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μέσα σε λίγες ημέρες από την έναρξη της σωματικής αδράνειας υπάρχουν αξιοσημείωτες μειώσεις στη μάζα των σκελετικών μυών, τη δύναμη και μια ταχεία εμφάνιση αντίστασης στην ινσουλίνη.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ