2018-08-31 14:36:14
Φωτογραφία για Το θρυλικό Ντεσεβό στα «χρώματα» του πολέμου
Το Citroën 2CV (ελληνιστί: Ντεσεβό) υπήρξε ένα από τα πιο... εικονικά οχήματα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μαζί με τον Σκαραβαίο της VW και το 500ακι της Fiat. Λίγοι γνωρίζουν σήμερα πως το Ντεσεβό χρησιμοποιήθηκε από τις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις ως φορέας βαρύ οπλισμού, αλλά και από το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό στις ζούγκλες της Μαλαισίας.

Τα οπλισμένα Ντεσεβό χρησιμοποιήθηκαν από Γάλλους πεζοναύτες στην Αλγερία και από την Groupe d’Hélicoptères de l’Aéronavale (GHAN), δεδομένου πως το όχημα ήταν αρκετά ελαφρύ για να μεταφερθεί με ελικόπτερο. Πιθανότατα είδαν δράση την εποχή του Πολέμου της Αλγερίας (1954-1962), αφού η παρουσία τους στη περιοχή εκείνη την εποχή θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη.

Τα οπλισμένα-αερομεταφερόμενα Ντεσεβό, ήταν πιθανότατα δημιούργημα του υποπλοίαρχου Eugène-Pierre Babot, ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση της GHAN το 1958. Ο Babot σκέφτηκε να πάρει το κλασικό Ντεσεβό και να το κάνει «κάμπριο», αφαιρώντας την οροφή και να προσθέσει σημεία πρόσδεσης για να μπορεί να «δεθεί» σε ελικόπτερο.


Δυο ήταν οι εκδόσεις του οπλισμένου Ντεσεβό. Στην πρώτη, έφερε αμερικανικής προελεύσεως πυροβόλο άνευ οπισθοδρομήσεως (ΠΑΟ) M20 των 75mm, ενώ στη δεύτερη έφερε γερμανικής προελεύσεως πυροβόλο MG 151/20 των 20mm. Τα γερμανικά πυροβόλα ήταν λάφυρα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και οι Γαλλικές ΕΔ τα χρησιμοποίησαν εκτενώς για να εξοπλίσουν αεροσκάφη, ελικόπτερα και διάφορες άλλες πλατφόρμες.

Συνέχεια κειμένου μετά τις εικόνες.

Το 1957, το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό (RN), αποφασίζει να στείλει 2 αεροπλανοφόρα (HMS Bulwark και HMS Albion) και πεζοναύτες στη Μαλαισία, για να αντιμετωπίσουν ντόπιους επαναστάτες. Η ανάγκη για οχήματα όμως που θα ήταν αρκετά ανθεκτικά και συνάμα αρκούντως ελαφριά για να αερομεταφερθούν ήταν κάτι παραπάνω από προφανής.

Ένας Βρετανός αξιωματικός είχε προσέξει το Ντεσεβό σε μια αντιπροσωπεία στο Πόρτσμουθ και αποφάσισε να το δανειστεί για να το δοκιμάσει στη πράξη πάνω στο HMS Bulwark. Στη συνέχεια παρήγγειλε άλλα 4 ίδια οχήματα (αφού επέστρεψε το δανεικό).

Οι πρώτες δοκιμές μεταφοράς του Ντεσεβό από ελικόπτερο έλαβαν χώρα στη Μεγάλη Βρετανία το 1957 και με την επιτυχή περάτωσή τους, το 1959 παραγγέλθηκαν περίπου 65 επιπλέον οχήματα για να εξοπλίσουν το 42ο Σύνταγμα Πεζοναυτών.

Η πρώτη παρτίδα των 35 οχημάτων κατεύθασε έγκαιρα για την 3η αποστολή του HMS Bulwark στη Μαλαισία στα τέλη του 1959. Μια δεύτερη παρτίδα οχημάτων φορτώθηκε στο HMS Albion το 1961. Τα οχήματα μεταφέρθηκαν στη ξηρά με ελικόπτερα όπως είχε προβλεφθεί, ωστόσο οι επιδόσεις τους στη μάχη δεν είναι ευρύτερα γνωστές. Σίγουρα όμως διέπρεψαν στη μεταφορά πεζοναυτών και υλικών στους ανύπαρκτους δρόμους της ζούγκλας της Μαλαισίας.

Μπορεί το θρυλικό Ντεσεβό να μην ήταν το ομορφότερο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε ποτέ, ωστόσο η αξιοπιστία του κινητήρα και της ανάρτησης, μαζί με την ανθεκτικότητα του πλαισίου του, οδήγησαν 2 από τους μεγαλύτερους στρατούς της εποχής να το εντάξουν στα οπλοστάσιά τους.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ