2018-09-01 00:36:15
Φωτογραφία για Μόλις γέννησα και χρειάζομαι βοήθεια
Ο τοκετός πήγε θαυμάσια, οι πρώτες μέρες με το μωράκι σας στο μαιευτήριο ήταν πλημμυρισμένες από έντονα συναισθήματα και τώρα έχετε επιστρέψει στο σπίτι σας γεμάτη απορίες για τις πρωτόγνωρες στιγμές που ζείτε μαζί του.

Είναι το πρώτο σας μωρό, η πρώτη σας φορά ως μαμά. Πώς θα το θηλάσω; Μήπως κάνω κάτι λάθος; Πώς θα το κάνω μπάνιο; Γιατί κλαίει τόσο πολύ; Γιατί βάζω κι εγώ τα κλάματα;

Λένε κάθε αρχή και δύσκολη… ίσως και όχι, αν υπάρξει σωστή καθοδήγηση και ολιστική φροντίδα για εσάς και το μωρό σας!

Στα πλαίσια της συνεχούς φροντίδας και της εξασφάλισης ποιότητας στην καθημερινή ζωή των μαμάδων μετά το μαιευτήριο το irois πραγματοποιεί κατ’ οίκον επισκέψεις λοχείας.

Ζητήματα προς συζήτηση:

-Συναισθήματα μετά τον τοκετό

Κάθε γυναίκα βιώνει διαφορετικά τον τοκετό της και τη γέννηση του παιδιού της. Επικρατούν πολλά και διαφορετικά συναισθήματα και ίσως να μην είναι αυτά που περιμένατε ότι θα αισθάνεστε. Το βίωμα της γέννησης ενός παιδιού είναι δυνατό και συνάμα μοναδικό. Χαράζεται στη ψυχή κάθε γυναίκας και παίζει ρόλο στη μετέπειτα ζωή της ως μητέρα.


-Έλεχγος λεχώνας

Ερχόμενοι σπίτι σας θα ελέγξουμε τη γενική σας υγεία δηλαδή την αρτηριακή σας πίεση, τους σφυγμούς και τη θερμοκρασία. Τον τρόπο που η μήτρα σας επανέρχεται πίσω στη θέση σας, την επούλωση των ραμμάτων σας, αν υπάρχουν ράμματα, κ.ά.

-Διατροφή και ανάπαυση

Παρέχεται συμβουλευτική ως προς τη διατροφή και το θηλασμό, τροφές και βότανα που βοηθούν, τι θα μπορούσατε να αποφύγετε και αν χρειάζεται, πηγές τροφίμων πλούσιες σε ασβέστιο κ.λπ. Η ανάπαυση παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στο ευ ζην μιας μαμάς, αν συνυπολογίσουμε ότι ο νυχτερινός ύπνος διακόπτεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για τη σίτιση του παιδιού σας.

-Ψυχολογική υποστήριξη

Πολλές μητέρες αφότου γεννήσουν το παιδί τους ίσως να μην αισθάνονται χαρούμενες όπως προσδοκούσαν, πράγμα απόλυτα φυσιολογικό μιας και οι ορμόνες σας ακόμα χορεύουν σε τρελούς ρυθμούς αντίθετα με τη διάθεσή σας. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή και ως baby blues, μια κατάσταση η οποία υποχωρεί μετά την πρώτη εβδομάδα. Αν δείτε πως τέτοιου είδους συναισθήματα επιμένουν, θα ήταν καλό να μιλήσετε σε κάποιον για το πώς αισθάνεστε.

-Απορίες/δυσκολίες που τυχόν αντιμετωπίζεται στο σπίτι με θέματα που αφορούν το μωρό σας.

Είμαστε κοντά σας για να σας υποστηρίξουμε και να σας βοηθήσουμε να βρείτε τη λύση που ταιριάζει σ’ εσάς και την οικογένειά σας.

-Οδηγίες για το θηλασμό

Δεν είναι λίγες οι μαμάδες οι οποίες φεύγουν από το μαιευτήριο με λανθασμένες συμβουλές περί θηλασμού ή συγκεχυμένη πληροφόρηση. Κάθε γυναίκα που επιθυμεί να θηλάσει μπορεί ν’ αντιμετωπίζει προβλήματα (μη σωστό πιάσιμο θηλής, πληγωμένες θηλές, συχνότητα θηλασμού, στάσεις κ.λπ).

-Φροντίδα νεογνού

Η φροντίδα του νεογνού εμπεριέχει το μπάνιο του, την περιποίηση του ομφαλού του, την αλλαγή πάνας, τι μπορώ να χρησιμοποιήσω στο δέρμα του για ενυδάτωση, τυχόν ερεθισμούς νινίδα κ.λπ. Καθως επίσης πληροφορίες σχετικά με την ένδυση ενός μωρού με βάση τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

-Κλάμα, τι μπορεί να φταίει;

Τα μωρά κλαίνε για διάφορους λόγους, αντανακλώντας τις γενικές φυσικές και συναισθηματικές τους ανάγκες.

Κλαίνε όταν πεινάνε, όταν είναι άβολα, όταν κρυώνουν κ.λπ. για να επικοινωνήσουν τις φυσικές τους ανάγκες.

Κλαίνε όταν θέλουν να εκφράσουν το συναίσθημά τους. Οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψιν τη συναισθηματική ανάπτυξη κάθε μωρού όπως αντίστοιχα κάνουμε με τη σωματική ανάπτυξη.

Κλαίνε επίσης όταν θέλουν ν’ απελευθερώσουν την ένταση και το στρες. Το κλάμα είναι το μέσο που διαθέτουν.

Τέλος, το κλάμα μπορεί να έρχεται ως απάντηση στην υπερδιέγερση ενός μωρού. Η υπερδιέγερση μπορεί να γίνεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους όπως η ένταση του φωτισμού, η θερμοκρασία του χώρου ή τυχόν θόρυβοι κ.λπ.

Πώς πρέπει οι γονείς να απαντήσουν στο κλάμα και πώς μπορούν να διαβάζουν τα σημάδια που δίνει κάθε φορά ένα μωρό που κλαίει;

-Συμβουλευτική για τον ύπνο – συγκοίμηση

Πολλές μητέρες προβληματίζονται με το θέμα του ύπνου. Πού πρέπει να κοιμάται ένα μωρό και ως πότε; Υπάρχει όριο; Ποια τα οφέλη της συγκοίμησης (co-sleeping); Πόσο η υγιεινή των γονέων επηρεάζει ένα βρέφος που κοιμάται μαζί τους στον ίδιο χώρο;

-Μεγαλύτερα αδερφάκια

Τα μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν από νωρίς δηλαδή από την περίοδο της εγκυμοσύνης για τον ερχομό του μικρότερου παιδιού. Ο λόγος είναι απλός, η συζήτηση μπορεί να βοηθήσει στην μετέπειτα προσαρμογή. Αν η προσαρμογή εξελιχθεί σε αντιπαλότητα, θα πρέπει με συγκεκριμένους τρόπους να μειώσετε την αντιπαλότητα. Η δική σας συμπεριφορά θα παίξει σημαντικό ρόλο στις ισορροπίες που θα προκύψουν.

-Συγγενείς και φίλοι

Οι επισκέψεις συγγενών και φίλων στο σπίτι και η διάρκεια της επίσκεψης προβληματίζουν τα ζευγάρια όπως και η θέσπιση κάποιων ορίων. Στο βωμό του να μη στεναχωρήσουμε, ερχόμαστε σε δύσκολη θέση εμείς οι ίδιοι. Πώς μπορώ να διαχειριστώ τέτοιου είδους καταστάσεις;

-Ο ρόλος του συντρόφου

Κάθε σύντροφος οφείλει να είναι ενημερωμένος, υπομονετικός και υποστηρικτικός, ιδιαίτερα όταν η συντροφός του βρίσκεται στην περίοδο της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας. Οι σύντροφοι είναι καλό να βρίσκονται παρόντες στην κατ’ οίκον επίσκεψη λοχείας για να μπορέσουν να βοηθήσουν σε πρακτικά πράγματα όπως είναι η φροντίδα του νεογνού αλλά και να ενημερωθούν για αυτή τη τόσο μεταβατική φάση που βιώνουν ως οικογένεια.

-Βοήθεια στην οργάνωση του χώρου σας (αν μας το ζητήσετε)

Το σπίτι σας θα πρέπει να είναι πρακτικό για εσάς και να σας προσφέρει την οργάνωση που χρειάζεστε στην καθημερινότητά σας.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ