2018-09-01 15:52:42
Φωτογραφία για Χωρισμό της Astir Beach από τον ναό του Απόλλωνα ορίζει η αρχαιολογία
Αυστηρούς όρους για την έναρξη των εργασιών ανάπλασης στην πλαζ του Αστέρα Βουλιαγμένης περιγράφει η σχετική υπουργική απόφαση που ενέκρινε τη μελέτη του έργου.

Το κυριότερο σημείο της απόφασης που υπέγραψε στις 16 Αυγούστου 2018 η πρώην υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, είναι αυτό που αναφέρεται στον αρχαίο ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα, δηλαδή ο όρος για περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου με την κατασκευή κιγκλιδώματος και φύτευση χαμηλής – μεσαίας χλωρίδας, ώστε να εξασφαλίζεται η επισκεψιμότητά του.

Στο εγκεκριμένο άλλωστε ΕΣΧΑΔΑ με το οποίο προχώρησε η επένδυση του Αστέρα Βουλιαγμένης προβλέπεται ότι ο χώρος του ναού θα είναι πλέον οργανωμένος και επισκέψιμος με χωριστή είσοδο από την οδό Απόλλωνος στο Λαιμό, αποκομμένη από τις λουτρικές εγκαταστάσεις της Astir Beach, προκειμένου το μνημείο να είναι προσβάσιμο κατά τις ώρες και ημέρες που ισχύουν για όλους τους αρχαιολογικούς όρους.


Μέχρι σήμερα η πρόσβαση αυτή εμποδίζεται από την περίφραξη της πλαζ και οι επισκέπτες πρέπει πρώτα να περάσουν από το ταμείο.

Περαιτέρω, η αρχαιολογία θέτει στους νέους ιδιοκτήτες του Αστέρα και στους μελετητές του έργου τους παρακάτω όρους μεταξύ άλλων:

Να οριστικοποιηθεί η αναστηλωτική μελέτη του Ναού του Απόλλωνος Ζωστήρος

Να συνταχθεί α) μελέτη συντήρησης των επιφανειών των λίθινων στοιχείων, των κονιαμάτων και των επιχρισμάτων του μνημείου, β) μελέτη φωτισμού του ναού του Απόλλωνος Ζωστήρος και γ) μελέτη προστασίας, αποκατάστασης και ανάδειξης της αρχαίας δεξαμενής εις τρόπον ώστε να είναι ορατή και σε άμεση επαφή με τον ναό

Να αφεθεί ελεύθερος από υψηλά στοιχεία (ομπρέλες) ο χώρος συνολικού πλάτους περίπου 12 μ. μεταξύ της νοητής προέκτασης των γωνιαίων (ΒΔ και ΝΑ) κιόνων του ναού κάθετα προς την ακτογραμμή, για την απρόσκοπτη θέαση της θάλασσας από τον ναό

Να μην πραγματοποιηθούν εκσκαφές στον αιγιαλό, την παραλία και τη θαλάσσια έκταση της περιοχής
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ