2018-09-03 17:15:23
Φωτογραφία για Μέχρι τέλη Οκτωβρίου η επιστροφή αναδρομικών σε 250.000 εν ενεργεία και απόστρατους (ΠΙΝΑΚΕΣ-ΓΡΑΦΗΜΑ)
Από το υπερπλεόνασμα του φετινού προϋπολογισμού και με φόντο τις κάλπες, θα αρχίσει η εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για επιστροφή των περικοπών στις συντάξεις και τους μισθούς που έγιναν το 2012 κάνοντας αρχή με τους στρατιωτικούς και ένστολους. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αποδώσει συνολικά ένα ποσό της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ, μαζί με τις προσαυξήσεις, σε στελέχη ΕΔ-ΣΑ, δικαστικούς, γιατρούς του ΕΣΥ και Πανεπιστημιακούς για τους οποίους το ΣτΕ ορίζει ότι οι αποδοχές τους θα πρέπει να επιστρέψουν στα επίπεδα προ του 2012.

Την ώρα που στο Μέγαρο Μαξίμου μετρούν τις παροχές και τις υποσχέσεις που θα μοιράσει ο Αλέξης Τσίπρας το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους άρχισαν να υπολογίζουν τα αναδρομικά που θα επιστρέψουν στα στελέχη ΕΔ-ΣΑ, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς στο πλαίσιο εφαρμογής των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικράτειας.

Το πρώτο κύμα επιστροφής των ποσών από τις περικοπές στις συντάξεις και τους μισθούς που έγιναν το 2012 βρίσκεται προ των πυλών
. Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, σχεδιάζεται να επιστραφούν περίπου 200 εκατ. ευρώ σε 250.000 εν ενεργεία και αποστράτους στρατιωτικούς και ένστολους ώστε να ικανοποιηθεί εν μέρει η απόφαση του ΣτΕ Επικράτειας του περασμένου Μαρτίου, η οποία ορίζει ότι θα πρέπει εντός 8 μηνών να έχει καταβληθεί ολόκληρο το ποσό.

ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ. Αυτό είναι το πρώτο στάδιο εφαρμογής της τελεσίδικης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αποδώσει συνολικά ένα ποσό της τάξεως των 450 εκατ. ευρώ, μαζί με τις προσαυξήσεις, σε όλους τους στρατιωτικούς και ένστολους. Το ποσό αυτό ανεβαίνει στα επίπεδα των 700 εκατ. ευρώ καθώς το Γενικό Λογιστήριο θα πρέπει να εκτελέσει και άλλες αποφάσεις του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών σε δικαστικούς, γιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς για τους οποίους το ΣτΕ ορίζει ότι οι αποδοχές τους θα πρέπει να επιστρέψουν στα επίπεδα προ του 2012.

Τα αναδρομικά που υποχρεούται να επιστρέψει το Δημόσιο στους δικαιούχους, όπως έγραψε χθες «Το Βήμα», θα προέλθουν από το υπερπλεόνασμα που θα εμφανίζει ο φετινός προϋπολογισμός και με φόντο τις κάλπες η κυβέρνηση θα εντάξει την αναδρομική επιστροφή των περικοπών στο καλάθι των παροχών. Όμως στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να έρθει η ώρα της αλήθειας για τους συνταξιούχους (απόστρατους) καθώς τότε θα αποφασιστεί εάν θα εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις από την 1η Ιανουάριου 2019, με τον Γιάννη Δραγασάκη να δηλώνει ότι «θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ούτως ώστε να μην υπάρξει περικοπή συντάξεων», αλλάζοντας το κυβερνητικό αφήγημα από τη μέχρι πρότινος διαβεβαίωση ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις.

ΤΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ. Τα ποσά που δικαιούνται να λάβουν οι εν ενεργεία στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες αντιστοιχούν στο 50% των περικοπών που έγιναν στις αποδοχές τους βάσει του Ν. 4093/2012 και δεν τους επεστράφησαν, αν και κρίθηκαν αντισυνταγματικές με βάση παλαιότερες αποφάσεις του ΣτΕ. Το άλλο 50% των περικοπών που είχαν δει στις συντάξεις τους οι απόστρατοι αποκαταστάθηκε με τον Νόμο 4307/2014 με την καταβολή των ποσών σε δόσεις.

Οι συνταξιούχοι (απόστρατοι) θα λάβουν αναδρομικά και αύξηση στις συντάξεις τους, ενώ οι εν ενεργεία θα λάβουν μόνο αναδρομικά, καθώς από το 2017 ισχύει το ενιαίο μισθολόγιο. Τα αναδρομικά δηλαδή καλύπτουν χρονικό διάστημα 65 μηνών από τον Αύγουστο του 2012 ώς και τον Δεκέμβριο του 2017.

Τα ποσά που θα δουν οι στρατιωτικοί και ένστολοι ξεκινούν από περίπου 2.100 ευρώ για χαμηλόβαθμους αξιωματικούς και φτάνουν έως και 12.800 ευρώ για τους ανώτατους αξιωματικούς, ενώ οι αυξήσεις στις συντάξεις ξεκινούν από 30 ευρώ και φτάνουν τα 180 ευρώ μηνιαίως (Δείτε και ΕΔΩ).

Τα ποσά προκύπτουν από τον βασικό μισθό, ενώ σε πολλές περιπτώσεις προβλέπονται επιπλέον χρήματα καθώς είναι αρκετές οι κατηγορίες στελεχών ΕΔ-ΣΑ που λαμβάνουν επιδόματα εξομάλυνσης και ειδικής απασχόλησης.

Τα αναδρομικά για τους συνταξιούχους (αποστράτους) ανάλογα με τον βαθμό αποστρατείας ξεκινούν από 2.660 ευρώ καθαρά για τον απόστρατο λοχαγό και τους ομόβαθμούς του σε ΓΕΑ, ΓΕΝ, ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα και Πυροσβεστικό Σώμα και φτάνουν ώς και 12.000 ευρώ για τους απόστρατους με βαθμό αρχηγού ΓΕΕΘΑ και αντίστοιχων σε ΓΕΑ, ΓΕΝ, ΕΛ.ΑΣ., ΛΣ και ΠΣ. Οι αυξήσεις που θα δουν οι δικαιούχοι θα προκύψουν μετά τον επανυπολογισμό των περικοπών που έγιναν σε κύριες συντάξεις ή άθροισμα συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ.

ΕΔΩ:https://staratalogia.blogspot.com/2018/07/250000.html είχαμε αναρτήσει τον παρακάτω πίνακα με τα αναδρομικά ποσά ανά βαθμό, όπως ακριβώς δημοσιεύεται στο σημερινό άρθρο από τα ΝΕΑ (Υπάρχει ένα ερωτηματικό στην ταύτιση των ποσών στους βαθμούς Υποστρατήγου και Ταξιάρχου):

Για τους εν ενεργεία στρατιωτικούς και ένστολους η αναδρομική αναπροσαρμογή θα έπρεπε να γίνει για το διάστημα από 1η Αυγούστου 2012 έως 31 Δεκεμβρίου 2016, καθώς από την 1η Ιανουάριου 2017 έχει τεθεί σε ισχύ ένα νέο μισθολόγιο για όσους υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Ουσιαστικά όλοι οι εν ενεργεία αξιωματικοί αμείβονταν κατά τη διάρκεια του 2017 με βάση το προηγούμενο μισθολόγιο. Από την επεξεργασία στοιχείων προκύπτει ότι όσοι έχουν βαθμό λοχαγού θα λάβουν αναδρομικά της τάξης των 2.660 ευρώ, ταγματάρχη περίπου 2.790 ευρώ, συνταγματάρχη 3.500 ευρώ, ταξίαρχου 4.600 ευρώ, ενώ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναμένεται να λάβει περίπου 12.800 ευρώ.

Η πρώτη δόση των αναδρομικών από τις περικοπές στις συντάξεις και στους μισθούς θα δοθεί τον Οκτώβριο ενώ τα υπόλοιπα χρήματα αναμένεται να διευκρινιστεί πώς θα καταβληθούν.

ΠΡΟΣΤΙΜΟ. Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικράτειας του περασμένου Μαρτίου, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη μέσα σε διάστημα οκτώ μηνών, δηλαδή έως τα τέλη του Οκτωβρίου, να αναπροσαρμόσει τις συντάξεις για όλους τους στρατιωτικούς και ένστολους στα επίπεδα που ήταν τον Αύγουστο του 2012 με βάση τις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου, που έχει κρίνει ότι οι περικοπές στο πλαίσιο των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τα προηγούμενα χρόνια ήταν αντισυνταγματικές. Σε περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών δεν εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα μισθολογικά των στελεχών ΕΔ-ΣΑ, τότε θα επιβληθεί από το ανώτατο δικαστήριο στο κράτος πρόστιμο, το οποίο θα καθοριστεί. Έτσι, στο Γενικό Λογιστήριο προχωρούν στον σχεδιασμό για την καταβολή της πρώτης δόσης των αναδρομικών με ορίζοντα τα τέλη Οκτωβρίου, ώστε να τηρηθεί και το σχετικό χρονοδιάγραμμα που έχει επιβάλει το ανώτατο δικαστήριο.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΒΟΥΡΓΑΝΑ

(ΤΑ ΝΕΑ-03/09/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

ΕΔΩ:https://staratalogia.blogspot.com/2018/03/blog-post_840.html είχαμε αναρτήσει τους παρακάτω πίνακες με τα αναδρομικά ποσά (Β.Μ.-ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ) που πρέπει να επιστραφούν στα στελέχη ΕΔ-ΣΑ:

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Στα τέλη Οκτ. 2018 και σε 2 δόσεις τα αναδρομικά σε 250.000 ε.ε. και ε.α. στελέχη ΕΔ-ΣΑ (ΠΙΝΑΚΕΣ)
staratalogia
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ