2018-09-05 19:07:15
Φωτογραφία για ΕΑΠΣ: Επαναλαμβάνουμε την αγωνία μας προς την Πολιτική, για την προστασία της Πολιτικής Προστασίας της πατρίδας μας
Διαβάστε την ανακοίνωση τής ΕΑΠΣ: Η μεγάλη πυροσβεστική - διασωστική επιχείρηση που έφεραν σε πέρας οι Πυροσβέστες στο λιμάνι του Πειραιά, πριν λίγες μέρες, έδειξε για άλλη μια φορά τον

επαγγελματισμό του Πυροσβεστικού Σώματος, αφού επιτεύχθηκε η διαφύλαξη της ζωής των εκατοντάδων ανθρώπων που επέβαιναν στο πλοίο «Ελ. Βενιζέλος», η διασφάλιση του πλοίου και όσο το δυνατότερο μεγαλύτερη προστασία των οχημάτων που είχε στο φορτίο του.

Επίσης ιδιαίτερης σημασίας έχει το ισχυρό μήνυμα που εκπέμφθηκε στην διεθνή κοινότητα για τις δυνατότητες των φορέων ασφάλειας που προστατεύουν την μεγαλύτερη λιμενική εγκατάσταση και πύλη εισόδου της χώρας. 

Επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά το πολύπλευρο έργο του πυροσβεστικού προσωπικού που ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμο να επέμβει σε διαφορετικά συμβάντα, διαφορετικής φύσης και διαφορετικών συνθηκών. 

Παράλληλα, δείχνει επίσης για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα της ενδυνάμωσης του πυροσβεστικού μηχανισμού, της επίλυσης των σοβαρών του προβλημάτων, την ενίσχυσή του σε πόρους και μέσα. 


Το μέγεθος των απαιτήσεων της επιχείρησης στο πλοίο, στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, σε προσωπικό και μέσα, εν εξελίξει της αντιπυρικής δασικής περιόδου, απλά επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά, ότι τα ζητήματα των κινδύνων της πολιτικής προστασίας της πατρίδας μας είναι απρόβλεπτα στην συχνότητα και τον ταυτόχρονο αριθμό τους. 

Υπενθυμίζουμε με την ευκαιρία, ότι το αυτό πυροσβεστικό προσωπικό, την ίδια στιγμή, που σηκώνει το βάρος της δασοπροστασίας – δασοπυρόσβεσης, είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή παράλληλα να επέμβει σε όλη τη χώρα με αποστολή την ασφάλεια και προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του κράτους, από τους κινδύνους των πυρκαγιών, θεομηνιών και άλλων καταστροφών. 

Με το αυτό προσωπικό και μέσα, το πυροσβεστικό προσωπικό είναι έτοιμο για: 

την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές,όπως σεισμοί, πλημμύρες, χημικές – βιολογικές – ραδιολογικές – πυρηνικές (Χ.Β.Ρ.Π.) απειλές, καθώς και τη διάσωση ατόμων και υλικών αγαθών, που κινδυνεύουν από αυτές.

 την διάσωση και παροχή κάθε δυνατής συνδρομής σε άτομα των οποίων απειλείται ή εκτίθεται σε κίνδυνο η ζωή και η σωματική τους ακεραιότητα από κάθε είδους ατυχήματα, όπως αεροπορικά, σιδηροδρομικά, τροχαία, εργατικά, πτώση σε λίμνες ή ποταμούς, εγκλωβισμός σε ανελκυστήρες ή άλλους χώρους και εγκαταστάσεις, δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές, σπήλαια καθώς και την ειδοποίηση των αρμοδίων Υπηρεσιών για τη μεταφορά τους σε ιδρύματα παροχής ιατρικής συνδρομής ή περίθαλψης. την περιφρούρηση και διαφύλαξη της περιουσίας που καταστράφηκε ή απειλήθηκε από πυρκαγιές ή άλλες καταστροφές, μέχρι την παράδοσή της σε αστυνομικά όργανα ή τους κατόχους της. 

τη διατήρηση και προστασία της κοινωνικής ασφάλειας από τα εγκλήματα εμπρησμού(άρθρα 264, 265, 266, 267 Π.Κ.). τη θέσπιση και τον έλεγχο εφαρμογής της νομοθεσίας πυροπροστασίας. 

τη συνδρομή προς άλλες χώρες, στο πλαίσιο των ισχυουσών διακρατικών συμφωνιών, καθώς και των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Κοινοτικό και Διεθνές Δίκαιο. 

Με την συνδρομή των συναδέλφων του Λ.Σ. του προσωπικού του Ο.Λ.Π. και του πληρώματος του πλοίου, η όλη πυροσβεστική –διασωστική επιχείρηση, στον Πειραιά ολοκληρώθηκε με αίσιο τρόπο. 

Όμως η σκέψη μας βρίσκεται ακόμη στα γεγονότα της ανείπωτης τραγωδίας της πυρκαγιάς στην Ανατ. Αττική, η οποία μας επιβάλει και αυτή τη φορά να επαναλάβουμε, την εδώ και χρόνια φωνή της αγωνίας μας για την επίλυση των προβλημάτων του πυροσβεστικού οργανισμού και την ανάγκη για τη ριζική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της πολιτικής προστασίας της χώρας, όπως τη διατυπώσαμε στην από 28-8- 2018 ανακοίνωσή μας : «Μετά τον επικοινωνιακό φωτισμό κάθε καταστροφής σε αυτή τη χώρα, μόλις οι προβολείς κλείσουν, τα προβλήματα του μηχανισμού πολιτικής προστασίας και πυρόσβεση διάσωσης παραμένουν στο σκότος. Και σήμερα μερικές μέρες μετά την τραγωδία, ο μηχανισμός καλείται με τα ίδια προβλήματα να επέμβει σε παρόμοιες καταστάσεις. Δεν προσθέτουμε κάτι άλλο νεότερο, άλλωστε δεν υπάρχει κάποιος σε αυτή τη χώρα που δε γνωρίζει.»

 Για το Δ.Σ. της ΕΑΠΣ 

Ο Πρόεδρος

Γιάννης Σταμούλης

 Ο Γενικός Γραμματέας

Τάσος Μανιάτης
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ