2018-09-06 01:03:14
Φωτογραφία για Γιατί πρέπει να τρώτε μπάμιες;
Σίγουρα δεν είναι το αγαπημένο λαχανικό πολλών και πιθανόν σε κάποιους ανθρώπους ίσως πρωταγωνιστεί στους διατροφικούς εφιάλτες από παιδιά έως σήμερα. Στην πραγματικότητα, όμως, αποτελεί ένα θεραπευτικό λαχανικό στη διατροφή μας, με οφέλη στο ανοσοποιητικό, στη χοληστερίνη, στον διαβήτη, στο μεταβολισμό, ακόμη και σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ, με ένα επίπεδο διατροφικής αξίας, που λίγα λαχανικά έχουν.

Η διατροφική τους αξία

Σε ποσότητα 100 γραμμαρίων, οι μπάμιες αποδίδουν περίπου 30 θερμίδες, ενώ μας χαρίζουν το 12% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε φυτικές ίνες και το 4% της πρωτεΐνης που χρειαζόμαστε. Έχουν καλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και ακόμη καλύτερη σε βιταμίνη C και βιταμίνη Κ, ενώ περιέχουν και θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ από βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά και ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, χαλκό και μαγγάνιο. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι τα οφέλη τους για τον οργανισμό είναι πολλαπλά.


Μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερίνης

Ένας από τους μηχανισμούς πίσω από τη συμβολή του λαχανικού αυτού στη μείωση χοληστερίνης είναι η υψηλή του περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που οδηγεί σε μείωση της χολής. Καθώς μειώνεται η χολή, η χοληστερίνη χρειάζεται για να αναπληρώσει ό,τι χάθηκε κι έτσι τα επίπεδά της μειώνονται, καθώς αξιοποιείται για άλλο σκοπό.

Προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα

Χάρη στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, οι μπάμιες βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και βοηθούν στην κίνηση των αποβλήτων στο γαστρεντερικό σύστημα. Συν τοις άλλοις, οι βλεννώδεις ίνες βοηθούν στην κίνηση και την αποβολή κοπράνων.

Βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των ματιών

Παρ’ όλο που δεν ανήκει στα πορτοκαλί ή μοβ λαχανικά, η μπάμια μας παρέχει καλές ποσότητες βιταμίνης Α, βοηθώντας στην επιβράδυνση των αλλαγών στα μάτια που σχετίζονται με την ηλικία και στην προστασία της υγείας του οπτικού νεύρου, ενώ μπορεί να βελτιώσει και τη νυχτερινή όραση. Η βιταμίνη Α είναι επίσης μια αντιοξειδωτική βιταμίνη που παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση των ελεύθερων ριζών και σχετίζεται με μείωση της εξέλιξης του καταρράκτη.

Πιθανόν να συμβάλλουν στην πρόληψη ημικρανίας

Μια σημαντική κίνηση ενάντια στις ημικρανίες είναι η αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου, που για πολλούς είναι δύσκολο. Μια μερίδα, όμως, 100 γραμμαρίων μαγειρεμένες μπάμιες προσφέρει περίπου το 9% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης, αυξάνοντας την πρόσληψη. Υπάρχουν, βέβαια, και άλλοι παράγοντες που οδηγούν σε ημικρανίες, όπως η μη επαρκής ενυδάτωση, όπου κι εκεί οι μπάμιες βοηθούν, καθώς οι ίνες τους συγκρατούν νερό.

Αποτελούν καλή πηγή ασβεστίου φυτικής προέλευσης

Αν είστε vegan ή έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, ίσως δυσκολεύεστε να καταναλώσετε καθημερινά το ασβέστιο που χρειάζεστε λόγω αποχής από τα γαλακτοκομικά. Μια μερίδα μπάμιες 100 γραμμαρίων, όμως, μπορεί να βοηθήσει, παρέχοντας το 8% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης και συμβάλλοντας στην αύξηση της πρόσληψης. Όπως είναι γνωστό, το ασβέστιο χρειάζεται στην υγεία των οστών και των νεύρων, προλαμβάνοντας παθήσεις όπως η οστεοπόρωση, ενώ βοηθά και την καρδιά να διατηρεί το ρυθμό της και τη δύναμη συστολή της.

Μπορούν να συμβάλλουν στη διαχείριση του διαβήτη

Οι φυτικές τους ίνες και πάλι και η κολλώδης ουσία τους παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της απορρόφησης σακχάρων στο λεπτό έντερο. Αυτό βοηθά στον καλύτερο έλεγχο επιπέδων σακχάρου στο αίμα και συνολικά η συχνή κατανάλωσή τους συμβάλλει στην πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη. Το μούλιασμά τους, μάλιστα, σε νερό το βράδυ και η κατανάλωση του νερού στη συνέχεια, φαίνεται επίσης να έχει αποτελέσματα.

Μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, οι μπάμιες αποτελούν ένα πολλά υποσχόμενο λαχανικό. Ο λόγος είναι ότι δρουν ως καθαρτικό, προσθέτοντας μάζα στα απόβλητα και επιταχύνοντας την απομάκρυνσή τους. Αυτό μειώνει το χρόνο που παραμένουν τοξικές ουσίες στο έντερο, μειώνοντας και την πιθανότητα μετάλλαξης των πολυπόδων του.

Συμβάλλουν στη βελτίωση του μεταβολισμού

Παρ’ όλο που ο μεταβολισμός ελέγχεται από μια πολύπλοκη σχέση μεταξύ ορμονών και ενζύμων, οι μπάμιες συμβάλλουν βελτιστοποιώντας την παραγωγή συνενζύμων. Τα συνένζυμα είναι απαραίτητα στην πλειοψηφία των αντιδράσεων του οργανισμού και, για παράδειγμα, ένα συνένζυμο μπορεί να αυξήσει το ρυθμό του μεταβολισμού λίπους, ενώ άλλο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση πρωτεΐνης μυών. Κάθε ένα εξυπηρετεί διαφορετικές λειτουργίες και το μαγγάνιο που περιέχουν οι μπάμιες παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή πολλών από αυτά.

Προστατεύουν το συκώτι

Το συκώτι είναι το όργανο που καθημερινά πρέπει να εργάζεται για πολλές λειτουργίες του οργανισμού, μεταξύ των οποίων και την απομάκρυνση τοξικών ουσιών, που σημαίνει ότι είναι ένα όργανο ζωτικής σημασίας. Οι μπάμιες φαίνεται ότι βοηθούν στη σταθεροποίηση της επιφάνειας των μεμβρανών των κυττάρων, καθιστώντας τες αδιαπέραστες. Αυτό σημαίνει ότι οι ελεύθερες ρίζες έχουν μικρότερη πιθανότητα να προκαλέσουν βλάβες σε μια περιοχή που θα μπορούσε να έχει δομικές αδυναμίες.

Μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ

Έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι η κατανάλωση του ιδιαίτερου αυτού λαχανικού βοηθά στη μείωση του αυξημένου κινδύνου που παρουσιάζουν κάποιοι άνθρωποι για εμφάνιση Αλτσχάιμερ, λόγω γενετικών διαφοροποιήσεων. Συγκεκριμένα, συμβάλλουν στην αυξημένη παραγωγή προαντιφλεγμονωδών παραγόντων και ενζύμων και μπορούν να μειώσουν την οξειδωτική ζημιά που συνδέεται με νευροεκφυλιστικές καταστάσεις.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ