2018-09-06 12:52:34
Φωτογραφία για Φολικό οξύ: Γιατί είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας;
Το φολικό οξύ είναι ένα είδος βιταμίνης, η οποία αποκαλείται επίσης φολασίνη ή βιταμίνη Β9.

Στην πραγματικότητα είναι ένας γενικός όρος για μια ομάδα υδατοδιαλυτών βιταμινών του συμπλέγματος Β. Έχουμε επίσης ακούσει και τον όρο «φυλλικό οξύ». Ποια είναι η διαφορά τους;

Φυσική και συνθετική βιταμίνη

Το φολικό οξύ (folate) είναι η βιταμίνη που υπάρχει φυσικά στις τροφές, ενώ το φυλλικό οξύ (folic acid) είναι το συνθετικό μόριο που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο, για πρώτη φορά το 1943. Το φυλλικό οξύ δεν υπάρχει εκ φύσεως στις τροφές αλλά βρίσκεται στα συμπληρώματα διατροφής και στα εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Η φυσική βιταμίνη δεν είναι ακριβώς ίδια με τη συνθετική. Το φολικό οξύ, όταν εκτίθεται στον αέρα και τη ζέστη γίνεται ασταθές και διασπάται, συνεπώς καθίσταται άχρηστο για τον οργανισμό. Αλλά μια μικρή ποσότητα της φυσικής βιταμίνης μετατρέπεται με την οξείδωση (μια φυσική διαδικασία) σε φυλλικό οξύ που είναι μια πολύ πιο σταθερή μορφή και διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα.


Τα ανθρώπινα κύτταρα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το φυλλικό οξύ αυτό καθεαυτό αλλά το μετατρέπουν (κυρίως στο συκώτι) στις φυσικές μορφές της βιταμίνης. Αυτός είναι ο λόγος που το φυλλικό οξύ, παρότι δεν βρίσκεται στις τροφές αποκαλείται βιταμίνη. Όμως καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει σε ηλικία, η μετατροπή του φυλλικού οξέος σε φολικό οξύ μέσα στο σώμα καθίσταται δυσκολότερη.

Ορισμένοι ερευνητές φοβούνται ότι η παρουσία του φυλλικού οξέος αντί για τη φυσική μορφή της βιταμίνης σε αφύσικα επίπεδα στο σώμα μπορεί να κάνει κακό στην υγεία και προτείνουν την πρόσληψη της βιταμίνης μόνο με φυσικό τρόπο, δηλαδή από τις τροφές και όχι από εμπλουτισμένα τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής.

Σε ποιες τροφές μπορείς να το βρεις;

Σε φυλλώδη λαχανικά, φασόλια, το συκώτι και στις τροφές που είναι ενισχυμένες με φυλλικό οξύ, συνήθως δημητριακά και ψωμί.

Ποια η σημασία του φολικού οξέος στον οργανισμό μας;

Ο ρόλος του φολικού οξέος στον οργανισμό είναι πολύ σημαντικός καθώς χρειάζεται για τη δημιουργία νέων κυττάρων, για τη σύνθεση του DNA και του RNA. Παράλληλα βοηθά τον οργανισμό να συνθέτει νέες πρωτεΐνες.

Τι μπορεί να προκαλέσει η έλλειψή του;

Μια εκδήλωση της έλλειψης φολικού οξέος είναι η μεγαλοβλαστική αναιμία. Παράλληλα, η έλλειψή του προκαλεί μία σειρά ανεπιθύμητων καταστάσεων.

Γνωστικά προβλήματα

Το φολικό οξύ είναι εξαιρετικά σημαντικό για το κεντρικό νευρικό σύστημα. Εάν το σώμα σου έχει έλλειψη από αυτήν τη βιταμίνη, τότε μπορεί να αντιμετωπίζεις προβλήματα με τη συγκέντρωση, ακόμα και να έχεις κατάθλιψη. Αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, η ανεπαρκής πρόσληψη φυλλικού οξέος μπορεί, επίσης, να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών διαταραχών όπως η άνοια ή η νόσος του Alzheimer.

Πόνος στο σώμα

Σε σοβαρές περιπτώσεις αναιμίας που προκαλείται από ανεπάρκεια φυλλικού οξέος, ο εγκέφαλος οξυγονώνεται λιγότερο. Έτσι, οι αρτηρίες του εγκεφάλου αρχίζουν να διογκώνονται και αυτό προκαλεί πονοκέφαλο. Ωστόσο, επειδή ο εγκέφαλος μπορεί να μην είναι το μοναδικό όργανο με έλλειψη οξυγόνου, ίσως αισθανθείς πόνο και σε άλλα μέρη του σώματος, ειδικά στα πόδια και στο στήθος.

Χλωμή επιδερμίδα

Η αιμοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη που περιέχεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια, είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες σε όλους τους ιστούς του σώματος. Όταν το σώμα σου στερείται φυλλικού οξέος, δεν έχεις αρκετή αιμοσφαιρίνη για να παρέχεις στο σώμα σου το οξυγόνο που χρειάζεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα μυϊκής αδυναμίας, κόπωσης, μούδιασμα στα χέρια και στα πόδια και χλωμή επιδερμίδα.

Προβλήματα πέψης

Γαστρεντερικά συμπτώματα όπως ναυτία, εμετός, πόνος στο στομάχι και διάρροια μετά την κατανάλωση φαγητού, μπορεί να είναι τα πρώτα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις!

Μειωμένη γεύση

Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, η ανεπάρκεια του φολικού οξέος μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη γεύση. Αυτό συμβαίνει επειδή οι υποδοχείς της γεύσης δεν μπορούν να στείλουν μηνύματα στον εγκέφαλο μέσω του νευρικού συστήματος λόγω των υφιστάμενων προβλημάτων της γλώσσας!

Πηγές: ipop.gr, healthyliving.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ