2018-09-07 11:58:08
Φωτογραφία για Πώς να διαλέξεις το κατάλληλο δοχείο φαγητού και παγούρι για το σχολείο
Σύντομα η σχολική χρονιά ξεκινά, και είναι εκείνη η εποχή που εμείς οι μαμάδες πρέπει να οργανωθούμε για το φαγητό των παιδιών στο σχολείο. Πώς επιλέγουμε, όμως, φαγητοδοχεία, τσάντες φαγητού και παγούρια;

Όλοι εμείς οι γονείς, φροντίζουμε καθημερινά να παίρνουν τα παιδιά μας από το σπίτι όλα τα απαραίτητα γεύματα -πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό- για να τρώνε υγιεινά στο σχολείο, αποφεύγοντας έτοιμα γεύματα και πειρασμούς από το κυλικείο!

Τις απορίες που είχα κι εγώ αρχικά, όταν πήγε η μεγάλη μου κόρη στον παιδικό σταθμό και θα ξεκινούσα να της δίνω φαγητό για να παίρνει μαζί, ίσως να τις έχεις κι εσύ.

Πώς επιλέγω φαγητοδοχείο και πώς ξέρω ποια είναι τα πιο ποιοτικά και τα πιο ασφαλή για να διαλέξω; Τι διαφορές έχουν μεταξύ τους όλα αυτά τα παγούρια; Χρειάζομαι απλό, πλαστικό παγούρι ή θερμός;

1. Πώς επιλέγεις το σωστό σκεύος για το φαγητό

Πλαστικά φαγητοδοχεία

Τα πλαστικά φαγητοδοχεία βολεύουν για το σχολείο, επειδή είναι πολύ ελαφριά και εύκολα στη μεταφορά. Ειδικά αν έχεις από αυτά τα “εύκολα” παιδάκια στο φαγητό που θέλουν οπωσδήποτε να φάνε σε τάπερ με τους πυτζαμοήρωες ή τον Darth Vader, τότε το πλαστικό σκεύος είναι η λύση σου.

Επιλέγοντας πλαστικό φαγητοδοχείο, έχει σημασία να προσέξεις να είναι ασφαλές για το παιδί, δηλαδή από καλής ποιότητας και BPA free πλαστικό.

Επιπλέον, αν σκοπεύεις να του δίνεις πιο ρευστά φαγητά όπως όσπρια και σούπες, τότε θα ήταν καλό να επιλέξεις ένα δοχείο με στεγανό καπάκι, ώστε να αποφύγεις τα ατυχήματα. Αν το καπάκι είναι στεγανό, αυτό αναγράφεται ξεκάθαρα στη συσκευασία, οπότε θα το ξεχωρίσεις εύκολα.

Αν καταλήξεις σ’αυτή την κατηγορία, σου προτείνω να προτιμήσεις μία από τις γνωστές και αξιόπιστες εταιρείες με ασφαλή πλαστικά προϊόντα, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Ανοξείδωτα φαγητοδοχεία

Το ανοξείδωτο ως υλικό έχει κάποια επιπλέον πλεονεκτήματα. Είναι σίγουρα πιο ανθεκτικό ως σκεύος, αφού είναι άθραυστο. Δε χαράζει εύκολα, δε φθείρεται και δε στραβώνει όσο άλλα υλικά, οπότε θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Το άλλο θετικό για τη μαμά είναι ότι ένα ανοξείδωτο δοχείο καθαρίζεται εύκολα και δεν κρατάει καθόλου μυρωδιές. Άσε που είναι κατάλληλο για μεγαλύτερες θερμοκρασίες φαγητού από αυτές που αντέχει το πλαστικό, άρα βολεύει πολύ αν σκοπεύεις να δίνεις στο παιδί ζεστό φαγητό.

Κυκλοφορούν στο εμπόριο σε πολλές παραλλαγές, με ανοξείδωτο καπάκι, με καπάκι σιλικόνης ή bento boxes άρα σίγουρα θα βρεις αυτή που σε εξυπηρετεί. Ειδικά τα bento boxes είναι σούπερ πρακτικά, αφού υπάρχουν διαχωριστικά μέσα στο σκεύος και μπορείς να βάζεις χωριστά τη σαλάτα ή τα συνοδευτικά, όπως το ρύζι και οι πατάτες.

Αν δίνεις στο παιδί πιο ρευστά φαγητά και υγρά, ως προς τη στεγανότητα ισχύει κι εδώ το ίδιο με τα πλαστικά δοχεία: Χρειάζεσαι δοχείο με στεγανό καπάκι, κάτι που θα αναγράφεται στη συσκευασία του.

Αν τα χρησιμοποιείς σε ταξίδια ή στις διακοπές σας, τα περισσότερα ανοξείδωτα δοχεία έχουν και τη φοβερή ευκολία ότι μπορείς να ζεστάνεις το φαγητό μέσα σε αυτά, είτε σε θερμοθάλαμο είτε σε γκαζάκι.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πάντα αφαιρούμε το καπάκι σιλικόνης πριν ζεστάνουμε το φαγητό, και ΠΟΤΕ δε βάζουμε τα ανοξείδωτα δοχεία στο φούρνο μικροκυμάτων.

2. Πώς επιλέγεις το σωστό παγούρι

Ένα σημείο που διαπίστωσα ότι θέλει γενικότερα προσοχή στα παγούρια κάθε είδους είναι το στόμιο. Ορισμένα είναι πιο δύσκολα στο καθάρισμα, όπως για παράδειγμα αυτά με τα ενσωματωμένα καλαμάκια, με αποτέλεσμα μετά από καιρό να γίνονται άθελά σου εστία μικροβίων.

Οπότε αν σκοπεύεις να δίνεις στο παιδί υγρά που αφήνουν υπολείμματα ή μυρωδιές, όπως χυμό ή γάλα, τότε θα σου πρότεινα τα εξής:

Φρόντισε το στόμιο του παγουριού να μην είναι περίπλοκο, με γωνίες και σημεία που δε φτάνει εύκολα το σφουγγάρι για να τα καθαρίσει.

Αν έχεις τη δυνατότητα να αφήνεις το παγούρι στο σχολείο και σου φαίνεται εύκολη και βολική λύση, ίσως να μην την προτιμούσες, αφού δεν μπορείς να είσαι ήσυχη ότι το καθαρίζουν καλά κάθε μέρα.

Τώρα, στα παγούρια έχεις τρεις βασικές επιλογές: Είτε ένα κλασικό παγούρι, το οποίο μπορεί να είναι πλαστικό ή ανοξείδωτο, είτε ένα παγούρι-θερμός.

Πλαστικά παγούρια

Είναι τα πιο διαδεδομένα, και έχεις άπειρες επιλογές από χρώματα, σχέδια και στυλ. Ισχύουν κι εδώ τα ίδια για το ζήτημα της ποιότητας και της ασφάλειας (σιγουρέψου ότι είναι BPA free), οπότε θα σου πρότεινα να επιλέξεις κάποιο παγούρι γνωστής εταιρείας για να είναι εγγυημένα ασφαλές.

Ανοξείδωτα παγούρια

Υπάρχουν κι εδώ πολλές επιλογές σε σχέδια για να ικανοποιηθεί και ο πιο δύσκολος μικρός πελάτης. Ως προς την καθαριότητα και την αντοχή, έχουν όλα τα πλεονεκτήματα που ανέφερα και παραπάνω για τα ανοξείδωτα φαγητοδοχεία.

Παγούρια-θερμός

Τα θερμός διατηρούν το περιεχόμενο φρέσκο και στην επιθυμητή θερμοκρασία για όσες ώρες βρίσκεται το παιδί στο σχολείο. Το εσωτερικό τους είναι κατά κανόνα από ανθεκτικό γυαλί, οπότε η επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με το υγρό είναι εξαιρετικά ασφαλής για το παιδί και επίσης καθαρίζεται εύκολα και δε μένουν μυρωδιές.

3. Τσαντάκια κατάλληλα για μεταφορά φαγητού

Για τη μεταφορά του φαγητού υπάρχουν ειδικά ισοθερμικά τσαντάκια, τα οποία ίσως να έχεις δει. Βγαίνουν σε διαφορετικούς τύπους και σχέδια, και είναι μια πολύ πρακτική λύση για να έχεις συγκεντρωμένα όλα όσα χρειάζεται το παιδί για το φαγητό.

Μπορείς, έτσι, να τα μεταφέρεις εύκολα, διατηρώντας παράλληλα τη θερμοκρασία τους ώστε να μη ζεσταίνονται γρήγορα τα τρόφιμα ψυγείου, ή να μην κρυώνουν εύκολα τα ζεστά.

Μία επιλογή είναι το γνωστό τετράγωνο τσαντάκι με φερμουάρ στο πάνω μέρος και θερμομονωτικό υλικό στο εσωτερικό του, που είναι οικονομική λύση και μπορείς να τα βρεις εύκολα.

Υπάρχουν, επίσης, ισοθερμικά τσαντάκια, είτε με απλό υφασμάτινο κάλυμμα σε διάφορα σχέδια, είτε με εξωτερικό κάλυμμα neopren που διατηρούν το φαγητό έως 4 ώρες στην επιθυμητή θερμοκρασία.

Οι επιλογές σε σκεύη, παγούρια και τσαντάκια είναι πολλές και σίγουρα θα βρεις εκείνα που σε εξυπηρετούν καλύτερα και ταυτόχρονα θα αρέσουν και στο παιδί.

Τι είναι, τελικά, σημαντικό για να κάνω τη σωστή επιλογή;

Ως συμπέρασμα, από την εμπειρία με τα δύο μου παιδιά, αν μπορώ να κάνω μία πρόταση είναι η εξής: μάλλον αξίζει τον κόπο να αποφύγεις όσο είναι δυνατόν τα πιο οικονομικά από τα φαγητοδοχεία και τα παγούρια που κυκλοφορούν. Δεν θέλεις να ρισκάρεις να μην συντηρούν τα τρόφιμα σωστά, να μην κλείνουν με ασφάλεια, να προκύψουν απρόοπτες διαρροές ή να είναι δύσχρηστα.

Σκέψου, επίσης, ότι η χρήση τους θα είναι καθημερινή σε χέρια παιδιών, άρα καλύτερα να προτιμήσεις κάτι ανθεκτικό. Ένα πιο αξιόπιστο προϊόν πιθανότατα θα σου βγει τελικά πιο οικονομικό από το να αγοράζεις κάθε λίγο πιο οικονομικά σκεύη που δεν θα αντέχουν στη χρήση από παιδιά.

Μην ξεχνάς, άλλωστε, ότι η χρήση τέτοιων αξεσουάρ δεν περιορίζεται στο σχολείο. Είναι εξαιρετικά χρήσιμα και σε όλες τις εξωτερικές δραστηριότητες, τις εκδρομές και τις διακοπές της οικογένειας μαζί με τα παιδιά.

Σίγουρα είναι καλό να ξέρεις ότι έχεις στα χέρια σου ένα αξιόπιστο και ασφαλές σκεύος, το οποίο θα χρησιμοποιείς για πολύ καιρό χωρίς προβλήματα.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ