2018-09-07 11:58:08
Φωτογραφία για Μεγάλη ζημιά σε F-35C του US Navy, καθώς επιχειρούσε από το CVN-72
Σοβαρότατο περιστατικό ασφαλείας καταγράφηκε με ένα μαχητικό F-35C Lightning II Joint Strike Fighter που επιχειρούσε από το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln (CVN-72), καθώς κατά τη διάρκεια άσκησης εναέριου ανεφοδιασμού προκλήθηκαν καταστροφές, ευτυχώς όχι τέτοιες που θα απαιτούσαν την εγκατάλειψή του από τον πιλότο.

Πρόκειται για το πρώτο σοβαρό περιστατικό ασφαλείας που καταγράφεται στις πτήσεις της εξειδικευμένης να επιχειρεί από το κατάστρωμα αεροπλανοφόρων έκδοσης του μαχητικού (βραχείας από-προσνήωσης / STOL: Short Take-Off and Landing).

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στον κινητήρα του F-35C που ανήκε στην 125η Μοίρα Κρούσης Μαχητικών (Strike Fighter Squadron [VFA] 125), καθώς δεχόταν καύσιμα από ένα F/A-18F Super Hornet από την VFA-103, στις 22 Αυγούστου.

Κάτι συνέβη, και τα συντρίμμια από τμήμα του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για τον εναέριο ανεφοδιασμό, εισήλθαν στον κινητήρα προκαλώντας σοβαρές ζημιές. Ευτυχώς, ο πιλότος μπόρεσε να προσνηώσει με ασφάλεια το μαχητικό στο αεροπλανοφόρο.


Το περιστατικό κατηγοριοποιήθηκε ως «Class A mishap» που είναι η σοβαρότερη κατηγορία περιστατικών που αφορούν στρατιωτικά αεροσκάφη. Ο χαρακτηρισμός αυτός δίνεται όταν η ζημιά που προκαλείται υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια δολάρια.

Εάν απαιτηθεί αντικατάσταση του κινητήρα, τότε η ζημιά θα έχει ανέλθει στα 14 εκατ. δολάρια, όσο δηλαδή κοστίζει ο κινητήρας F135 της Pratt & Whitney, εάν ληφθεί ως στοιχείο υπολογισμού της ζημίας, το τελευταίο συμβόλαιο που ανατέθηκε στην εταιρία για την παράδοση κινητήρων του τύπου στο αμερικανικό Ναυτικό.

Ζημιές έπαθε και το Super Hornet oι οποίες όμως κατηγοριοποιούνται ως «Class C mishap». Πέραν του ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί, το κόστος της ζημιάς κυμαίνεται από 50-500 χιλιάδες δολάρια. Υπενθυμίζεται, ότι τα αεροσκάφη του τύπου, αναμένεται να αποκτήσουν Αρχική Επιχειρησιακή Ικανότητα (IOC: initial operational capability) μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ