2018-09-08 08:36:11
Φωτογραφία για 5 σούπερ λαχταριστές συνταγές με ταχίνι
Το απόλυτο σούπερ φουντ πρωταγωνιστεί σε γλυκές και αλμυρές συνταγές που φτιάχνονται εύκολα και φέρνουν αέρα Ανατολής στο τραπέζι σας.

Μελιτζανοσαλάτα µε ταχίνι και φιστίκια Αιγίνης

Υλικά:

3 μελιτζάνες φλάσκες, 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο, 1/2 λεμόνι (χυμός), 1/3 φλ. Ελαιόλαδο, 2 κ.σ. ταχίνι, 1/2 φλ. ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε σε σχάρα ή στο φούρνο στους 200° C για 30΄. Αφήνουμε να κρυώσουν, αφαιρούμε τη φλούδα και τις βάζουμε σε σουρωτήρι να φύγουν τα υγρά. Τις λιώνουμε σε μπολ με πιρούνι και προσθέτουμε το σκόρδο, το λεμόνι, το ελαιόλαδο, το ταχίνι, τα φιστίκια (κρατάμε λίγα για γαρνίρισμα), το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε τη μελιτζανοσαλάτα να παγώσει και τη σερβίρουμε πασπαλίζοντας με φιστίκια Αιγίνης και περιχύνοντας με λίγο ελαιόλαδο.


Μπισκότα με ταχίνι και κακάο

Υλικά:

100γρ ταχίνι με κακάο, 120γρ μέλι, 120γρ νιφάδες βρώμης, μια χούφτα cranberries

Εκτέλεση:

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά. Το ταχίνι και το μέλι πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αδειάζουμε τη ζύμη σε μια σακούλα τροφίμων ή σε μεμβράνη. Την πλάθουμε σε ρολό, σαν να φτιάχνουμε σαλάμι και τη βάζουμε για 5 λεπτά στην κατάψυξη.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, και κόβουμε τη ζύμη σε ροδέλες. Δεν πειράζει αν διαλύεται, πατήστε με τα χέρια και θα ενωθεί. Στο ψήσιμο δεν θα φουσκώσουν πολύ, συνεπώς δεν χρειάζονται μεγάλη απόσταση. Τα αραδιάζουμε σε αντικολλητικό ταψί. Τα ψήνουμε μόλις για 10 λεπτά για να είναι σχετικά τραγανά. Μην τα αφήσετε ούτε λεπτό παραπάνω γιατί θα σκληρύνουν.

Φακές με ταχίνι και κύμινο

Υλικά:

200 γρ. φακές, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κ.γ. κύμινο, 3 ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μικρούς κύβους 1 εκ., 4 κ.σ. ταχίνι, 1 κ.σ. φύλλα κόλιανδρου ψιλοκομμένα (ή μαϊντανού), χυμό από ένα λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, 3 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα: Μισό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες, λίγα φύλλα κόλιανδρου ψιλοκομμένα (ή μαϊντανού), 50-100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Ψιλοκόβουμε τον κόλλιανδρο (ή τον μαϊντανό) και κόβουμε το κρεμμύδι σε πολύ λεπτές φέτες. Βράζουμε τις φακές για 30’ περίπου (δεν θέλουμε να χυλώσουν, απλά να είναι μαλακές).

Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε λάδι και αφού ζεσταθεί, σε μεσαία ένταση, προσθέτουμε το σκόρδο, το κύμινο και στη συνέχεια τις ντομάτες. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τις ντομάτες να σοταριστούν δυο λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φύλλα κόλιανδρου ή μαϊντανού. Προσθέτουμε τις φακές και ανακατεύουμε καλά με την ντομάτα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ταχίνι και ξανανακατεύουμε. Τέλος προσθέτουμε το λεμόνι, 100 ml νερό και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά για ακόμη ένα-δύο λεπτά και το φαγητό είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Για το σερβίρισμα: Βάζουμε 2-3 κουταλιές απ’ τις φακές με ταχίνι στο κάθε πιάτο, μια γενναία κουταλιά γιαούρτι στο κέντρο, τις φέτες κρεμμυδιού ολόγυρα, πασπαλίζουμε με μαϊντανό ή κόλιανδρο και περνάμε και δυο πρέζες λάδι από πάνω.

Αλοιφή αβοκάντο με ταχίνι

Υλικά:

2 ώριμα αβοκάντο, 5 κ.σ. ταχίνι, 2 λεμόνια, το χυμό, 1-2 σκ.σκόρδο λυωμένες, 1/2 κ.γ. κίμινο σε σκόνη, 1/2 κ.γ. μπούκοβο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Στίβουμε τα λεμόνια και σουρώνουμε το χυμό. Σε μια σαλατιέρα ανακατεύουμε το ταχίνι με το σκόρδο και 1/3 κ.γ. αλάτι. Κόβουμε τα αβοκάντο στα δύο, τα καθαρίζουμε και αφαιρούμε το κουκούτσι. Τα προσθέτουμε στη σαλατιέρα και τα λιώνουμε όλα με πιρούνι. Προσθέτουμε λίγο λίγο το λεμόνι και χτυπάμε με το πιρούνι μέχρι να γίνει ένας λείος πουρές. Προσθέτουμε το κίμινο, δοκιμάζουμε το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε τη σαλάτα σε ένα ή δύο μπολ και πασπαλίζουμε επάνω με μπούκοβο. Σερβίρουμε αμέσως. Μπορούμε να την κρατήσουμε μέχρι 1 ώρα στο ψυγείο, καλά σκεπασμένη με μεμβράνη.

Tips: τα αβοκάντο πωλούνται άγουρα, θα πρέπει λοιπόν να τα έχουμε αγοράσει τέσσερις-πέντε ημέρες πριν, ώστε να ωριμάσουν (εκτός ψυγείου). Όταν έχουν ωριμάσει τα διατηρούμε στο ψυγείο για δυο-τρεις ημέρες. Ετοιμάζουμε τη σαλάτα λίγο πριν καταναλωθεί, καθώς το αβοκάντο μαυρίζει στην επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα.

Ψητό κοτόπουλο με πράσινη σως από ταχίνι

Υλικά:

Για τη σως ταχίνι: ½ σκ. Σκόρδο, ½ ματσάκι μαϊντανό, ½ κούπα ταχίνι, χυμό από 1 λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, 150 ml νερό

Για το κοτόπουλο: 1 κοτόπουλο κομμένο σε 8 μερίδες, 2 μεσαία κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 λεμόνι κομμένο σε λεπτές φέτες χωρίς τα κουκούτσια, 2 κ.γ. σουμάκ, 1 ½ κ.γ μπαχάρι, 1 ½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη, 1 κύβο ζωμό κοτόπουλο, ¼ της κούπας (4 κ.σ. ή 60 ml) ελαιόλαδο και έξτρα για πασπάλισμα, 2 κ.σ. μείγμα μπαχαρικών za’atar (θυμάρι, ρίγανη, σουσάμι), 2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, ¼ της κούπας κουκουνάρι

Εκτέλεση:

Για τη σως ταχίνι: Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια χτυπάμε το σκόρδο, τον μαϊντανό, το ταχίνι, τον χυμό από λεμόνι και το νερό μέχρι να γίνει το μέιγμα μας λείο σαν μία λεπτή μαγιονέζα. Αλατοπιπερώνουμε. Μιας και το κάθε ματσάκι μαϊντανού είναι διαφορετικό σε ποσότητα μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμα νερό αν η σως μας είναι πηχτή ή να βάλουμε λίγο ακόμα μαϊντανό και ταχίνι αν είναι αραιή. Γενικά φτιάχνουμε τη σως ανάλογα τη γεύση και τα γούστα μας.

Για το κοτόπουλο: Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 190ο C στον αέρα. Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια ρίχνουμε το σκόρδο, το λεμόνι, sumac, μπαχάρι, κανέλα, ζωμό, αρκετό ελαιόλαδο και χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να γίνουν μία πάστα όλα τα υλικά. Βάζουμε τη μαρινάδα μας σε ένα μπολ. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τη μαρινάδα. Βάζουμε και τα κοτόπουλα μέσα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μεταξύ τους. Αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε για 2-3 ώρες στο ψυγείο.

Τοποθετούμε τα κοτόπουλα σε ένα ταψάκι που να τα χωράει σε μονή σειρά και αδειάζουμε από πάνω την υπόλοιπη μαρινάδα. Κόβουμε 8 φέτες λεμονιού και βάζουμε μία φέτα από λεμόνι πάνω από κάθε μερίδα κοτόπουλου.

Ένας εύκολος τρόπος να φτιάξουμε za’atar είναι να βάλουμε σε ένα μπολάκι 2 κ.σ. σουσάμι, 1 κ.σ. ρίγανη ξερή και 1 κ.σ. θυμάρι ξερό και να τα ανακατέψουμε. Πασπαλίζουμε με za’atar το κοτόπουλο και ψήνουμε το κοτόπουλο για 35-40 λεπτά.

Εντωμεταξύ λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φώτια και βάζουμε μέσα τα κουκουνάρια μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα προσέχοντας μη μας καούν. Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τα ψημένα κρεμμύδια και λεμόνια και απο πάνω βάζουμε τη σως και τα κουκουνάρια.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ