2018-09-10 16:21:10
Φωτογραφία για Πάτρα: Η βίλα Φέγγου αποκτάει ζωή
Την παραχώρηση χρήσης της βίλας Φέγγου για πέντε χρόνια στην Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών αποφάσισε το υπουργείο Πολιτισμού με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Κωνσταντίνος Στρατής. Πρόκειται για ένα επιβλητικό ακίνητο το οποίο αποτελεί νεότερο μνημείο.

Το ακίνητο είναι ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού και βρίσκεται στην Πάτρα, επί της οδού ΝΕΟ Πατρών-Αθηνών 58. Η παραχώρηση στην «Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών» εγκρίθηκε για την στέγαση των δραστηριοτήτων της. Η παραχώρηση της χρήσης θα ξεκινήσει από την υπογραφή της και διέπεται από συγκεκριμένους όρους. Μεταξύ αυτών είναι ότι ο χρήστης για κάθε ουσιώδη αλλαγή ή προσθήκη επί του κτιρίου θα πρέπει να έχει την έγκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας και των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου, οι δε εργασίες θα παραμένουν επ'ωφελεία του ακινήτου. Επίσης, η εκμίσθωση ή παραχώρηση του ακινήτου σε τρίτο ενώ οι δαπάνες επισκευής, συντήρησης, λειτουργίας, οι λογαριασμοί Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας καθώς και τα τέλη και οι φόροι θα βαρύνουν εξ ολοκλήρου τον φορέα που θα το χρησιμοποιεί. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας θα διατηρήσει το δικαίωμα χρήσης των οικίσκων και των εγκαταστάσεων που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο του παραχωρούμενου ακινήτου.


Το εντυπωσιακό ακίνητο βρίσκεται πάνω στη ΝΕΟ Πατρών - Κορίνθου δίπλα από την Ρωμαϊκή Γέφυρα στο ύψος της οδού Αρέθα. Οι πρώτες δεκαετίες του 1900 αποτελούν το ζενιθ του νεοκλασικισμού για την Πάτρα όπου εμφανίζονται και τα νέα ρεύματα που πνέουν στην περιοχή, με έντονα μορφολογικά στοιχεία όπως ο «εκλετικισμός», προσαρμοσμένα πάντα στην ελληνική και ειδικότερα την επαρχιώτικη μικροκλίμακα. Στην Πάτρα την εποχή αυτή της άνθησης ανεγείρονται κτίρια για την αστική τάξη της πόλης από φημισμένους αρχιτέκτονες και εξειδικευμένα συνεργεία που έρχονται από την Ιταλία. Ενα από αυτά ήταν και η βίλα Φέγγου.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ