2018-09-10 20:36:11
Φωτογραφία για Λατρεμένο γλυκό κουταλιού σταφύλι
Από τα πλέον παραδοσιακά Ελληνικά γλυκά το οποίο δημιουργήθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια, από την ανάγκη των ανθρώπων να συντηρήσουν τα φρούτα που τους περίσσευαν από τη σοδειά.

Ο όρος φυσικά "γλυκό του κουταλιού" ήρθε αιώνες αργότερα, όταν τα εν λόγω γλυκά τα κερνούσαν μέσα σε ένα μεγάλο μπολ με πολλά κουταλάκια ή σε μικρά πιατάκια κεράσματος με μικρά φυσικά κουταλάκια.

Το γλυκό κουταλιού αποτελούσε το πιο καλοδεχούμενο κέρασμα για όλα τα νοικοκυριά και οι καλεσμένοι έδειχναν να το απολαμβάνουν ιδιαίτερα. Στα νεότερα χρόνια της Ελληνικής ιστορίας αλλά ακόμα και σήμερα , τα γλυκά κουταλιού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι κλασικού κεράσματος και όχι μόνο. Υπεροχή σως για δροσερό γιαούρτι, μαζί με κέικ, τυριά, γιαουρτόπιτες ή τσιζκέικ ...εσείς δεν έχετε παρά να το απολαύσετε...!! Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Υλικά

1 κιλό σταφύλι (σουλτανίνα)


1/2 κιλό ζάχαρη

1 φλυτζάνι νερό

1 κλωνάρι αρμπαρόριζα

1/2 λεμόνι το χυμό

200 γρ αμύγδαλο καβουρδισμένο (προαιρετικά εγώ δεν έβαλα)

Βήματα

Για να καβουρδίσω τα αμύγδαλα, τα τοποθετώ σε ένα ταψάκι αμύγδαλα και τα ψήνω για 10' στους 180 βαθμούς

 

Πλένουμε το σταφύλι και το στραγγίζουμε καλά. Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πιεί τα υγρά του, για 6'-7'.

 

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό. Ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα την επιφάνεια του γλυκού, όσο χρειασθεί. Αφήνουμε το γλυκό να "δέσει" σε χαμηλή πάντα φωτιά..Τέλος προσθέτουμε το λεμόνι, την αρμπαρόριζα και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα (αν τα χρησιμοποιήσουμε) και τα αφήνουμε να βράσουν για 1' ακόμα..

 

Μεταφέρω το γλυκό μου σε γυάλινα βάζα και αφού κρυώσει σφραγίζω καλά με το καπάκι. Φυλάω το γλυκό σε μέρος δροσερό και σκιερό μέχρι να φαγωθεί...καλή σας απόλαυση
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ