2018-09-13 10:52:19
Φωτογραφία για Εισάγοντας το αγελαδινό γάλα στην διατροφή του νηπίου
Πότε να δώσω αγελαδινό γάλα στο παιδί; Να επιλέξω πλήρες ή με λίγα λιπαρά; Μήπως να προτιμήσω κατσικίσιο; Ο άνθρωπος είναι το μόνο ον στον πλανήτη που συνεχίζει να πίνει γάλα μετά τον αποθηλασμό του. Κι αυτό γιατί είναι πολύ διαδεδομένη η άποψη πως τον βοηθά στο χτίσιμο ενός γερού σκελετού. Ποιος, άλλωστε, δεν θυμάται την φράση των γονιών του «πίνε γάλα για να μεγαλώσεις».

Και παρότι το γάλα πράγματι είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου και βιταμίνης D, δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε την εισαγωγή του ως κάτι το διαφορετικό από τα υπόλοιπα τρόφιμα αλλά ούτε και να υπερβαίνουμε τις προτεινόμενες ποσότητες. Βλέπετε, η άποψη ότι όσο περισσότερο γάλα πίνεις τόσο το καλύτερο δεν είναι αληθής, αφού:

Η υπερβολική λήψη ασβεστίου αναστέλλει την απορρόφηση σιδήρου και μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία.

Το πλήρες γάλα περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά και μπορεί να επιφέρει πολλά προβλήματα υγείας.


Είναι φορτωμένο με θερμίδες και μπορεί να προάγει την παχυσαρκία.

Προκαλεί κορεσμό και μπορεί να εμποδίσει την κατανάλωση άλλων θρεπτικών τροφών.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, η συνιστώμενη ποσότητα γάλακτος είναι 2 ποτήρια/ημέρα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως παιδιά που απεχθάνονται το γάλα ή δεν μπορούν να το χωνέψουν δεν μπορούν να λάβουν τα θρεπτικά του συστατικά από άλλες κατηγορίες τροφίμων.

Εισαγωγή αγελαδινού γάλακτος

Εισάγετε το αγελαδινό γάλα στην διατροφή του μετά το πρώτο έτος ζωής του, αφού πιο πριν ο οργανισμός του δεν είναι έτοιμος να αφομοιώσει τα μέταλλα και τις πρωτεΐνες του.

Προσφέρετε το γάλα ως σνακ ή συμπληρωματικά ενός γεύματος.

Επαγρυπνάτε για σημάδια που φανερώνουν πιθανή αλλεργία ή δυσανεξία, όπως  κνισμό, υπερβολικά αέρια ή αίμα στα κόπρανα.

Εάν το νήπιο αντιπαθεί την γεύση του γάλακτος, δοκιμάστε να το αναμείξετε με μητρικό γάλα ή γάλα φόρμουλας και σταδιακά να αλλάζετε τις αναλογίες, μέχρι να εξοικειωθεί.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά, επίσης, να δίνετε στο μικρό σας πλήρες γάλα μέχρι την ηλικία των δύο και κατόπιν να κάνετε την μετάβαση σε μειωμένα λιπαρά.

Παρότι το κατσικίσιο γάλα είναι λιγότερο αλλεργιογόνο, πιο εύκολο στην χώνεψη και σπάνια προκαλεί δυσανεξία στην λακτόζη, δεν συστήνεται η κατανάλωσή του σε παιδιά κάτω των 14 μηνών γιατί δεν περιέχει σίδηρο ενώ το αγελαδινό γάλα έχει πιο κατάλληλα λευκώματα για τα παιδιά. Μπορεί να προσφερθεί σε παιδιά άνω των 15 μηνών με την προϋπόθεση οτι το παιδί καταναλώνει εμπλουτισμένη κρέμα, αγελαδινό τυρί και άλλες τροφές που του προσφέρουν σίδηρο.

Μάθετε κι αυτό! Οι μελέτες μαρτυρούν ότι ο βασικός παράγοντας που επιδρά στην ανάπτυξη και την καλή κατάσταση των οστών είναι η άσκηση, οπότε εάν θέλετε να φροντίσετε τον σκελετό του πρέπει πρώτα απ’ όλα να το αφήνετε να παίζει και να ασκείται.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ