2018-09-13 17:34:15
Φωτογραφία για Γιατί η Πολωνία συγκροτεί μια νέα μεραρχία στα ανατολικά
Η Πολωνία ενισχύει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στα ανατολικά της χώρας με την συγκρότηση μιας εξολοκλήρου νέας Μεραρχίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ. Η νέα μονάδα θα έχει την βάση της στο Σιέντλτσε και θα αποτελείται από τρείς Ταξιαρχίες –δύο ήδη υπάρχουσες, την 1η Τεθωρακισμένη και την ιστορική 21η Ταξιαρχία Τυφεκιοφόρων Podhale, συν μια που θα συγκροτηθεί εκ του μηδενός.

Σύμφωνα με τον Πολωνό υπουργό Άμυνας, η δύναμη της υπό συγκρότηση Μεραρχίας θα ανέρχεται σε 15.000 ενώ η αποστολή της περικλείεται στην γενική διατύ0ωση της κάλυψης «επιχειρησιακών αναγκών» χωρίς αυτό να διευκρινισθεί περαιτέρω. Διοικητής της 18ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας αναλαμβάνει από τις 17 Σεπτεμβρίου ο Ταξίαρχος Γιαρόσλαφ Γκροματζίνσκι.

Η ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ με την δημιουργία μιας τέταρτης Μεραρχίας καταδεικνύει την νευρικότητα της Πολωνίας σχετικά με τις πιθανές προθέσεις του ισχυρού της γείτονα, της Ρωσίας. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του πολωνικού υπουργείου Άμυνας η νέα μονάδα θα είναι έτοιμη για δράση στο πλαίσιο της Συμμαχίας όμως η κύρια αποστολή της θα είναι «η προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Πολωνίας».


H νευρικότητα της Βαρσοβίας δεν είναι άνευ λόγου. Η σοβιετική καταπίεση δεν έχει ξεχαστεί και με την ένταξη της Πολωνίας στο ΝΑΤΟ η Βαρσοβία ανησυχεί για τις διακριτικά –ή λιγότερο διακριτικά– διατυπωμένες απειλές/προειδοποιήσεις της Μόσχας η οποία δεν κρύβει την δυσφορία της για την εξάπλωση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι «περιμένει η Πολωνία εισβολή από την Ρωσία»; Αυτό είναι κάτι που στην πραγματικότητα δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η Πολωνία πρέπει να μείνει αδρανής. Ιδίως τώρα που έχει καταστεί ένα από τα ανατολικά προπύργια της Συμμαχίας, ακριβώς απέναντι από τα λημέρια της ρωσικής «αρκούδας».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ