2018-09-13 23:36:22
Φωτογραφία για Οι άντρες χρειάζονται βοήθεια για την υγεία τους
Οι άντρες χρειάζονται βοήθεια: Τα σοβαρά προβλήματα υγείας, που αντιμετωπίζουν παγκοσμίως, δεν φαίνονται να βελτιώνονται. Οι διεθνείς εμπειρογνώμονες μάλιστα μιλούν για κρίση υγείας στον ανδρικό πληθυσμό.

Η διάρκεια ζωής είναι μικρότερη και η συχνότητα καρκίνου ανέρχεται στον ανδρικό πληθυσμό. Παράλληλα υπάρχουν διαταραχές της σ..ξουαλικής τους ζωής οι οποίες παραμελούνται.

Το τραγικό είναι ότι οι άνδρες συχνά πεθαίνουν από ασθένειες για τις οποίες υπάρχει αποτελεσματική πρόληψη. Λόγω του τρόπου με τον οποίο μεγαλώνουν και της νοοτροπίας που αποκτούν, οι άνδρες είναι απρόθυμοι να μιλήσουν για τις διαταραχές της υγείας τους. Επιπρόσθετα δεν αποφασίζουν εύκολα να πάνε στο γιατρό τους για να ζητήσουν βοήθεια.

Οι στατιστικές επιβεβαιώνουν την κατάσταση αυτή:

1. Οι άνδρες διατρέχουν 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο παρά οι γυναίκες για να σκοτωθούν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.


2. Η συχνότητα αυτοκτονιών στους άνδρες είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν των γυναικών.

3. Συνοπτικά σήμερα η υγεία των ανδρών δεν βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα παρά πριν 30 χρόνια.

Το σοβαρό πρόβλημα που αφορά την υγεία των ανδρών δεν είναι μονοπώλιο ορισμένων χωρών ή πολιτιστικών ή θρησκευτικών καταστάσεων. Η ανησυχητική αυτή κατάσταση παρατηρείται παντού σε παγκόσμιο επίπεδο. Οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνδρες σε αντίθεση με τις γυναίκες δεν μεγαλώνουν μαθαίνοντας να φροντίζουν το ίδιο τους το σώμα και την υγεία τους.

Στην παιδική ηλικία, τα κορίτσια ενθαρρύνονται και μαθαίνουν να φροντίζουν για τη δική τους υγεία και για τους άλλους. Αντίθετα, τα αγόρια μαθαίνουν και ανατρέφονται με την ιδέα να γίνουν δυνατοί άνδρες. Το πρόβλημα αρχίζει δηλαδή ήδη από τα πρώτα παιδικά χρόνια.

Έτσι λοιπόν, οι γυναίκες ζητούν ιατρική βοήθεια, αμέσως μόλις διαπιστώσουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Οι άνδρες έχουν τάση να το αγνοούν. Συχνά οι γυναίκες τους, τους σπρώχνουν για να πάνε στο γιατρό. Σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι να πάνε στο γιατρό το πρόβλημα επιδεινώνεται.

Ένα κλασικό παράδειγμα της κατάστασης αυτής στους άνδρες, είναι τα προβλήματα στύσης. Οι ανεπάρκειες στύσης επηρεάζουν 5% των ανδρών ηλικίας 40 ετών και 25% των ανδρών άνω των 75 ετών. Οι ανεπάρκειες στύσης δυνατόν να είναι σε πολλές περιπτώσεις τα πρώτα σημάδια σοβαρών ασθενειών όπως η στεφανιαία νόσος της καρδίας, ο διαβήτης και η ψηλή πίεση.

Επειδή το θέμα της ανικανότητας και της ανεπάρκειας της στύσης είναι ευαίσθητο και οι άνδρες αποφεύγουν να το συζητήσουν, το πρόβλημα δεν ανιχνεύεται έγκαιρα και σοβαρές άλλες ασθένειες που υποβόσκουν συνεχίζουν να εξελίσσονται. Τέτοια σημαντικά θέματα σπάνια συζητούνται από τους άνδρες στο ιατρείο με το γιατρό τους.

Υπάρχει λοιπόν μεγάλη ανάγκη για επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο όλοι σήμερα αντιμετωπίζουν τις διαταραχές της υγείας των ανδρών.

Πρέπει οι αρμόδιες αρχές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο να αναπτύξουν στρατηγικές υγείας και υπηρεσίες οι οποίες να έχουν σαν επίκεντρο τον άνδρα και μάλιστα να δοθεί περισσότερη σημασία στην εκπαίδευση των γιατρών για τις ιδιαιτερότητες της υγείας του άνδρα.

Είναι σημαντικό οι ίδιοι οι γιατροί να αναζητούν τα ειδικά προβλήματα που παρουσιάζουν οι άνδρες. Πρέπει οι γιατροί να έχουν μια ολοκληρωτική προσέγγιση προς τους άνδρες και να τους κάνουν να μιλούν για ευαίσθητα θέματα τα οποία είναι γνωστό ότι απασχολούν τον ανδρικό πληθυσμό.

Όπως ο γιατρός έχει μια ειδική προσέγγιση για παράδειγμα όταν βλέπει μικρά παιδιά και ψάχνει για ειδικά προβλήματα σε αυτά έτσι και στους άνδρες πρέπει να γίνεται μια αναζήτηση των προβλημάτων σε σχέση με το φύλο και την ηλικία τους.

Με την εφαρμογή των μέτρων αυτών μπορούμε να ελπίζουμε να δούμε μια βελτίωση στη συνολική εξέλιξη της υγείας των ανδρών και αύξηση του προσδόκιμου της επιβίωσής τους μαζί με μια καλύτερη ποιότητα της ζωής τους.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ