2018-09-18 11:23:02
Φωτογραφία για Αναγνώριση ετών μονάδων εκστρατείας στις συντάξεις των Στρατιωτικών (ΠΙΝΑΚΑΣ-ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ)
Εργασία του Αρχιπλοιάρχου (Ο) Ιωάννη Αντωνιάδη ΠΝ ε.α.,

Οικονομικού Συμβούλου Συντονιστικού Ε.Α.Α.

1. Με την αριθ. πρωτ.: Φ10042/οικ. 13567/329/2018 εγκύκλιο του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και με τίτλο «Συμπληρωματικές οδηγίες για τον προσδιορισμό των συντάξιμων αποδοχών και σχετικών κρατήσεων δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών»,

μεταξύ άλλων προβλέφθηκαν και δόθηκαν συμπληρωματικές οδηγίες και κατευθύνσεις, επί συνταξιοδοτικών θεμάτων των στελεχών των ΕΔ & ΣΑ (Στρατιωτικών ν. 2084/92), ως κατωτέρω:

• Καταγράφηκαν περιπτώσεις αποζημιώσεων/αμοιβών που λογίζονται ως συντάξιμες αποδοχές (επί των οποίων καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές)

• Συμπεριλήφθηκαν διατάξεις αναφορικά με τον υπολογισμό των ετών μονάδων εκστρατείας στο συντάξιμο χρόνο και για όσους Στρατιωτικούς δεν χρειάστηκε να τα αναγνωρίσουν, εξαγοράζοντάς τα (εισαχθέντες στις Ε.Δ. έως 30/9/1990). Σημειώνεται μάλιστα πως αν πρόκειται για «διορισμένους» έως 30.09.1990, αναγνώριση του χρόνου των υπηρεσιών στο διπλάσιο μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, εξακολουθεί να γίνεται χωρίς καταβολή εισφορών.


• Αναφέρονται χρόνοι που αναγνωρίζονται στο διπλάσιο με τις διατάξεις των άρθρ. 15 παρ. 9 και 12, 40 και 41 του Π.Δ. 169/2007 και του άρθρ. 8 του ν. 2084/1992

• Υφίσταται βάση υπολογισμού της εισφοράς κλάδου σύνταξης για την αναγνώριση του χρόνου υπηρεσίας των 5 ετών των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο με τις διατάξεις του αρ. 40 του Π.Δ. 169/2007.

• Γίνεται μνεία αναφορικά με τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης με τους ανωτέρω συντάξιμους χρόνους

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ ΠΑΝΤΩΣ ΠΩΣ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙΣ-ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΑΥΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΜΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ν. 4387/2016 ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ, ΠΟΥ ΙΣΧΥΕ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΔ 169/2007 ΚΑΙ ΤΟΥ Ν. 3865/2010, ΟΠΟΥ:

• ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΕΔ & ΣΑ ΠΟΥ ΕΝΤΑΧΘΗΣΑΝ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 1-10-1990, ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ-ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΩΝ 5 ΕΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ (ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ)-ΔΙΠΛΑΣΙΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

• ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ Ε.Δ. ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΕΤΗ ΑΥΤΑ, ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΥΣΧΕΡΕΣΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ, ΚΑΘΟΣΟΝ ΔΥΝΑΝΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ (ΚΑΙ ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ) ΜΟΝΟ 5 ΕΤΗ ΩΣ «ΔΙΠΛΑΣΙΟ» ΣΥΝΤΑΞΙΜΟ ΧΡΟΝΟ, ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΛΛΟΙ ΦΟΡΕΙΣ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΕΩΣ ΚΑΙ... 11 (ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ-ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΕΚΝΟΥ, ΣΤΡ. ΘΗΤΕΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ κ.λπ.)

• ΤΑ 5 ΕΤΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΜΕΤΡΟΥΝΤΟ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΛΑΙΟ ΤΡΟΠΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ, ΕΦΟΣΟΝ ΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΕΙΧΕ ΕΞΑΝΤΛΗΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ ΓΙΑ ΛΗΨΗ ΤΩΝ 800/1000.

2. Ειδικότερα :

α. Για τους καταταγέντες στις Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι και την 30-09-1990, θα εξακολουθήσει να προσμετράται ο χρόνος των ετών μονάδων εκστρατείας (ανώτατο όριο 5 ετών εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις υπηρέτησης σε μονάδες εκτός κέντρου-στόλου, παραμεθόριες κ.λπ.) χωρίς την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Στην περίπτωση δε αυτή, οι εν λόγω χρόνοι συνυπολογίζονται με το λοιπό χρόνο ασφάλισης για τον καθορισμό του ποσοστού αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης και όχι για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών.

β. Για τις υπηρεσίες που ο χρόνος τους λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο και έχουν παρασχεθεί ή θα παρασχεθούν από τα δικαιούχα στελέχη (καταταγέντες από 1-10-1990 και μετά) από την 01-01-2018 και εντεύθεν, η εισφορά για την αναγνώρισή τους υπολογίζεται με βάση τα υφιστάμενα ποσοστά εισφορών κλάδου σύνταξης (6,67% για τον ασφαλισμένο) και τις ισχύουσες κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συντάξιμες αποδοχές.

γ. Το κριτήριο για την υπαγωγή στελέχους ΕΔ-ΣΑ σε καθεστώς αναγνώρισης διπλάσιου χρόνου, δεν είναι πλέον η ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος, αλλά ο χρόνος που έχει παρασχεθεί η εν λόγω υπηρεσία.

δ. Οι διατάξεις περί παύσης των διπλών ασφαλιστικών εισφορών έπειτα από υποβολή υπεύθυνης δήλωσης στην Υπηρεσία του υπαλλήλου, εξακολουθούν να ισχύουν. Αυτό προφανώς αναφέρεται σε όσα στελέχη των Ε.Δ., Σ.Α. εξάντλησαν τα χρόνια παραμονής στην Υπηρεσία και κρίνουν σκόπιμο πως τα συγκεκριμένα χρόνια κρίνονται από αυτούς αρκετά, για να τους αποφέρουν έναν «υποφερτό» συντάξιμο χρόνο, στον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης (συγκριτικά πάντα με το κόστος αναγνώρισης των ετών αυτών και τον χρονικό ορίζοντα απόσβεσής τους).

Σε κάθε περίπτωση όμως, υφίσταται πλέον μεγάλη απόσταση από το ανώτατο προβλεπόμενο όριο του ποσού για την ανταποδοτική σύνταξη, με δεδομένα τα μικρά ποσοστά υπολογισμού και το αβέβαιο καθεστώς όσον αφορά στην προσμέτρηση και των επιδομάτων επικινδυνότητας μέσω των 6μηνων, πτητικών, καταδυτικών, αλεξιπτωτιστή, υποβρυχίου καταστροφέα και εκκαθαριστή ναρκοπεδίων (ως συμπληρωματικά ποσά που ίσχυε με τις προηγούμενες διατάξεις και όχι ως συντάξιμος χρόνος).

3. ΜΕΡΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΜΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΣΟ ΤΟΥ ν. 4387/2016, ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΠΟ 1-1-2019 ΚΑΙ ΕΝΤΕΥΘΕΝ (ΜΕΙΩΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ - ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΖΥΓΟΥ - ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ - ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΚΠΤΩΣΗ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ Φ.Ε. κ.λπ.):

(Δημοσιεύθηκε στο «Θαλασσινοί Απόηχοι» (τεύχος ΙΟΥΛ-ΑΥΓ. 2018) - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Ευνοϊκή εξαγορά μάχιμης 5ετίας πτητικών & καταδυτικών 6μήνων στελεχών ΕΔ-ΣΑ (ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ)
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ