2018-09-18 17:37:42
Φωτογραφία για Δ. ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΚΥΡΩΘΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
«Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε μια πρόταση Φρανκεστάιν για τον ΕΝΦΙΑ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ επεσήμανε πως «αν θέλετε την πρόβλεψή μου, είμαστε πολύ κοντά στη μη εφαρμογή του μέτρου για την περικοπή των συντάξεων». Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα θέσει θέμα μη μείωσης του αφορολόγητου από το 2020, ο Υπουργός Επικρατείας τόνισε «κάθε πράγμα στον καιρό του», συμπληρώνοντας ωστόσο πως τα ίδια επιχειρήματα που ισχύουν για την μη περικοπή των συντάξεων, ισχύουν και για τη μη μείωση του αφορολόγητου.

Ερωτηθείς για τη στάση του Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου αναφορικά με το Σκοπιανό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι είναι σεβαστές οι απόψεις του Προέδρου των ΑΝΕΛ, ωστόσο εμφανίστηκε βέβαιος πως «κανένα πρόβλημα δεν πρόκειται να δημιουργηθεί στην συγκυβέρνηση». «Δεν υπάρχουν σημεία τριβής, αλλά διαφορετικές οπτικές γωνίες», σημείωσε.


Είπε επίσης ότι εφόσον ολοκληρωθούν τα βήματα που προβλέπονται από πλευράς πΓΔΜ, πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι να καταθέσει τη συμφωνία στη Βουλή. «Και θα κατατεθεί και θα κυρωθεί στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών», υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας πως πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση στην πΓΔΜ. Αναφερόμενος στα σενάρια εκλογών, τόνισε πως «δεν υπάρχει άλλο σενάριο πέρα από την ολοκλήρωση της τετραετίας».

Σχέδια για μεταφορά 2.000 προσφύγων από τη Μόρια στην ενδοχώρα

Τη μεταφορά περίπου 2.000 αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα από το κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου εντός του μήνα σχεδιάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «η κατάσταση στη Μόρια είναι πράγματι δύσκολη, είναι πράγματι οριακή». Όπως πρόσθεσε, γίνεται μια συνεχής προσπάθεια αποσυμφόρησης.

Επίθεση σε Κυρ. Μητσοτάκη

Ο κ. Τζανακόπουλος εξαπέλυσε επίθεση στον πρόεδρο της Ν.Δ., χαρακτηρίζοντας «πρόγραμμα έμπνευσης ΔΝΤ» τις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ. «Χωρίς καν να πιεστεί ομολόγησε από μόνος του ότι η εφαρμογή του προγράμματος του συνεπάγεται και νέα προσφυγή στο ΔΝΤ», πρόσθεσε. Καταλόγισε, δε, στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «επέμεινε στη θέση του για το ασφαλιστικό Πινοσέτ που διαλύει την δημόσια κοινωνική ασφάλιση, κάνει δώρο στις ασφαλιστικές εταιρείες τις εισφορές των εργαζομένων και αφήνει στον αέρα 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους». Είπε επίσης ότι «ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι σκοπεύει να εφαρμόσει τη μείωση του αφορολόγητου για το 2020».

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του κ. Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως είναι μία «πρόταση Φρανκεστάιν», αφενός γιατί «είναι αναμφισβήτητα αντισυνταγματική» όπως τόνισε, και αφετέρου επειδή αν εφαρμοζόταν «θα οδηγούσε βραχυπρόθεσμα σε αύξηση τελικά του ΕΝΦΙΑ διότι θα περιόριζε άμεσα τους πόρους στην μεγάλη πλειονότητα των Δήμων της χώρας και θα δημιουργούσε δήμους 2 και 3 ταχυτήτων». «Πέρα από αυτά όμως, η πρόταση του κ. Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ, ακριβώς επειδή είναι μια οριζόντια πρόταση, ευνοεί τις μεγάλες περιουσίες και αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες», συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας να εκτοξεύει βέλη κατά του κ. Μητσοτάκη, τον κατηγόρησε πως «συμφωνεί με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις αρκεί αυτές να μην εφαρμόζονται». Πρόσθεσε, δε, ότι «πολλοί λένε πως η πολιτική του κ. Μητσοτάκη προσομοιάζει σε αυτήν που εφάρμοσε η Θάτσερ. Η εκτίμηση αυτή όμως είναι μάλλον επιεικής. Αντίστοιχες εξαγγελίες θα έβρισκε κανείς μόνο στους ακραίους ρεπουμπλικανικούς κύκλους του Tea Party και στο πρόγραμμα του κ. Μάγκρι στην Αργεντινή. Υπόσχεση του κ. Μάγκρι ήταν να τονώσει την ανάπτυξη με ένα σοκ μείωσης φόρων στις μεγάλες επιχειρήσεις στην Αργεντινή. Αυτό που κατάφερε ήταν να καταλήξει οικειοθελώς πίσω στην αγκαλιά του ΔΝΤ. Αυτή είναι και η κεντρική επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη: Η συγκυβέρνηση με το ΔΝΤ».

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για μείωση των εισφορών, είπε πως «δεν υπάρχει ταύτιση με τη Ν.Δ.» καθώς «η εξαγγελία Μητσοτάκη δημιουργεί τρύπα 2 δισ. και ευνοεί τους μεγάλους εργοδότες». Πρόσθεσε ότι «η δική μας πρόταση στοχεύει στα μεσαία εισοδήματα ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων». «Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι κάθε ασφαλισμένος θα εισφέρει στον ατομικό του κουμπαρά και θα καταλήξει με 125.000 ευρώ στο τέλος του ασφαλιστικού του βίου. Αυτό απαιτεί απόδοση 7,5%, που είχε μόνο η Aspis Πρόνοια που έχει καταρρεύσει», συνέχισε.

Ερωτηθείς για τα κόκκινα δάνεια, επεσήμανε ότι οι τράπεζες πέρασαν τα stress tests με επιτυχία και ότι η οικονομία είναι σε φάση ανάκαμψης, κάτι που «μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι».

«Η Ν.Δ. έχει κάνει χειρότερα στο παρελθόν σε σχέση με την ΕΡΤ»

Ερωτηθείς για την απόφαση της Ν.Δ. να αποσύρει τα στελέχη της από όλες τις συχνότητες της ΕΡΤ, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως «η Ν.Δ. έχει κάνει χειρότερα στο παρελθόν σε σχέση με την ΕΡΤ. Την έχει κλείσει σε ένα βράδυ». Όπως πρόσθεσε, «η απόφαση δείχνει τη συνολική αντίληψη της Ν.Δ. για τη διαχείριση της δημόσιας τηλεόρασης». Είπε επίσης ότι δεν μπορεί να συνδεθεί η απόφαση της Ν.Δ. με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ για εμπάργκο στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, τον οποίο κατηγόρησε πως «διαστρεβλώνει συστηματικά την πραγματικότητα».

«Ρεαλιστικός στόχος η μείωση της ανεργίας στο 10% εντός 5ετίας»

Επαναλαμβάνοντας τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «στον πυρήνα του σχεδίου μας βρίσκεται η ανάκτηση της εργασίας». Ανέφερε ότι «το σχέδιό μας για μείωση της ανεργίας στο 10% μέσα στην επόμενη 5ετία είναι ένας φιλόδοξος αλλά και ρεαλιστικός στόχος». Σημείωσε, δε, ότι όπως ανακοίνωσε ήδη το Υπ. Εργασίας, εντός των επόμενων ημερών κατατίθεται τροπολογία για την άμεση εκκίνηση της διαδικασίας αύξησης του κατώτατου μισθού που την ίδια στιγμή θα σημάνει και την κατάργηση του υποκατώτατου.

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων κατατίθεται νομοθετική ρύθμιση ώστε εντός του 2018 να εξοφληθούν τα αναδρομικά σε δικαστικούς, ενστόλους και πανεπιστημιακούς, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του ΣτΕ. Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς του ΕΣΥ και παρά το γεγονός ότι δεν καλύπτονται από την απόφαση του ΣτΕ, όπως τόνισε, πραγματοποιήθηκε ήδη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό και αναζητούνται λύσεις.

Για τον ΕΝΦΙΑ, επανέλαβε πως τα κυβερνητικά σχέδια περιλαμβάνουν μείωσή του:

Το 2019 10% μεσοσταθμικά και έως 30% για τις χαμηλές περιουσίεςΤο 2020 20% μεσοσταθμικά και έως 50% για τις μικρές και μεσαίες περιουσίες.Ο κ. Τζανακόπουλος προανήγγειλε μείωση του φόρου επιχειρήσεων κατά 1% για το 2019 με στόχο να φτάσει στο 25% εντός 4ετίας και επανέλαβε ότι νομοθετείται η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμούς και συνεταιρισμένους αγρότες, τις ΚΟΙΝΣΕΠ και τις ανενεργές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, τόνισε ότι το Υπ. Εργασίας επεξεργάζεται τη ρύθμιση για την επιδότηση ενοικίου από 70 έως 200 ευρώ το μήνα, που θα αφορά τουλάχιστον 300.000 νοικοκυριά. Ανέφερε εξάλλου ότι άμεσα εκκινούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη συνολικά 7.500 μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών της Ειδικής Αγωγής αλλά και των προγραμμάτων Βοήθεια στο Σπίτι.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ