2018-09-21 14:07:14
Φωτογραφία για Γίνεται να βαθμολογηθεί ένα κρασί χωρίς να δοκιμαστεί;
Η μέθοδος ενός οικονομολόγου προβλέπει την ποιότητα του τρύγου χρησιμοποιώντας μόνο στατιστικά στοιχεία. Γιατί δεν έχει χρησιμοποιηθεί;

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ο οικονομολόγος του Πρίνστον Orley Ashenfelter διαπίστωσε ότι θα μπορούσε να προβλέψει την ποιότητα των κόκκινων κρασιών Bordeaux με βάση χαρακτηριστικά όπως η θερμοκρασία και οι βροχοπτώσεις κατά το έτος συγκομιδής.

Συγκεκριμένα, ο Ashenfelter μπόρεσε να εξηγήσει την τιμή ενός μπουκαλιού Bordeaux με την ηλικία του, τη μέση θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου, τις βροχοπτώσεις τον προηγούμενο Οκτώβριο έως τον Μάρτιο και τη μέση θερμοκρασία τον Σεπτέμβριο, που συνήθως γίνεται ο τρύγος.

Χρησιμοποιώντας μόνο αυτές τις μεταβλητές, ήταν σε θέση να υπολογίσει περισσότερο από το 80% της διακύμανσης των τιμών για τα έτη αναφοράς στη δεκαετία του 1950, τη δεκαετία του 1960 και τη δεκαετία του '70.


Όμως, η ανάλυση αυτή απειλούσε το status και την ύπαρξη επαγγελματιών δοκιμαστών οίνου και αξιολογητών. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κριτίκαραν πολύ τη συγκεκριμένη μέθοδο.  Όμως, οι προβλέψεις του Ashenfelter (για παράδειγμα, ότι τα έτη 1989 και 1990 θα ήταν εξαιρετικά καλά) ήταν αρκετά ακριβείς. Επιπλέον, η ανάλυσή του βασίστηκε σε απλές στατιστικές. Πλέον προηγμένα στατιστικά εργαλεία εφαρμόζονται στις μέρες μας, με αξιοσημείωτη πρόβλεψη επιτυχίας, στην αξιολόγηση της ποιότητας του κρασιού.

Και όμως, τα αναλυτικά στοιχεία των δεδομένων παραμένουν σήμερα ως επί το πλείστον στο παρασκήνιο της βιομηχανίας του κρασιού. Αν μη τι άλλο, ο ρόλος των υποκειμενικών αξιολογήσεων ποιότητας έχει γίνει περισσότερο, και όχι λιγότερο, κυρίαρχος, όπως τονίζει πρόσφατο άρθρο της Wall Street Journal. Ακόμη και σχετικά άγνωστοι κριτές οίνου αναφέρονται από τα καταστήματα κρασιών και οδηγούν σε σημαντικές αλλαγές στις πωλήσεις.

Ένας βασικός παράγοντας για αυτές τις στατιστικές αναλύσεις είναι ο εμπειρογνώμονας που κάνει την υποκειμενική κρίση. Στο κρασί, ωστόσο, οι κριτικοί που κάνουν τις "προβλέψεις" μοιάζουν να μπορούν να οδηγούν οι ίδιοι τις πωλήσεις, όπως υπογραμμίζει η Wall Street Journal. Αυτό το φαινόμενο καθιστά τις προφητείες των κριτών κρασιού κάτι σαν αυτοεκπληρούμενες προφητείες.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ