2018-09-22 12:21:21
Φωτογραφία για Έντεκα συμβουλές για να πετύχει το σπιτικό κέικ
1. Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη. Είναι σημαντικό να περάσει όσο πιο πολύς αέρας είναι δυνατό και να «φυλακιστεί» στο μείγμα, ώστε το κέικ να φουσκώσει και να βγει αφράτο. Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει. Στα άλλα στάδιά του το κέικ δε θέλει ιδιαίτερο χτύπημα. Απλώς ανακατεύουμε τα διάφορα υλικά να ομοιογενοποιηθούν.

2. Βγάζουμε τα υλικά (αυγά, βούτυρο) εγκαίρως απ’ το ψυγείο. Καλό είναι να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου πριν ξεκινήσουμε την εκτέλεση της συνταγής.

3. Δε μειώνουμε τα αυγά που υποδεικνύει η συνταγή απαιτώντας το αποτέλεσμα στη υφή του κέικ να παραμείνει το ίδιο. Μπορούμε να «κόψουμε» αυγά για πιο υγιεινά κέικ -θα εξακολουθούν να είναι νόστιμα- όμως η υφή τους θα αλλάξει.

4. Συνήθως χρησιμοποιούμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του για ευκολία. Ωστόσο ωραιότατα κέικ γίνονται και με αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή μαλακό. Αν αλλάξετε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του με κάποιο αλεύρι που σας βρίσκετε στο ντουλάπι, μην ξεχάσετε να προσθέσετε μπέικιν πάουντερ (1 κουταλάκι του γλυκού για κάθε φλιτζάνι)


5. Δεν ανοίγουμε το φούρνο πριν περάσουν 25'-30'. Δε θα προλάβει να φουσκώσει ωραία το κέικ, καθώς το πρώτο μισάωρο είναι το πιο κρίσιμο για την τελική εμφάνισή του.

6. Χρησιμοποιούμε καλές φόρμες. Όσο κι αν αλείψουμε με βούτυρο και πασπαλίσουμε μια παλιοκαιρισμένη, φθαρμένη στα εσωτερικά τοιχώματα φόρμα, πάντα στο τέλος θα κολλήσει λίγο κέικ. Αν δεν εμπιστεύεστε τη φόρμα που έχετε, καλύτερα να στρώσετε αντικολλητικό χαρτί, πριν ρίξετε τη ζύμη.

7. Δε γεμίζουμε τη φόρμα πάνω από τα 2/3. Αν η ζύμη βγήκε περισσότερη χρησιμοποιούμε αναγκαστικά δεύτερη φόρμα.

8. Σας αρέσουν τα κρατσανιστά σκασίματα στην επιφάνεια; Θέλουν υψηλή θερμοκρασία, αλλά και μια μαεστρία, ώστε να μη μείνουν άψητα μέσα (εκτός αν κάνετε σουφλέ). Ξεκινήστε με τις κλασικές θερμοκρασίες που υποδεικνύουν οι συνταγές και μόλις εξοικειωθείτε με τη δύναμη του φούρνου σας και τη συμπεριφορά της ζύμης, προχωρήστε σε πειραματισμούς.

9. Βυθίζουμε τη λάμα ενός μαχαιριού (ή μια οδοντογλυφίδα) μέσα στο κέικ, προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι έχει ψηθεί στο εσωτερικό του στο χρόνο που μας έδωσε η συνταγή. Αν η λάμα δε βγει καθαρή και έχει ίχνη ζύμης και πολλής υγρασίας, το κέικ θέλει λίγο ψήσιμο ακόμα.

10. Ξεκινάμε με απλά κέικ βανίλιας ή κακάου. Τις πρώτες φορές που φτιάχνουμε κέικ, επιλέγουμε απλές συνταγές και αποφεύγουμε τα γεμιστά με φρούτα, ξηρούς καρπούς κ.λπ. Όταν «γνωριστούμε» με τη βασική συνταγή, και βγάλουμε το πρώτο ωραίο κέικ μας, μετά ανοίγει ο δρόμος για πρόσθετες ιδέες, πειραματισμούς κι αυτοσχεδιασμούς.

11. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει. Πριν προσπαθήσουμε να ξεφορμάρουμε το κέικ καλό είναι να το αφήσουμε 15'-20' λεπτά να κρυώσει, ώστε να βγει ευκολότερα από τη φόρμα. Για τα κέικ που δε φτιάχνονται σε φόρμα-δαχτυλίδι αλλά σε απλά τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα σκεύη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντικολλητικό χαρτί: βουτυρώνουμε, «κολλάμε» το χαρτί επάνω στον πάτο και τα πλαϊνά, βουτυρώνουμε λίγο και το ίδιο το χαρτί είναι και έτοιμο να δεχτεί το μείγμα. Μετά βγαίνει πανεύκολα.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ