2018-09-23 18:32:59
Φωτογραφία για Πάνος Ξενοκώστας: Το who is who του αγαπημένου επενδυτή των Αμερικανών
Έως τη φετινή ΔΕΘ ήταν γνωστός μόνο στο επιχειρηματικό περιβάλλον της Ελλάδας. Η πρόταση όμως που κατέθεσε προφορικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την εξαγορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας στη διάρκεια της ΔΕΘ έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του.

Ολοι ήθελαν να μάθουν ποιος είναι ο κ. Πάνος Ξενοκώστας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ONEX, στον οποίο θα καταλήξει η ναυπηγική μονάδα της Σύρου.

Τα συμφέροντα που εκπροσωπεί είναι αμερικανικά. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι Αμερικανοί, που είναι οι κορυφαίοι παγκοσμίως στο μάρκετινγκ, δεν έκαναν οι ίδιοι την πρόταση στον πρωθυπουργό, αλλά έβαλαν έναν Ελληνα επιχειρηματία, και μάλιστα μπροστά στις κάμερες των τηλεοράσεων, παρουσία του πρεσβευτή τους στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ και του υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.

Ο κ. Ξενοκώστας είχε προσπαθήσει και στο παρελθόν να κάνει business στην Ελλάδα με αμερικανικά κεφάλαια
. Στενός φίλος του κ. Πάιατ, ο κ. Ξενοκώστας δίνει τον δικό του αγώνα. Πάντως τα Ναυπηγεία της Σύρου είναι η πρώτη κίνηση που του βγαίνει. Το όνομά του ακούστηκε πρώτη φορά το 2013, όταν στη διάρκεια συνεδρίου με θέμα «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας» γνωστοποίησε την πρότασή του για την εξαγορά της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), πρόταση η οποία προέβλεπε, μεταξύ άλλων, εγγυημένες 900 θέσεις εργασίας σε μηχανικούς και τεχνικούς της ΕΑΒ με ορίζοντα τις 1.500 στην πρώτη πενταετία λειτουργίας. Η τότε κυβέρνηση δεν του έδωσε σημασία. Δεν είναι όμως από εκείνους που το βάζουν εύκολα κάτω. Σε ανύποπτο χρόνο έχει δηλώσει: «Εμαθα να σηκώνομαι κάθε φορά που έπεφτα, ποτέ όμως δεν άφησα τον φόβο της αποτυχίας να με νικήσει», για να προσθέσει: «Εκεί έξω, ακόμη και μεσούσης της κρίσης, υπάρχουν άνθρωποι που ακούνε καλές ιστορίες αν έχεις μία να τους πεις. Αν ο Μέγας Αλέξανδρος είχε μείνει στη Μακεδονία, το μακεδονικό κράτος θα είχε διαλυθεί από την εσωστρέφεια».

Την ίδια χρονιά έκανε ένα σημαντικό βήμα στην καριέρα του με τη λειτουργία της ONEX Technologies Inc. με έδρα στη Νέα Υόρκη, και συγκεκριμένα στο Μανχάταν, και αντικείμενό της την ανάπτυξη ενός χρηματοοικονομικού δικτύου μέσω investment bankers, private equities και hedge funds. «Ο όμιλος που έχτισε από το μηδέν είναι ανθρωποκεντρικός και έτσι ο σεβασμός προς τον εργαζόμενο, τον άνθρωπο και την κοινωνία είναι πάντα στην πρώτη γραμμή δραστηριότητας», επισημαίνουν συνεργάτες του. Τα επόμενα χρόνια έχτισε το επιχειρηματικό του προφίλ μεθοδικά. Βραβεία, ελληνικά και διεθνή, ομιλίες σε συνέδρια, επαφές και πολλή υπομονή.

Αν και απόφοιτος της Σχολής Ικάρων, όταν δεν του βγήκε το σχέδιο για την εξαγορά της ΕΑΒ, αποφάσισε να κάνει... προσθαλάσσωση. Στράφηκε στη ναυπηγική βιομηχανία της Ελλάδας.

Toν Ιανουάριο του 2017 ήρθε στη δημοσιότητα όταν η ONEX άλλαξε πλεύση δείχνοντας τη δύναμή της εκτός από τον αέρα και στο υγρό στοιχείο. Στο Μανχάταν παρουσιάστηκε ο «Ωκύαλος», ταχύπλοο σκάφος ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής, μήκους 15 μέτρων.

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους έγινε γνωστό ότι ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση κατέληξε στον προτιμητέο επενδυτή για το Νεώριο Σύρου. Ηταν «η αμερικανική ONEX», όπως έγραφαν τότε τα ΜΜΕ, με εκπρόσωπο τον κ. Ξενοκώστα, ο οποίος είναι και ο ιδρυτής της.

Η ONEX κατέθεσε την καλύτερη προσφορά απ' όλους τους υποψήφιους επενδυτές, η οποία έφτασε στα 60 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει η κορεατική Daewoo, ομάδα εφοπλιστών και επιχειρηματιών από τη Σύρο, ενώ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είχε κληθεί από την κυβέρνηση και η COSCO.

Η επόμενη κίνησή του, παρά τη θετική αύρα της επιτυχίας με τα ναυπηγεία, έπεσε στα βράχια. Η ONEX στις αρχές του 2018 συμμετείχε σε διαγωνισμό του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την «Προμήθεια δέκα κατ' ελάχιστον ταχύπλοων περιπολικών σκαφών μήκους 16-18 μέτρων», προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ. Τελικά τη δουλειά πήρε μια ιταλική εταιρεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ONEX κατέθεσε μήνυση γιατί δεν αποδέχθηκε το αποτέλεσμα.

Τους τελευταίους μήνες το όνομά του ακούστηκε έντονα στα δημοσιογραφικά γραφεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά μιας από τις παραδοσιακότερες ελληνικές εφημερίδες. Αρχισε τις συζητήσεις με τους μετόχους της, αλλά και με την τράπεζα η οποία έχει χορηγήσει δάνεια στην εφημερίδα. Κατέθεσε μάλιστα και ολοκληρωμένη πρόταση στην τράπεζα. Κάποιοι είπαν ότι έχει βάλει το χέρι του και το Μαξίμου. Η υπόθεση δεν έχει κλείσει ακόμη και είναι ένα από τα πιο καυτά θέματα συζήτησης στους δημοσιογραφικούς κύκλους.

Το ξεκίνημα

Ο Πάνος Ξενοκώστας γεννήθηκε το 1974 στη Λαμία. Είναι παντρεμένος με την κόρη του Γιάννη Καρρά που το 1992 μαζί με τον τότε συνέταιρό του, Δημήτρη Μελισσανίδη, αγόρασαν την ΑΕΚ από τον Ανδρέα Ζαφειρόπουλο.

Η σύζυγός του με τα τέσσερα παιδιά τους ζουν στη Νέα Υόρκη όπου ο Ελληνας επιχειρηματίας πηγαίνει σχεδόν κάθε εβδομάδα. Αλλωστε εκεί είναι και η έδρα της εταιρείας του αλλά και τα κεφάλαια.

Η επαγγελματική πορεία αλλιώς ξεκίνησε και αλλού κατέληξε. Από μικρός είχε πάθος με τα αεροπλάνα. Εγινε μοντελιστής συναρμολογώντας διάφορους τύπους αεροσκαφών ενώ διάβαζε ό,τι είχε σχέση με την αεροπορία. Ηθελε να σπουδάσει αεροναυπηγός. Την εποχή όμως που έδινε Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν είχε δημιουργηθεί το Τμήμα Αεροναυπηγών στο Πολυτεχνείο. Η Σχολή Μηχανικών Αεροπορίας-ΣΜΑ ήταν μονόδρομος για εκείνον. Πέρασε στη Σχολή Ικάρων. Οταν αποφοίτησε, άρχισε τη σταδιοδρομία του ως «μονιμάς» στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, την οποία προσπάθησε ανεπιτυχώς να εξαγοράσει αρκετά χρόνια αργότερα, το 2013. Η επόμενη μετάθεση ήταν για το αεροδρόμιο της Τανάγρας όπου υπηρέτησε ως μηχανικός στα Mirage. Εχει επίσης μεταπτυχιακό στην Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Το 2004, χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, αποφάσισε να φύγει από τη Σχολή Ικάρων με τον βαθμό του σμηναγού. Ιδρυσε την ONEX S.A., μια μικρή εταιρεία με έδρα στο Πέραμα στην οποία εργάζονταν τέσσερα άτομα. Ακολούθησε μια αλματώδης πορεία με κέρδη που επανεπενδύονταν στην εταιρεία. Το 2013 ίδρυσε τον όμιλο ONEX Technologies Inc. με έδρα στο Μανχάταν.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του ομίλου, το επενδυτικό συμβούλιό της απαρτίζεται από έμπειρα και καταξιωμένα στελέχη του επενδυτικού κλάδου, επικεφαλής παγκόσμιων επενδυτικών οργανισμών που έχουν συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια που ξεπερνούν τα 37 δισ. δολάρια. Η εταιρεία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ιδιωτικών επενδύσεων σε τεχνολογικούς τομείς αιχμής, όπως η αεροπορική υποστήριξη, οι ολοκληρωμένες λύσεις πληροφοριακών και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων, η νανοτεχνολογία και άλλοι κρίσιμοι και στρατηγικοί τομείς, ενώ συμμετέχει σε αυτές είτε μέσω νέων εταιρειών που δημιουργούνται για τους συγκεκριμένους σκοπούς, είτε μέσω private equities ή και με απευθείας συμμετοχές. Η γεωγραφική της στόχευση αφορά την περιοχή της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, με επίκεντρο την Αθήνα, όπου εδρεύουν και άλλες εταιρείες του ομίλου, με επικεφαλής την ΟΝΕΧ S.A.

του Μηνά Τσαμόπουλου
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ