2018-09-23 21:58:29
Φωτογραφία για Παπακώστα για Ρουβίκωνα: Αν θέλουν να κατέβουν κάποιοι στις εκλογές και να αναμετρηθούν, ας το κάνουν
Η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Πώποτα και Άρια Καλύβα.

 

 

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

 

- Μέσα σε 4 χρόνια έχουν τριπλασιαστεί οι ληστείες του δρόμου

 

 

Απ: Δεσμεύομαι να σας στείλω τα στοιχεία τα οποία δεν τα έχω πρόχειρα. Σε ό,τι αφορά όμως τα στοιχεία, εξαρτάται από την περίοδο και την εποχή. Αν έχεις πόσα εκατομμύρια επισκέπτες, είχαμε 30.000.000 τουρίστες.

 

 

-Αν κάνετε μια βόλτα στο κέντρο  

 

Απ: Κάνω συνέχεια βόλτα στο κέντρο. Στη Χαλκοκονδύλη βρίσκεται το πολιτικό γραφείο μου.

 

 

- ...Η κατάσταση είναι προβληματική

 

 

Απ: Η κατάσταση έχει βελτιωθεί πάρα πολύ. Επειδή φοβόμασταν για το γραφείο και για τις πορείες, θα σας πω ότι η εικόνα έχει βελτιωθεί πάρα πολύ.


 

 

- Θα γίνουν επιχειρήσεις-σκούπα;

 

 

Απ: Τα επιχειρησιακά που πρέπει να γίνουν, θα γίνουν. Σας είπα και στου Φιλοπάππου να πάτε το βράδυ και στο Πεδίον του Άρεως να πάτε το βράδυ.

 

 

-Οι αστυνομικοί λένε ότι έχουν να κάνουν με "ανακυκλώσιμη εγκληματικότητα"

 

 

Απ: Εκεί υπεισέρχεται ο εισαγγελέας. Η Δικαιοσύνη. Εκεί, λοιπόν, πάνε στον εισαγγελέα, στον ανακριτή, στη Δικαιοσύνη και ανάλογα αποφασίζουν. Εκεί δεν μπορεί ούτε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ούτε ο αστυνομικός, ούτε ο βουλευτής, ούτε κανένας να υπεισέλθει. Ας αλλάξουμε το νομικό πλαίσιο. Όποιος το προτείνει, ας μας πει τι να αλλάξουμε.

 

 

- Σε ό,τι αφορά τον νόμο Παπαρασκευόπουλου, θα ζητήσετε την κατάργησή του;

 

 

Απ: Ο νόμος Παρασκευόπουλου αφορά το σωφρονιστικό σύστημα, την κατάσταση των Σωφρονιστικών Καταστημάτων, τις ποινές, τον σωφρονιστικό κώδικα. Η δουλειά της αστυνόμευσης και της ασφάλειας των πολιτών είναι άλλης τάξεως ζήτημα. Η Δικαιοσύνη, όταν προσάγονται και συλλαμβάνονται, κάνει τη δουλειά της.

 

 

- Συλλαμβάνονται πέντε και έξι φορές τα ίδια άτομα επειδή υπάρχει αυτός ο νόμος. Θα κάνετε κάτι γι' αυτό;

 

 

Απ: Στο θεσμικό κομμάτι θα συνεννοηθούμε. Εγώ γι' αυτό μετέχω στην κυβέρνηση. Επειδή πιστεύω στην εθνική συνεννόηση. Και επειδή πιστεύω στο "όλοι μαζί μπορούμε". Πιστεύω ότι ο συγκεκριμένος νόμος πρέπει να καταργηθεί.

 

 

- Θα το υποστηρίξετε;

 

 

Απ: Ασφαλώς. Το πιστεύω και αυτή είναι η πρότασή μου. Και ο ίδιος ο κ. Παρασκευόπουλος, τον οποίο άκουσα, είπε κάτι που είναι προς τιμήν του: "Παιδιά, αυτό ήταν ένα μέτρο, ένας νόμος που είχε να επιλύσει μια σειρά από ζητήματα αποσυμφόρησης των σωφρονιστικών καταστημάτων. Έκλεισε τον κύκλο του και τέλος". Το εξήγησε νομίζω και έβγαλε και μια επιστολή. Εγώ θέλω να είμαι δίκαιη με τους πολιτικούς μου αντιπάλους. Δεν θέλω με ψέματα να οικοδομώ την πολιτική μου σταδιοδρομία, πολύ περισσότερο που εδώ, όπως βλέπετε πίσω μου, υπάρχει μια εθνική αποστολή. Υπάρχει σημαία. Η ελληνική σημαία στα γραφεία των υπουργών.

 

 

- Ζημιώνεται η εικόνα της χώρας με τις ενέργειες του "Ρουβίκωνα"; 150 επιθέσεις έχουν γίνει τα τελευταία 4 χρόνια

 

 

Απ: Μου μοιάζουν με παλιούς κομματάρχες κακιάς κοπής, οι οποίοι τι θέλουν; ... Τα φώτα της επικοινωνίας πάνω τους για τους δικούς τους λόγους. Θα δούμε στη συνέχεια ποια είναι η στόχευσή τους. Νομίζω πως θέλουν να πουν ότι προστατεύουν τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας. Όμως, πρώτον, δεν τους εξουσιοδότησε κανείς, δεν πήραν καμία εξουσιοδότηση από την ελληνική κοινωνία. Αν θέλουν να κατέβουν κάποιοι στις εκλογές και να αναμετρηθούν, ας το κάνουν. Και δεύτερον, αυτό δεν γίνεται με βανδαλισμούς και καταστροφή δημόσιας περιουσίας. Γιατί στο ποινικό κομμάτι μπορούν να μένουν στο επίπεδο του πλημμελήματος, αλλά από τη στιγμή που κάνουν ζημιές και οι ίδιοι λένε ότι έκαναν αυτές τις ενέργειες, τότε να τους στείλουμε και τον λογαριασμό.

 

 

- Πρακτικά πως θα γίνει αυτό;

 

 

Απ: Να στείλουμε τον λογαριασμό σε όποιον βανδαλίζει και μετά ανεβάζει τις πράξεις του σε δημόσια θέα. Και άρα, αφού είναι συγκεκριμένοι και βγαίνουν με το όνομά τους, κι εμείς να στείλουμε σε συγκεκριμένα άτομα, όποιοι είναι αυτοί που με το όνομά τους αναλαμβάνουν, τον λογαριασμό. Να πληρώνουν τον λογαριασμό. Αυτό που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ξέρετε ποιο είναι; Να γίνεται ζημιά μεγάλη στην εικόνα της χώρας. Γιατί η εικόνα της χώρας εμένα με αφορά.

 

 

- Θα αλλάξει κάτι στην αντιμετώπισή τους; Ο κ. Βούτσης είπε ότι πρόκειται για παιδιά τα οποία κάνουν ακτιβισμό

 

 

Απ: Σας μιλώ και σας λέω την άποψή μου και την προσέγγισή μου σε αυτό το ζήτημα, η οποία είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και τους νόμους αυτής της χώρας. Ο ακτιβισμός είναι πάρα πολύ ωραίο πράγμα. Αυτό που δεν είναι ωραίο είναι να βανδαλίζουμε, να ζημιώνουμε τη χώρα και να της δημιουργούμε πρόβλημα. Αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε.

 

 

- Αστυνομικοί λένε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ιδιώνυμο το αδίκημα των βανδαλισμών σε δημόσια κτίρια, έτσι ώστε να μετατραπεί από πλημμέλημα σε κακούργημα και να τιμωρούνται. Το σκέφτεστε αυτό;

 

 

Απ: Δεν είναι θέμα μόνο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Εμείς θα θέσουμε τα ζητήματα μας, θα προσκαλέσουμε όλους να μας πουν τις απόψεις τους. Έχουμε δημοκρατία και στη δημοκρατία δεν αποφασίζει ένας. Εμείς θα κάνουμε τις προτάσεις μας.

 

 

- Με το ιδιώνυμο συμφωνείτε;

 

 

Απ: Όλες τις ιδέες τις ακούμε. Όλες τις ιδέες θα τις βάλουμε στο τραπέζι. Δεν λέω ότι θα καταλήξουμε σε αυτήν. Εγώ λέω ότι θα το συζητήσουμε.

 

 

- Αντιλαμβανόμαστε ότι θα αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης του "Ρουβίκωνα"

 

 

Απ: Εγώ είπα πρώτα-πρώτα ότι πρέπει να ξαναδούμε το πλαίσιο φύλαξης των στόχων. Αυτό πρέπει να το ξαναδούμε. Το δεύτερο που είπα είναι ότι θα πρέπει να μη ζημιώνεται η εικόνα της χώρας και σε ένα δεύτερο σκέλος πρόσθεσα ότι όποιος βανδαλίζει ή ζημιώνει την εικόνα της χώρας, πέραν των άλλων, θα του στέλνουμε τον λογαριασμό.

 

 

- Το Σάββατο οι μπαχαλάκηδες έκαιγαν και έσπαγαν τα Εξάρχεια με την Αστυνομία απλό παρατηρητή

 

 

Απ: Η Αστυνομία ποτέ δεν είναι παρατηρητής. Η Αστυνομία διασφαλίζει την κοινωνική ειρήνη, προσπαθεί, δεν προκαλεί, αμύνεται. Και οι άνδρες και οι γυναίκες των Σωμάτων Ασφαλείας κάνουν όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά τους.

 

 

- Η εικόνα να έρχονται 10-20 μπαχαλάκηδες, να καίνε και να σπάνε ενώ τα ΜΑΤ τους κοιτάνε σας αρέσει;

 

 

Απ: Το πλαίσιο είναι ασφάλεια και κοινωνική ειρήνη. Στο πλαίσιο αυτό, με προτεραιότητες την ασφάλεια και την κοινωνική ειρήνη, από κοινού με τη φυσική ηγεσία, θα δούμε τους πιο σύγχρονους σχεδιασμούς και τις πιο καλές πρακτικές για να μπορέσουμε να το επιτύχουμε. Αυτός είναι ο στόχος.

 

 

- Η κυρία Γεροβασίλη είπε ότι η καταστολή δεν αποτελεί επιλογή

 

 

Απ: Σωστά λέει. Προλαμβάνεις. Και βγήκαν κάποιοι και είπαν, αυτές γυναίκες είναι, δεν ξέρουν τι τους γίνεται, είναι άσχετες. Η πρόληψη όμως σώζει.

 

 

- Όταν όμως έρχονται οι μπαχαλάκηδες σπάνε και καίνε...

 

 

Απ: Εκεί, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι μπορούν να κάνουν και κάνουν κάλλιστα τη δουλειά τους. Στόχος δεν είναι να τραυματιστεί κόσμος ή να δημιουργηθεί χάος στην πρωτεύουσα αν κάποιοι το επιδιώκουν. Πρέπει να βλέπεις και τη στόχευση. Εμείς εδώ είμαστε πολιτική ηγεσία. Αν η στόχευση είναι να μετατρέψουν την Αθήνα, τα μεγάλα αστικά κέντρα, σε τόπους όπου το χάος θα δρα, εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε.

 

 

- Μα αυτό γίνεται στην πλατεία των Εξαρχείων

 

 

Απ: Δεν υπάρχει χάος. Είναι όλα υπό έλεγχο. Απλώς θέλει να εστιάσουμε περισσότερο, γιατί, όπως είχα πει και στη Βουλή παλιότερα και θα το επικαλεστώ, τα Εξάρχεια πρέπει να γίνουν Μονμάρτη. Η αντίστοιχη Μονμάρτη, γιατί εκεί υπάρχουν θέατρα, υπάρχει το αρχαιολογικό μας μουσείο, υπάρχουν χώροι πολιτισμού εξαιρετικοί για να γίνει εδώ πέρα μια Μονμάρτη.

 

 

- Πως θα γίνει αυτό;

 

 

Απ: Γι' αυτό είμαστε εδώ. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θέλει να κάνει την περιοχή Μονμάρτη.

 

 

- Τώρα πάντως η περιοχή θυμίζει Καρτιέ Λατέν...Αμερικέν. Θα συγκρουστείτε με τα "παιδιά των Εξαρχείων";

 

 

Απ: Εμείς δεν συγκρουόμαστε με κανέναν. Προσέξτε κάτι. Εδώ στην Ελλάδα συνηθίζουμε να λέμε "τώρα έγινες υπουργός, πάρε το μαστίγιο να συλλάβεις. Θα συλλάβεις, θα συγκρουστείς κ.λπ.". Εδώ πρέπει να υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο για την ασφάλεια της χώρας. Το εθνικό σχέδιο για την ασφάλεια της χώρας πρέπει να περιλαμβάνει την εθνική της ασφάλεια και την ασφάλεια των πολιτών. Και αυτό θα πρέπει να το δούμε τώρα από κοινού. Και με άλλα υπουργεία και με συναρμόδιους φορείς. Δηλαδή για την ασφάλεια των μεγάλων πόλεων δεν μπορούμε να εξαιρέσουμε την Αυτοδιοίκηση. Να δούμε τους αυτοδιοικητικούς, την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, να δούμε και συναρμόδια υπουργεία έτσι ώστε να κάνουμε ένα σχέδιο το οποίο θα έχει την ομπρέλα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και από κάτω, οριζόντια, θα ασκούνται δράσεις τέτοιες ώστε να αναχαιτίσουμε τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν σήμερα.

 

 

- Χρειάζεται ενίσχυση και να παρέχουμε περισσότερα μέσα στους αστυνομικούς;

 

 

Απ: Θέλω να απευθύνω πρόσκληση, δεν το θεωρώ κακό, δεν είναι κακό να προσκαλέσω, πέραν από τον κρατικό προϋπολογισμό θα ήθελα να δω, όπως παλιά, ανθρώπους που έχουν την οικονομική δυνατότητα και αγαπούν την πατρίδα τους να συμβάλλουν στην προσπάθεια να δώσουμε περισσότερα μέσα στους άνδρες και στις γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ. και των σωμάτων ασφαλείας, ώστε να κάνουν αποτελεσματικότερα τη δουλειά τους αλλά να είναι και οι ίδιοι πιο ασφαλείς. Εμένα με ενδιαφέρει ως πολιτική ηγεσία και η ασφάλεια των στελεχών. Να αισθάνονται οι ίδιοι πιο ασφαλείς για να μπορέσουν στη συνέχεια να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών.

 

 

- Σε ό,τι αφορά στο Μάτι. Συμφωνείτε με την άποψη της κυβέρνησης ότι όλα έγιναν όπως έπρεπε;

 

 

Απ: Εκείνη η κυβέρνηση ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση. Τι εννοώ; Υπήρχε μια αντίληψη τότε, την οποία την ακούσαμε και την είδαμε όλοι. Σημασία έχει τι κάνουμε τώρα. Θεωρώ ότι το θέμα της Πολιτικής Προστασίας είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα, γι' αυτό τον λόγο η Πολιτική Προστασία παίζει πρωταρχικό ρόλο από τον ανασχηματισμό και μετά, και αυτό δείχνει ότι κατανοεί κανείς την ανάγκη. Και ότι πρέπει να αποκτήσουμε και εμείς ως χώρα κουλτούρα Πολιτικής Προστασίας. Να συνεργήσει η Αυτοδιοίκηση με την Πολιτική Προστασία, να είναι αλληλένδετα τα δίκτυα ώστε ο ένας να βοηθάει τον άλλον, κάτω όμως από ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούμε και όχι ο καθένας να αυτοσχεδιάζει.

 

 

- Στην Πυροσβεστική θα γίνουν αλλαγές;

 

 

Απ: Περιμένετε λίγο να τα δείτε. Δεν αποφασίζουμε εμείς εδώ σε ένα γραφείο, να πούμε "είναι κολλητός μου ο τάδε ή ο δείνα" ... Εγώ γι' αυτό είπα θα καλέσουμε τους εθνικούς ευεργέτες, θα τους γράψουμε σε χρυσή δέλτο, θα τους δώσουμε βραβεία.

 

 

- Θα έχουν πολλή δουλειά οι εθνικοί ευεργέτες σύμφωνα με τα λεγόμενά σας

 

 

Απ: Πρέπει να έχουν και αυτοί, να συμβάλλουν, γιατί εμείς σε χρυσή δέλτο θα γράψουμε τα ονόματά τους και θα επιδαψιλεύσουμε πολλές τιμές αν μας βοηθήσουν. Γιατί, κοιτάξτε, δεν φτάνουν οι πόροι που είναι οι φόροι των φορολογούμενων πολιτών για να κάνουμε αυτό που επιθυμούμε και ποτέ δεν θα είναι αρκετοί, για να είμαστε ειλικρινείς. Άρα χρειαζόμαστε και τις συνέργειες από τους ιδιώτες σε αυτό το επίπεδο και τους παρακαλούμε πάρα πολύ να έρθουν να συμβάλλουν.

 

 

- Στην ψηφοφορία για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα ψηφίσετε "ναι";

 

 

Απ: Γιατί εμείς οι πολιτικοί πρέπει να τα αποκαλύπτουμε όλα; Θα σας πω το εξής. Δεν ανήκω στην κατηγορία εκείνων που δήλωσαν είτε Μακεδονομάχοι, είτε Μακεδονοκλάστες. Εγώ είπα και το πιστεύω ότι είναι ένα θέμα ειδικής συναισθηματικής βαρύτητας για τον ελληνικό λαό. Αυτή είναι η πρώτη παρατήρηση για να ξεκινάμε από κάποιες παραδοχές. Και έκανα και μια δεύτερη παραδοχή. Ότι ο πολιτικός κόσμος έκανε λάθος στο συγκεκριμένο θέμα. Γιατί αυτό είναι ένα ζήτημα που ήταν πριν το 1992, όπου στη συνέχεια εκείνη η απόφαση υπονομεύτηκε.

 

 

- Εσείς ως Παπακώστα και ως κόμμα τι λέτε;

 

 

Απ: Με το κόμμα θα αποφασίσουμε και θα σας πούμε εγκαίρως.

 

 

- Κλίνετε προς το "ναι";

 

 

Απ: Εμείς δεν είπαμε ούτε ναι ούτε όχι. Θα αξιολογήσουμε... Εγώ θα ζυγίσω το συμφέρον της χώρας και την απόφασή μου θα την εξηγήσω στον ελληνικό λαό με σαφήνεια όταν έρθει η ώρα, ώστε να μην έχει κανείς καμία αμφιβολία για τη θέση μου.

 

 

- Ως βουλευτής της Ν.Δ. είχατε ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Έχουμε μπροστά μας δηλώσεις σας και διαβάζουμε: "Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας από ευρωφοβικός μεταλλάχθηκε σε παθιάρη ευρωλάγνο". Την ίδια εποχή είχατε πει: "Θλιβερός Τσίπρας. Προκλητικά αμοραλιστής. Θλιβερή κυβέρνηση. Ντρέπομαι για λογαριασμό όσων τους επέλεξαν". Τι άλλαξε και πλέον αποτελείτε μέλος αυτής της "θλιβερής κυβέρνησης" με τον "θλιβερό" και "αμοραλιστή πρωθυπουργό";

 

 

Απ: Αυτά είναι η εύκολη ανάγνωση, γιατί αυτά πότε ειπώθηκαν; Τον Φεβρουάριο του 2015. Τώρα έχουμε Σεπτέμβριο του 2018.

 

 

- Η κυβέρνηση είναι ίδια

 

 

Απ: Όχι, δεν είναι ίδια κυβέρνηση. Ήμασταν εμείς τότε; Εγώ δεν τα κατέβασα, δεν τα πήρα πίσω, δεν κάνω κωλοτούμπες. Έχουμε στην πολιτική ανθρώπους οι οποίοι έχουν και θεσμικό ρόλο που έχουν ζητήσει συγγνώμη για τις θέσεις τους στο Μεταναστευτικό, για τις θέσεις τους για τους Εβραίους, για τις θέσεις τους για τους ακραίους. Όλοι για όλα έχουν ζητήσει συγγνώμη, κωλοτούμπες τρομερές.

 

 

- Ζητάτε συγγνώμη γι' αυτές τις δηλώσεις;

 

 

Απ: Εγώ δεν κατέβασα ποτέ τίποτε από αυτά που είπα. Σωστά; Δεν θα μπορούσα να τα έχω κατεβάσει; Γιατί δεν τα κατέβασα; Γιατί με επιβεβαιώνει η ζωή. Πως; Δια στόματος πρωθυπουργού, ο οποίος τι είπε στη Βουλή; Ότι "είχαμε αυταπάτες. Πιστεύαμε ότι θα αλλάξουμε τον κόσμο..." κ.λπ. Όταν λοιπόν ο κ. Τσίπρας εκείνη την εποχή έλεγε αυτά, όλα όσα έγραφα ταίριαζαν απολύτως. Γιατί είχε μια άλλη αντίληψη για τα πράγματα και το κεφάλαιο αυτό το έκλεισε λέγοντας "είχα αυταπάτες".

 

 

Ο κ. Τσίπρας σήμερα έχει μετατοπιστεί στον μεσαίο χώρο, έχει μπει στα παπούτσια του μεσαίου χώρου, έχει εκτοπίσει τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη, την έχει στριμώξει στα άκρα και την έχει αφήσει να κατατρύχεται από μία ακραία ρητορική και από έναν απίστευτο κυνικό νεοφιλελευθερισμό, διότι κατάλαβε τι σημαίνει ρεαλιστική πολιτική. Άρα λοιπόν με επιβεβαιώνει, είπε "mea culpa", όπως είπε κάποτε ο Ανδρέας Παπανδρέου και προχώρησε. Σε αυτή τη νέα πορεία έχει μερίδιο η δική μου η παράταξη, γιατί εφαρμόζει δικές μας πολιτικές, ο κ. Τσίπρας εφαρμόζει πολιτικές οι οποίες άπτονται του προγράμματος της δικής μας παράταξης. Εγώ δεν θα εγκαταλείψω τις πολιτικές μου...
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ