2018-09-24 23:51:11
Φωτογραφία για Τα λατομεία κατασπάραξαν την Ανδρολύκου
Η περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται στην Ανδρολύκου δεν έχει προηγούμενο και δεν θα μπορούσε να συμβεί πουθενά αλλού στον τόπο μας.

Η περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται στην Ανδρολύκου δεν έχει προηγούμενο και δεν θα μπορούσε να συμβεί πουθενά αλλού στον τόπο μας. Λόγω όμως της ιδιαιτερότητας, διότι είναι μία μικρή και πρώην τ/κ κοινότητα στην οποία διαμένουν ελάχιστοι κάτοικοι, ως επί το πλείστον Τουρκοκύπριοι, απόγονοι ζευγαριού που έμεινε από το 1974, τα λατομεία έφθασαν μέχρι τα πρώτα σπίτια του χωριού, χωρίς να αντιδρά κανείς. Ο ίδιος ο κοινοτάρχης, ο Χασάν Εσκιούλ, δηλώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι η επέκταση των λατομείων είναι βάσει σχετικών αδειών. Κατά καιρούς υπήρξαν διαμαρτυρίες από ορισμένους μη μόνιμους κατοίκους στους οποίους είχαν παραχωρηθεί τ/κ κατοικίες για την αποκατάσταση και χρήση τους, όμως με τον καιρό σίγησαν διότι δεν τους άκουγε κανείς
. Το ίδιο συνέβη και με τις αντιδράσεις του Κινήματος Οικολόγων. Τα τελευταία χρόνια, με την ανάκαμψη του κατασκευαστικού τομέα, τόσο στην Πάφο όσο και παγκύπρια, τα λατομεία εργάζονται πυρετωδώς ανοίγοντας τεράστιες πληγές στο φυσικό περιβάλλον. Ολόκληρη η περιοχή της Ανδρολύκου είναι ενταγμένη και στο σχέδιο προστασίας Φύση 2000, όμως αυτό δεν εμπόδισε το κράτος να παραχωρήσει άδειες επέκτασης των λατομείων, μετατρέποντας την κοινότητα σε κρανίου τόπο. Η τεράστια οικιστική ανάπτυξη που συντελέστηκε τις τελευταίες δεκαετίες στην επαρχία Πάφου τροφοδοτήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από υλικά που έβγαιναν από την περιοχή της Ανδρολύκου όπου η λατόμηση έχει λάβει απίστευτες διαστάσεις. Παρά τις βαθιές πληγές που άφησε αυτή η δραστηριότητα, τα αρμόδια υπουργεία συνεχίζουν να εξετάζουν τη δυνατότητα παραχώρησης νέων αδειών για λατόμηση.

Η απάντηση

Χαρακτηριστική της πολιτικής προσέγγισης που έχουν τα αρμόδια υπουργεία ήταν η απάντηση του τέως υπουργού Γεωργίας Νίκου Κουγιάλη σε ερώτηση του βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη. Στην απάντηση του αρμόδιου υπουργού αναφερόταν ότι δύο αιτήσεις για εξόρυξη ογκολίθων για θαλάσσια κατασκευαστικά έργα ήταν υπό αξιολόγηση. Οι άδειες τότε δόθηκαν με την επίκληση λόγων δημοσίου συμφέροντος. Σημείωνε χαρακτηριστικά ο κ. Κουγιάλης ότι οι δύο αιτήσεις εμπίπτουν μέσα σε περιοχή Natura 2000 και για να καταστεί δυνατή η αδειοδότησή τους θα πρέπει πρώτα να τεκμηριωθεί μέσα από τη νενομισμένη διαδικασία ότι συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος. Υπογράμμιζε ακόμη ότι σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ για την Προστασία των Οικοτόπων, η αρμόδια αρχή, το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, θα αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για γνωμοδότηση ειδική έκθεση στην οποία τεκμηριώνονται οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος, καθώς επίσης και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των Μελετών Δέουσας Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον των δύο προαναφερόμενων πολεοδομικών αιτήσεων. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα διαφανεί κατά πόσο συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος με βάση τους οποίους μπορεί να προωθηθεί η διαδικασία αδειοδότησης. Οι άδειες αυτές δόθηκαν τελικά και τα αποτελέσματα είναι τραγικά, αν λάβει κανείς υπόψη ότι τα λατομεία λειτουργούν λίγα μέτρα από τις αυλές των σπιτιών της κοινότητας. Ο κοινοτάρχης της Ανδρολύκου δηλώνει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι οι εταιρείες πληρώνουν τα τέλη που τους αναλογούν. Ανέφερε, επίσης, ότι μόλις ολοκληρωθεί η λατόμηση, θα ξεκινήσει η αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Αυτές τις διαβεβαιώσεις δίνουν και τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα. Οι κάτοχοι των λατομείων της λατομικής ζώνης Ανδρολύκου, όπως αναφερόταν σε σχετική επιστολή, έχουν κατατεθειμένες στην Υπηρεσία Μεταλλείων χρηματικές τραπεζικές εγγυήσεις ύψους 870.000 ευρώ.

Το κόσμημα

Η Ανδρολύκου, λόγω της μορφολογίας του εδάφους και της θέσης στην οποία βρίσκεται, θα μπορούσε να είναι ένα κόσμημα για την περιοχή. Έχει θέα τη θάλασσα και την κοιλάδα της Χρυσοχούς. Διαθέτει μοναδικά φαράγγια απίστευτου κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Πολλά από τα είδη αυτά της χλωρίδας και πανίδας είναι προστατευόμενα. Όμως, λόγω της συνεχιζόμενης λειτουργίας των λατομείων και της επακόλουθης υποβάθμισης του περιβάλλοντος, οι προσπάθειες που είχαν καταβληθεί για την αναζωογόνηση της κοινότητας έμειναν στη μέση. Όσοι είχαν ανακαινίσει παλιές τουρκοκυπριακές κατοικίες, ουσιαστικά δεν μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν, όπως σχεδίαζαν, διότι ο θόρυβος και η σκόνη που προκαλείται από τη λειτουργία των λατομείων κάνουν την κατάσταση αφόρητη. Στην κοινότητα συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ακόμη ορισμένα υποστατικά ως μάνδρες για κοπάδια αιγοπροβάτων.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ