2018-09-30 21:17:59
Φωτογραφία για πΓΔΜ: ΧΑΜΗΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Π. Καμμένος: Άκυρο το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ

Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε το ποσοστό των πολιτών που πήγαν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της πΓΔΜ σχετικά με τη συμφωνία για την επίλυση του ονοματολογικού.

Σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή της γειτονικής χώρας το ποσοστό συμμετοχής μέχρι τις 18:30 ώρα Ελλάδος ήταν στο 34,5%. Πιο συγκεκριμένα είχαν ψηφίσει περίπου 589.000 ψηφοφόροι σε ένα σύνολο 1.806.336 εγγεγραμμένων. Οι κάλπες για το δημοψήφισμα άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδος) και έκλεισαν στις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδος).

Ο Πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ ψήφισε στη γενέτειρά του Στρούμνιτσα. Εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι Σκοπιανοί πολίτες θα υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών με πολύ μεγάλη πλειοψηφία. Ο ίδιος προσδιόρισε το ποσοστό που θα λάβει το «Ναι» στο 80% καθώς όπως τόνισε αυτό είναι το ποσοστό των πολιτών τη που επιθυμούν ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.


Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κρίστιαν Μίτσκοσκι, όπως είχε προαναγγέλλει δεν ψήφισε. «Ο Πρόεδρος του VMRO-DPMNE, στο πλαίσιο της θέσης του κόμματος που επιτρέπει στον καθένα να πράξει κατά συνείδηση, αποφάσισε να μην ψηφίσει στο δημοψήφισμα. Ο Μίτσκοσκι θεωρεί ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι παραπλανητικό και αποτελεί χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Εμπεριέχει το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε, που αποτελεί στρατηγικό στόχο του VMRO-DPMNE, αλλά στην πράξη στο σημερινή δημοψήφισμα η απόφαση αφορά την επιζήμια συμφωνία για την μετονομασία της χώρας και τίποτε άλλο. Έτσι, ο Μίτσκοσκι αποφάσισε να μην ψηφίσει στο δημοψήφισμα, στέλνοντας στην πράξη μήνυμα διαφωνίας και απόρριψης της επιβλαβούς συμφωνίας» ανέφερε σύμφωνα με το ΑΜΠΕ ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE, Ναούμ Στοίλκοφσκι.

Παρότι το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, το Σύνταγμα ορίζει συμμετοχή του 50+1% των ψηφοφόρων. Σε σύνολο, δηλαδή, 1,8 εκατομμυρίου εγγεγραμμένων, πρέπει να προσέλθουν οι 900.000 τουλάχιστον.

Η κυβέρνηση Ζάεφ, λόγω και των δημοσκοπικών ευρημάτων, έσπευσε τις τελευταίες ημέρες να ρίξει πιο χαμηλά τον πήχη, επικαλούμενη τους περίπου 400-500.000 πολίτες που απουσιάζουν μονίμως στο εξωτερικό ως μετανάστες και το γεγονός ότι δεν έχει γίνει απογραφή πληθυσμού τα τελευταία 15 χρόνια.

Π. Καμμένος: Άκυρο το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ

Για αποτυχία του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ κάνει λόγο ο Πρόεδρος των Ανεξατήτων Ελλήνων και Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, τονίζοντας πως «με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία». Όπως ανέφερε ο κ. Καμμένος στο Twitter «όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδορήσαν».

«Ο Κυριάκος να απολογηθεί που ήθελε να σταματήσει την ευημερία των Ελλήνων και την κυβέρνηση», πρόσθεσε ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ