2018-10-01 22:36:48
Φωτογραφία για Kύπρος: Διαμερίσματα στην αγορά αξίας μέχρι €100 χιλ.
Με το επίπεδο των ενοικίων να έχει φτάσει στα ύψη πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται την αγορά διαμερίσματος. Φοιτητές κι εργαζόμενοι σε Λευκωσία και Λεμεσό (κυρίως) είναι αυτοί που πληρώνουν τη νύφη.

Με το ενοίκιο του διαμερίσματος ενός υπνοδωματίου πλέον να ξεπερνά τα €500, στις λύσεις μπαίνει και η αγορά ενός διαμερίσματος με μέση τιμή τις €70 χιλ. – €80 χιλ. Μάλιστα, εάν κάνει κανείς τους υπολογισμούς, σε δεκατρία χρόνια θα έχει βγάλει τα λεφτά του. Επίσης απλησίαστες είναι οι τιμές σε διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων, γεγονός που οδηγεί ζευγάρια σε μικρά μονάρια για να γλυτώσουν έξοδα.

Στη Λευκωσία όλες οι περιοχές έχουν πάρει την ανιούσα. Ειδικά περιοχές που έχουν πανεπιστήμια καταγράφουν οικοδομικό οργασμό, όπως η Αγλαντζιά (φιλοξενεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου), η Παλουριώτισσα (το Frederick) και Στρόβολος – Έγκωμη – Μακεδονίτισσα (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο).


Στη Λεμεσό –λόγω και του ΤΕΠΑΚ– αλλά κυρίως λόγω της μεγάλης καθόδου των Ρώσων και το χτίσιμο των πύργων, οι τιμές των ενοικίων είναι ακόμη πιο τσουχτερές. Επομένως, η αγορά ενός διαμερίσματος μπαίνει στις σκέψεις των νοικοκυριών. Μέσω της ιστοσελίδας εξεύρεσης ακινήτων του «Φ» (incyprusproperty.com), μπορεί να εντοπίσει κανείς διάφορες επιλογές για ακίνητα σε όλη την Κύπρο. Ανατρέξαμε στις αγγελίες στην ιστοσελίδα και εντοπίσαμε τι μπορεί να αγοράσει κάποιος με €80 χιλ. – €100 χιλ. στις μεγάλες πόλεις της Κύπρου. Επίσης καταγράφουμε τις διαφορές που παρατηρούνται από πόλη σε πόλη.

Κάμποσα στη Λευκωσία

Η οικονομική κρίση που κράτησε αρκετά χρόνια –σε συνάρτηση με την τραπεζική κρίση– οδήγησε τον κατασκευαστικό κλάδο σε μαρασμό. Πολλοί developers έμειναν με αποθέματα, ενώ οι τράπεζες άρχισαν να παίρνουν στην κατοχή τους ακίνητα έναντι χρέους. Πλέον, πολλές εταιρείες άρχισαν την επαναδραστηριοποίησή τους και χτίζουν. Νεαρά ζευγάρια δειλά-δειλά άρχισαν να παίρνουν δάνεια και να χτίζουν και πωλούν τα διαμερίσματά τους.

Αρχίσαμε την αναζήτηση για διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων στη Λευκωσία με τιμή τις €100 χιλ. Διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει διαφορά στις τιμές ανάλογα με τις περιοχές, αλλά αυτό που ανεβάζει/κατεβάζει την τιμή είναι η ηλικία της οικοδομής. Στην πλειονότητα των διαμερισμάτων, η τιμή των οποίων ανερχόταν στις €100 χιλ., δεν περιλαμβάνονται καινούργια διαμερίσματα, αλλά διαμερίσματα πέραν της δεκαετίας. Με €100 χιλ. εντοπίσαμε, μεταξύ άλλων, ένα δυάρι στην περιοχή Άγιοι Ομολογητές (110 τμ), στον Στρόβολο (76 τμ), Ακρόπολη (75 τμ), στη Μακεδονίτισσα που ανακαινίζεται, στην Παλουριώτισσα (80 τμ) που ανακαινίστηκε το 2015, ένα διάρι του 2006 (80 τμ) στο Γέρι και ένα διάρι του 2009 (76 τμ) στα Λατσιά.

Εάν χαμηλώσει κανείς το budget του (στις €80 χιλ.), τα δυάρια είναι σε παλαιότερες οικοδομές. Εντοπίσαμε, μεταξύ άλλων, ένα διαμέρισμα στον Στρόβολο σε πολυκατοικία του 1986 (85 τμ), στην Ακρόπολη του 1988 (83 τμ) και στους Άγιους Ομολογητές (97 τμ). Στη Λευκωσία βρίσκεις και με χαμηλότερες τιμές, π.χ. δυάρι στους Άγιους Ομολογητές με αξία 60 χιλ. και στον Άγιο Δομέτιο με αξία τις 49 χιλ.

Πολλά είναι τα διαμερίσματα του ενός υπνοδωματίου που προσφέρονται σε αυτές τις τιμές. Ειδικά αυτά των οποίων οι τιμές κυμαίνονται στις €100 χιλ. είναι μοντέρνα, σε νέες οικοδομές. Με μια πρώτη έρευνα στην incyprusproperty.com βρίσκεις καινούργια μονάρια σε φοιτητοπεριοχές όπως Παλουριώτισσα, Αγλαντζιά, Γέρι. Σε περιοχές όπως η Έγκωμη και ο Αρχάγγελος μονάρια διαμερίσματα με αξία τις €100 χιλ. βρίσκονται σε παλαιότερες οικοδομές. Εάν ρίξει κανείς το budget στις 80 χιλ. βρίσκει διαμερίσματα δεκαετίας σε Λακατάμια, Λατσιά, Δασούπολη και Στρόβολο.

Πιο ακριβά στη Λεμεσό

Πολύ διαφορετική από τη Λευκωσία είναι η εικόνα στη Λεμεσό. Ακόμα και διαμερίσματα σε παλιές οικοδομές –αλλά με τοποθεσία κοντά στον παραλιακό δρόμο– πωλούνται διαμερίσματα πέραν των €100 χιλ. Ενώ στη Λευκωσία παίζει ρόλο η κατάσταση του διαμερίσματος, στη Λεμεσό μετρά καθαρά η τοποθεσία.

Επίσης διαπιστώνει κανείς ότι ακόμα και αν διαθέσει ένα νοικοκυριό €100 χιλ. δεν βρίσκει εύκολα καινούργιο διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στη Λεμεσό. Πολύ λιγότερες είναι  οι επιλογές από τη Λευκωσία, γεγονός που αποδίδεται στο ότι οι developers στη Λεμεσό ενδιαφέρονται για πολυτελή διαμερίσματα που να έχουν απήχηση στο ξένο αγοραστικό κοινό.

Παράλληλα, φαίνεται ότι οι τιμές των διαμερισμάτων είναι πιο πάνω στη Λεμεσό, καθώς διαπιστώνεται ότι είναι ελάχιστες οι επιλογές διαμερισμάτων κάτω των €80 χιλ. Μάλιστα, σχεδόν ανύπαρκτα σε περιοχές όπως Άγιος Αθανάσιος. Ψάχνοντας στην incyprusproperties.com, βλέπει κανείς ότι με budget €80 χιλ. μπορεί να αγοράσει (για παράδειγμα) στο Τσίρειο μονάρι (56 τμ), στον Άγιο Συλά και στη Μέσα Γειτονιά.

Διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων δεν βρίσκεις ούτε με κιάλια κάτω από €80 χιλ., ενώ ακόμα και με όριο τις €100 χιλ. βρίσκεις διαμερίσματα σε παλιές πολυκατοικίες και μάλιστα όχι ανακαινισμένα.

Εάν συγκρίνεις τις φωτογραφίες διαμερισμάτων στη Λευκωσία (δυάρια με αξία τις €100 χιλ. – €150 χιλ.), βλέπεις ότι αντίστοιχα διαμερίσματα στη Λεμεσό τα βρίσκεις με αξία τις €200 χιλ. – μοντέρνα αλλά όχι σε καινούργιες οικοδομές. Εντύπωση προκάλεσε ότι ένα δυάρι σε πολυκατοικία του 1983 (80 τμ) στον Άγιο Τύχωνα πωλείται προς €199 χιλ.

Επίσης, ενώ διαμερίσματα στη Λευκωσία με αξία τις €300 χιλ. είναι μεγάλα, στη Λεμεσό απλά έχουν την πολυτέλεια. Για παράδειγμα πωλείται στην Ακρόπολη ένα τριάρι 10 χρόνων με 140 τμ εσωτερικό χώρο και 70 τμ βεράντα. Αντίστοιχα στη Λεμεσό, πωλούνται πολυτελή διαμερίσματα που μοιράζονται πισίνα και κήπο.

Στην Πάφο

Στην επαρχία της Πάφου παρουσιάζεται η ίδια εικόνα. Ανάλογα με τα λεφτά που διαθέτεις θα αποκτήσεις και την πολυτέλεια που αναζητείς. Για τα διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων –εάν διαθέσεις €100 χιλ.– βρίσκεις επιλογές κοντά στο αεροδρόμιο της Πάφου, ενώ άλλες επιλογές που εντοπίσαμε ήταν στην Τάλα (103 τμ), στη Χλώρακα (80 τμ), στην Πάφο και την Πέγεια.

Στα διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου με τα ίδια λεφτά (€100 χιλ.) επιλέγεις πιο πολλές πολυτέλειες/πιο καινούργια οικοδομή, ή περιοχή πιο κοντά στη θάλασσα. Στις αναρτήσεις/διαφημίσεις βλέπεις εάν έχουν πισίνα, τζακούζι, θέση πάρκινγκ και πόσο κοντά είναι από την παραλία ή και το αεροδρόμιο Πάφου.

Με βαλάντιο γύρω στις €70 χιλ. – 80 χιλ. βρίσκεις διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου από 50 τμ μέχρι 65 τμ. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα περισσότερα διαμερίσματα που είδαμε μέσω της ιστοσελίδας για την Πάφο έχουν κοινή πισίνα. Ενώ δεν αναγράφονται οι ημερομηνίες κατασκευής της πολυκατοικίας, τα περισσότερα διαμερίσματα φαίνονται δεκαετίας. Η τιμή επηρεάζεται επίσης με το εάν το διαμέρισμα βλέπει προς την πισίνα, εάν είναι οροφοδιαμέρισμα, ρετιρέ, ή επιπλωμένο.

Και διαμερίσματα του €1 εκατ. σε Λάρνακα – Αμμόχωστο

Στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου παρατηρείται μια άλλη τάση επειδή δεν υπάρχουν τα πανεπιστήμια ή οι μεγάλες εταιρείες για να προσελκύσουν άτομα για εργασία, ενώ ειδικά στην Αμμόχωστο, λόγω του εγχώριου τουριστικού ρεύματος, χτίζονται ή διατίθενται προς πώληση αρκετά διαμερίσματα που έχουν απήχηση σε διάφορα βαλάντια. Από €55 χιλ. μέχρι €200 χιλ. κυμαίνονται οι τιμές των διαμερισμάτων δύο υπνοδωματίων. Στις €220 χιλ. πωλείται ένα διαμέρισμα 67 τμ στην Αγία Τριάδα, ενώ ο μέσος όρος των τιμών ανέρχεται στις €80 χιλ. – €90 χιλ. με την πλειονότητά τους να είναι στην περιοχή Κάππαρη. Λίγα είναι τα διαμερίσματα στην Περνέρα και στην Αγία Νάπα. Στην Αγία Νάπα βρίσκεις επίσης δυάρια άνω του €1 εκατ.! Αυτά βρίσκονται/ανεγείρονται στην περιοχή Μακρόνησος, στη μαρίνα Αγίας Νάπας.

Στη Λάρνακα βρίσκεις αντίστοιχα ακριβά διαμερίσματα τα οποία βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων και του Μακένζι. Σε Περβόλια, Αραδίππου, Μενεού, Ξυλοφάγου, Πύλα, Μαζωτό βρίσκεις δυάρια με €100 χιλ. Στην περιοχή «Αντώνης Παπαδόπουλος» βρίσκεις δυάρι με €80 χιλ., ενώ στις Καμάρες με €70 χιλ. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο κέντρο της Λάρνακας λίγα είναι τα διαθέσιμα διαμερίσματα προς πώληση.

Τι παίζει με τις τιμές των σπιτιών

Στη μηχανή αναζήτησης του incyprusproperties.com εάν αναζητήσεις σπίτια για την περιοχή της Λεμεσού με οροφή τις €200 χιλ. θα δυσκολευτείς να βρεις. Εντοπίσαμε για παράδειγμα εκτός κέντρου π.χ. στη Φασούλα, ενώ στον Άγιο Ιωάννη είναι ένα παλιό. Εάν ανεβάσεις το budget στις €300 χιλ. βρίσκεις σε Πολεμίδια, Παρεκκλησιά, στον Ύψωνα κ.λπ. Αντίστοιχα, στη Λευκωσία με τιμή €200 χιλ. εντοπίσαμε ένα ατέλειωτο σπίτι 330 τμ στον Αρχάγγελο, ενώ περίπου €300 χιλ. είναι η αξία των ανεξάρτητων σπιτιών που βρίσκεις στη Λευκωσία.

Για παράδειγμα, εντοπίσαμε ένα ανεξάρτητο σπίτι τριών υπνοδωματίων του 2017 (246 τμ) στα Λατσιά και ένα ανεξάρτητο σπίτι τεσσάρων υπνοδωματίων πενταετίας 200 τμ στη Λακατάμια. Στη Λάρνακα βρίσκεις οικίες και με €200 χιλ. και με €300 χιλ., ενώ αυτό που τις διαφοροποιεί είναι η ηλικία της οικοδομής, αλλά και οι πολυτέλειες που μπορεί να έχουν. Εάν ψάξεις για σπίτι στην Πάφο, δεν βρίσκεις πολλές επιλογές, με την πλειονότητα να είναι στις €300 χιλ. Τέλος, στην ελεύθερη Αμμόχωστο βρίσκεις σπίτια με €200 χιλ. σε παλαιότερες οικοδομές, ενώ τα περισσότερα όπως και στην Πάφο ανέρχονται στις €300 χιλ.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ