2018-10-06 14:44:15
Φωτογραφία για Servers της Apple και Amazon περιείχαν κινεζικά κατασκοπικά τσιπ
Την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου, το Bloomberg δημοσίευσε ένα απίστευτο άρθρο το οποίο ανέφερε ότι η Κινεζική κυβέρνηση χρησιμοποιώντας ένα μικροσκοπικό τσιπ, μπόρεσε να έχει πρόσβαση σε servers της Apple και της Amazon το 2015.

Στο τεράστιο δημοσίευμα του Bloomberg το οποίο σημειωτέον στηρίζεται σε 17 ανώνυμες πηγές συμπεριλαμβανομένου κυβερνητικών αξιωματούχων και των εμπλεκομένων στις εταιρείες, περιγράφεται μια ιστορία που στο επίκεντρό της υπάρχει η εταιρεία Super Micro. Η Super Micro κυριαρχεί στην κατασκευή servers και workstations με τα οποία προμηθεύει εταιρείες προκειμένου να χρησιμοποιηθούν κυρίως σε cloud υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε ένα από τα στάδια κατασκευής των server το οποίο πραγματοποιείται στην Κίνα, τοποθετήθηκε ένα εξαιρετικά μικρό τσιπ, στο μέγεθος κόκκου ρυζιού, το οποίο ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί με το μάτι. Αυτό το τσιπ όμως ήταν ικανό να επιτρέψει την κακόβουλη πρόσβαση σε hackers, με πλήρη πρόσβαση στο δίκτυο που ήταν συνδεδεμένος ο υπολογιστής, αλλά και να δέχεται απομακρυσμένες οδηγίες για την πραγματοποίηση άλλων ενεργειών. Ο στόχος της Κίνας, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που αναφέρεται στο άρθρο, ήταν "η πρόσβαση σε εταιρικές πληροφορίες υψηλής αξίας και σε ευαίσθητα κυβερνητικά δίκτυα".


Μετά το δημοσίευμα, η μετοχή της Super Micro σημείωσε πτώση κατά 50% ενώ με επίσημες ανακοινώσεις τους, Amazon και Apple διέψευσαν κάθε ισχυρισμό του Bloomberg χαρακτηρίζοντας το δημοσίευμα ανυπόστατο. Ειδικά η ανακοίνωση της Apple μπορεί να κριθεί και ως «επιθετική» προς το Bloomberg αναφέροντας ότι «ποτέ κανείς από το FBI δεν απασχόλησε την εταιρεία για ένα τέτοιο θέμα ενώ δεν έχουμε ενημερωθεί από το FBI ποτέ για μια παρόμοια έρευνα». Η Amazon αναφέρει μεταξύ άλλων στη δική της ανακοίνωση ότι «το δημοσίευμα του Bloomberg βρίθει τόσων ανακριβειών που είναι πολύ δύσκολο να τις αριθμήσουμε».

Λίγα 24ωρα μετά, δεν έχουμε γίνει σοφότεροι πάνω στο θέμα, με το Bloomberg να εμμένει στους ισχυρισμούς του οι οποίοι «είναι αποτέλεσμα έρευνας που διήρκεσε περισσότερο από ένα χρόνο κατά τη διάρκεια του οποίου οι δύο δημοσιογράφοι που βρίσκονται πίσω από το δημοσίευμα, πραγματοποίησαν περισσότερες από 100 συνεντεύξεις».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ