2018-10-07 14:02:42
Φωτογραφία για Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ: Σ' ΑΥΤΗ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 151 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ
Η Ν.Δ. δεν θα βρει σε αυτή τη Βουλή 151 βουλευτές να ψηφίσουν πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης, δηλώνει ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Από την άλλη, ο κ. Βούτσης δηλώνει βέβαιος ότι θα ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών από την παρούσα Βουλή, με πλειοψηφία μάλιστα, η οποία ενδεχομένως θα διευρύνεται το επόμενο διάστημα και ενώ θα εκπληρώνεται ο οδικός χάρτης που ορίζεται από την ίδια τη Συμφωνία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρεται στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο και στη συνομιλία της εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. Μαρίας Σπυράκη και του Ζόραν Ζάεφ το 2017, δηλώνοντας πως οι συναντήσεις αυτές ή ο,τιδήποτε άλλο υπήρξε, πριν από τη Συμφωνία, καταδεικνύουν ότι υπήρξε τακτικισμός από την αξιωματική αντιπολίτευση, που «έκανε και κάνει κακό στη χώρα και ενδεχομένως κάνει κακό και στην ίδια τη Ν.Δ.».

Ο κ. Βούτσης μιλά στο ΑΜΠΕ για τις προσεχείς εκλογές, και υπογραμμίζει ότι αυτές θα αποτελέσουν μια ισχυρή αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο προγραμματικές προτάσεις για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης. Με ορίζοντα τις εκλογές του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ εργάζεται για τη διαμόρφωση του ευρύτερου προοδευτικού πόλου, σε προοδευτική προγραμματική βάση, η οποία θα μπορέσει να εξασφαλίσει τελικά την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, εκτιμά ο πρόεδρος της Βουλής.

Την ίδια ώρα χαρακτηρίζει «εκτός τόπου και χρόνου» τις αναφορές της Φώφης Γεννηματά για το ενδεχόμενο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.-ΚΙΝΑΛ, την επαύριο των εκλογών. «Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πάγια και διαχρονική. Δεν νοείται, τη στιγμή μάλιστα που γίνονται πιο αδρές οι διαχωριστικές γραμμές, ανάμεσα σε Δεξιά και Αριστερά, ανάμεσα σε νεοφιλελεύθερα και προοδευτικά προγράμματα, ανάμεσα σε κοινωνικό κράτος και αγορές, να συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ενδεχόμενο τέτοιων σχημάτων», δηλώνει ο κ. Βούτσης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αποκαλύπτει μιλώντας στο Πρακτορείο ότι τις επόμενες ημέρες, τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, παραδίδονται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Πρωθυπουργό καθώς και στην πολιτειακή ηγεσία στην Κύπρο, οι τέσσερις πολυσέλιδοι τόμοι με τα ντοκουμέντα του Φακέλου της Κύπρου, οι οποίοι και θα εκδοθούν σε χιλιάδες αντίτυπα.

Για το άγριο λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου στο κέντρο της Αθήνας, ο Νίκος Βούτσης υπογραμμίζει την ανάγκη άμεσης, διεξοδικής και σε βάθος έρευνας και «για να βρεθούν οι πραγματικοί, οι ουσία δολοφόνοι ενός αθώου καθόλα, ανθρώπου» αλλά και «για να αποτραπεί μέσα στην κοινωνία το κύμα εκφασισμού και βίας». «Θα έπρεπε όλοι να έχουμε μιλήσει πολύ πιο έγκαιρα για αυτά τα φαινόμενα», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Βουλής και διαπιστώνει με θλίψη ότι δυστυχώς βρέθηκαν αρκετοί δημοσιογράφοι και Μέσα Ενημέρωσης που τον επέκριναν για την τοποθέτησή του την επαύριο του θανάτου αυτού του νέου ανθρώπου.

Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι η κυβέρνηση Ζάεφ έχασε το δημοψήφισμα. Πιστεύετε ότι τελικά θα ξεπεράσει τον κάβο της συνταγματικής αναθεώρησης, οπότε θα κληθεί η ελληνική Βουλή να κυρώσει τη Συμφωνία ή το θέμα θα παραπεμφθεί στις καλένδες;

Δεν μπορώ να κάνω εκτιμήσεις για τη γείτονα χώρα. Βλέπω με ενδιαφέρον ότι γίνονται σοβαρές προσπάθειες από την κυβέρνηση της FYROM και επίσης ότι υπάρχει ένα αξιοσημείωτο ποσοστό, σε κλίμακα λαού, το οποίο ήδη έχει δώσει τη δική του κατάφαση, για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Προσωπικά όμως, ελπίζω ότι ο οδικός χάρτης, που είναι πολύ αυστηρός και προβλέπεται μέσα στη Συμφωνία, θα τηρηθεί κατά γράμμα. Πιστεύω ότι θα έχουμε καλές ειδήσεις από αυτή την πλευρά και, με αυτή την έννοια, έγκαιρα, θα έρθει το ζήτημα και στην ελληνική Βουλή έτσι ώστε να κυρωθεί και από την ελληνική Βουλή. Αυτή είναι η δική μου ελπίδα.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι υπάρχει πλειοψηφία για την κύρωση της Συμφωνίας από την παρούσα Βουλή. Όμως η Ν.Δ., απειλεί με πρόταση δυσπιστίας πριν από την έναρξη της συζήτησης για την κύρωσή της. Υπάρχει πλειοψηφία εμπιστοσύνης ή η κυβέρνηση θα χάσει τη δεδηλωμένη αφού ο Πάνος Καμμένος δεν πρόκειται να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης, με βάση τις δηλώσεις του, ενώ και ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει επίσης δηλώσει ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης;

Θα σας πω την εκτίμησή μου. Αφενός υπάρχει πλειοψηφία στην παρούσα Βουλή, για να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία ενδεχομένως θα διευρύνεται καθώς θα πάμε σε αυτή τη διαδικασία, και αφετέρου εκτιμώ ότι δεν υπάρχουν 151 βουλευτές σε αυτή τη Βουλή για να υπερψηφίσουν μια πρόταση δυσπιστίας. Είμαι απόλυτος πάνω σε αυτό το θέμα.

Η Ν.Δ. έχει καλέσει τον Πάνο Καμμένο να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση πολύ πριν έρθει η Συμφωνία για κύρωση στην ελληνική Βουλή και μάλιστα η εκπρόσωπος της, Μαρία Σπυράκη, έχει δηλώσει ότι αυτό πρέπει να γίνει πριν η Βουλή των Σκοπίων ψηφίσει τις αλλαγές στο Σύνταγμά της, περί τον Ιανουάριο, όπως εκτιμάται. Σε αυτή την περίπτωση βλέπετε ενδεχόμενο εθνικών εκλογών τον Ιανουάριο;

Αυτά τα σενάρια είναι σενάρια επί χάρτου, δεν έχουν έρεισμα, δεν έχουν βάση και βεβαίως και οι ΑΝΕΛ και ο Πρόεδρός τους, επανειλημμένα έχουν δηλώσει ότι κανείς, και ιδιαίτερα μάλιστα η ΝΔ, δεν μπορεί να τους υπαγορεύσει την πολιτική που θα ακολουθήσουν.

Υπάρχει ζήτημα με τη συνομιλία της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη με τον Ζόραν Ζάεφ τον Δεκέμβριο του 2017;

Αυτό που ενδιαφέρει, βλέποντας κανείς «μακροσκοπικά» το ζήτημα, είναι ότι επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει ισχυρός τακτικισμός από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάνω σε αυτό το μείζον, εθνικών διαστάσεων ζήτημα, και αυτό είναι πολύ κακό. Έκανε κακό διότι θόλωσε την συζήτηση επί της ουσίας, η οποία θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί έτσι ώστε οι όποιες εύλογες ενστάσεις ή απορίες υπήρχαν, να μπορούν να απαντηθούν και να υπάρξει μια ευρύτατη συναίνεση όλων των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου. Άρα αυτές οι συναντήσεις της κ. Σπυράκη ή ο,τιδήποτε άλλο υπήρξε, πριν από τη Συμφωνία, καταδεικνύουν ότι υπάρχει αυτός ο τακτικισμός που, επισημαίνω, έκανε και κάνει κακό, και στη χώρα, ενδεχομένως και στη Ν.Δ.

Με εξαίρεση τη Συμφωνία των Πρεσπών, τις συντάξεις και το αφορολόγητο -θέματα ανοιχτά προς το παρόν- η κυβέρνηση δεν έχει μπροστά της άλλες δύσκολες αποφάσεις μέχρι τις εκλογές. Πόσες πιθανότητες βλέπετε για ανατροπή των ποσοστών, που σήμερα φαίνεται να είναι υπέρ της ΝΔ, και τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων που σας εμπιστεύτηκαν το 2015;

Οι εκλογές που θα γίνουν μέσα στις συνταγματικές πρόνοιες, θα είναι μια ισχυρή αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο προγραμματικές προτάσεις για το μέλλον της Ελλάδας και για το μέλλον της Ευρώπης. Είναι δύο ζητήματα τα οποία ανατροφοδοτούνται, είναι ζητήματα πάρα πολύ σοβαρά, ζητήματα που διαμορφώνουν ταυτότητα και προγραμματικές προτάσεις και πιστεύω ότι θα είναι πολύ σαφές σε όλο τον ελληνικό λαό ποια από τις δύο επιλογές θα επιλέξει. Εμείς εργαζόμαστε, ο ΣΥΡΙΖΑ εργάζεται, για να διαμορφωθεί ένας ευρύτερος προοδευτικός πόλος, πάνω σε μια τέτοια προοδευτική, προγραμματική βάση, και στην Ελλάδα και την Ευρώπη, και θεωρώ ότι μπορεί να έχει τη συναίνεση της πλειοψηφίας στο εκλογικό σώμα. Αυτό θα είναι το διακύβευμα τους επόμενους μήνες.

Μιλήσατε για τις συμμαχίες. Στο κόμμα εξελίσσεται μια συζήτηση για την ανάγκη διενέργειας ενός προγραμματικού συνεδρίου στο οποίο θα αποφασιστεί και η πολιτική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ. Σας βρίσκει σύμφωνο ένα τέτοιο αίτημα;

Πάντοτε υπάρχει ανάγκη για προγραμματική ανανέωση, για εκσυγχρονισμό, καθώς έκλεισε η επώδυνη περίοδος των μνημονιακών δεσμεύσεων και όλοι πλέον συζητάνε ακριβώς για την παραγωγική ανασυγκρότηση, για το κοινωνικό πρόσημο που θα έχει η ανάπτυξη, αλλά και για τις θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν, που πρέπει να προχωρήσουν στη χώρα. Πάντοτε υπάρχει αυτή η ανάγκη. Είναι ζήτημα του κόμματος και των καθοδηγητικών οργάνων με ποιον τρόπο θα προσεγγίσει και με ποιο τρόπο θα ανταποκριθεί σε αυτή την ανάγκη.

Πώς είδατε τις δηλώσεις της κ. Γεννηματά σχετικά με το ενδεχόμενο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΚΙΝΑΛ την επαύριο των εκλογών;

Επαναλαμβάνω, αυτές οι διατυπώσεις είναι σχεδιασμοί επί χάρτου, έχει αποκλειστεί σε κάθε περίπτωση από την πλευρά μας, όλα τα τελευταία χρόνια. Θυμηθείτε και όταν ήμασταν στην αξιωματική αντιπολίτευση και μέσα στα μνημόνια, τις προτάσεις για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Όπως και μετέπειτα και τις προτάσεις από τον κ. Λεβέντη ή από άλλους. Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πάγια, είναι διαχρονική. Δεν νοείται τη στιγμή ακριβώς που γίνονται πιο αδρές οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε Δεξιά και Αριστερά, ανάμεσα σε νεοφιλελεύθερα και προοδευτικά προγράμματα, ανάμεσα σε κοινωνικό κράτος και αγορές και στην Ελλάδα και την Ευρώπη, να διατυπώνονται ή να συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ στη διατύπωση ή στο ενδεχόμενο διαμόρφωσης τέτοιων σχημάτων. Τις θεωρώ εκτός τόπου και χρόνου.

Οι «53» με το τελευταίο τους κείμενο ασκούν κριτική και επισημαίνουν την ανάγκη στροφής σε προοδευτικού τύπου κατεύθυνση. Εσείς θεωρείτε ότι τα τελευταία χρόνια έγινε στροφή προς τα Δεξιά με δεδομένα τα χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν υπάρχει ούτε στροφόμετρο ούτε αριστερόμετρο. Είναι λαθεμένη μια τέτοια προσέγγιση. Όλοι γνωρίζουν για τον ισχυρό συμβιβασμό, που προφανώς είχε μέσα του συντηρητικά χαρακτηριστικά, τον Αύγουστο του 2015. Τούτου δεδομένου η κυβέρνηση και η Βουλή έχουν μπει στην Δ' Σύνοδο, την προεκλογική Σύνοδο. Επιπλέον, όλοι γνωρίζουν ότι εξελίχθηκε, αυτά τα τρία χρόνια, ένα είδος άτυπου παράλληλου προγράμματος, με σοβαρές κοινωνικές κατακτήσεις -εκ παραλλήλου με κάποιες οδυνηρές δεσμεύσεις, οι οποίες είχαν προϋπάρξει, από τη δανειακή Συμφωνία του 2015- πόσο μάλλον τώρα. 

Άλλωστε γνωρίζετε ότι έχει κατατεθεί τέτοιο σχέδιο στους θεσμούς το οποίο θα εκσυγχρονιστεί περαιτέρω και βεβαίως ενδεχομένως, θα αλλάξουν κάποιες κοινωνικές πτυχές του. Θυμίζω το 70σέλιδο κείμενο, για το ολιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας. Πόσο μάλλον λοιπόν τώρα, με πολύ μεγάλη σαφήνεια, η ριζοσπαστική αριστερά και ευρύτερα οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν, κατά τη γνώμη μου, να προσεγγίσουν με μια πολύ μεγαλύτερη άνεση, λόγω του δημοσιονομικού χώρου που υπάρχει, ζητήματα και να τα επιλύσουν με τρόπο διαφορετικό και σε προοδευτική κατεύθυνση, από αυτήν που επέβαλαν τα μνημόνια. 

Είναι λοιπόν, μια συνεχής διαδικασία, ένας οδικός χάρτης μέσα στον οποίο δοκιμάζεται και αναδιαμορφώνεται η ταυτότητα του κόμματος και η προγραμματική επάρκεια και συνέπειά του ως Αριστεράς, σε μια Ευρώπη, εντός της οποίας η πλειοψηφία κινείται σε μια άλλη κατεύθυνση. Αυτή είναι η πραγματική αποτύπωση και του μεγάλου κάδρου, στην Ευρώπη, και του κάδρου στην Ελλάδα. Με αυτή την έννοια, τα περί στροφών, θεωρώ ότι δεν αποτυπώνουν αυτή την αδήριτη πραγματικότητα.

Βλέπετε ότι τα τελευταία 24ωρα κάποιοι επιχείρησαν πολιτική αξιοποίηση των πρόσφατων εξελίξεων στις τράπεζες;

Δεν είμαι δημοσιογράφος, ούτε κυβερνητικό στέλεχος. Βλέπω όμως, μέσα από τους δημοσιολογούντες, ένα μούδιασμα, μια αμηχανία από κάποιες πλευρές οι οποίες θέλουν να προσδώσουν κυβερνητική ευθύνη, να επαναφέρουν για μια ακόμη φορά τον ισχυρισμό για δήθεν ανεπιτυχή έξοδο από τα μνημόνια. Βεβαίως, αυτό βλέπω να γίνεται σε χαμηλότερους τόνους, συγκριτικά με το παρελθόν, διότι πλέον έχουν αντιληφθεί ότι όλη η καταστροφολογία στην οποία είχαν επενδύσει, σε όλες τις φάσεις του προγράμματος, από το 2015 έως το 2018, δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση;

Οπωσδήποτε εντός αυτής της Συνόδου. Και πιστεύω ότι μπορεί να ξεκινήσει και μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Με τη διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος ξεκινά, στο κοινοβουλευτικό πλέον πεδίο, μια πολύ σοβαρή συζήτηση για πάρα πολλά ζητήματα τα οποία είναι κρίσιμα για το μέλλον της χώρας.

Ένας νέος άνθρωπος που λιντσαρίστηκε άγρια στο κέντρο της Αθήνας είναι νεκρός. Ο θάνατος του δεν ήταν ο μοναδικός. Ακολούθησαν και άλλοι θάνατοι με θύμα τον ίδιο άνθρωπο Αυτό που συνέβη είναι ένα ζήτημα που χρήζει διεξοδικής, άμεσης και σε βάθος εξέτασης. Τόσο για να βρεθούν οι πραγματικοί, οι ουσία δολοφόνοι του Ζακ Κωστόπουλου όσο και για να αποτραπεί μέσα στην κοινωνία το κύμα εκφασισμού και βίας. Είχα τοποθετηθεί από την επόμενη κιόλας μέρα δημόσια για το λιντσάρισμα ενός καθόλα αθώου, όπως αποδεικνύεται, ανθρώπου, στο κέντρο της Αθήνας. Δυστυχώς βρέθηκαν αρκετοί δημοσιογράφοι και Μέσα που θέλησαν «να με βάλουν στη θέση μου», διότι υποτίθεται «ο θεσμικός μου ρόλος δεν μου το επιτρέπει», ότι «δεν πρέπει να προτρέχω» και ότι «δεν γνώριζα τα στοιχεία για να τοποθετηθώ με τέτοιο τρόπο». Δυστυχώς οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι θα έπρεπε όλοι μας να έχουμε μιλήσει πολύ πιο έγκαιρα για αυτά τα φαινόμενα.

Σε ποιο σημείο βρίσκεται η έκδοση με τα ντοκουμέντα από τον Φάκελο της Κύπρου;

Την τελευταία εβδομάδα του τρέχοντος μήνα, θα επιδοθούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Πρωθυπουργό στην Ελλάδα και αντιστοίχως την ίδια ημέρα στην πολιτειακή ηγεσία της Κύπρου, οι τέσσερις πρώτοι πολυσέλιδοι τόμοι του Φακέλου της Κύπρου οι οποίοι θα εκδοθούν σε μερικές χιλιάδες αντίτυπα.

Ποια θα είναι η διαδικασία για το πόρισμα της ειδικής επιτροπής για τις γερμανικές επανορθώσεις;

Στην Ολομέλεια, όπως έχουμε δεσμευτεί, στο πλαίσιο αυτής της Συνόδου, ενδεχομένως στο τέλος του 2018 ή στις αρχές του 2019, ότι θα έρθει το πόρισμα το οποίο έγκαιρα έχει διαμορφωθεί, από διετίας, και θα υπάρξει, πιστεύουμε υπερψήφισή του στην Ολομέλεια της Βουλής έτσι ώστε να ακολουθηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες σε όλα τα επίπεδα, για μια ουσιαστική και επιτυχή έκβαση στη διεκδίκηση των δικαίων του ελληνικού λαού που αφορούν σε πάρα πολλές πλευρές αυτού που ονομάζεται «γερμανικές επανορθώσεις». Δεν είναι μόνο οι δεκάδες, πάνω από 100 τόποι, στους οποίους συνέβησαν μαζικά εγκλήματα, έναντι των πολιτών και χρήζουν αποζημίωσης. Ταυτόχρονα είναι το κατοχικό δάνειο, είναι τα πολιτιστικά μνημεία, είναι τα θύματα που υπήρξαν από τον λιμό. Είναι δηλαδή, πολλές πλευρές οι οποίες με την ψυχραιμία αλλά και την ευθύνη η οποία θα πρέπει να μας διακρίνει για αυτή την υπόθεση, θα παρουσιαστούν και νομίζω ότι θα υπερψηφιστεί το σχετικό πόρισμα.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο Τουρέ δεν μπορούσε παραπάνω
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο Τουρέ δεν μπορούσε παραπάνω
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ