2018-10-16 07:11:56
Φωτογραφία για 11155 - Η «τρέλα» της αγάπης! (Γέρων Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης)
«Να αγαπάτε και τους εχθρούς σας, όχι μόνο αυτούς που σας αγαπούν, γιατί αυτό δεν έχει καμιά ωφέλεια». Αυτά είναι λόγια του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, με τα οποία μας αποκαλύπτει την τέλεια αγάπη.

Αυτό όμως δεν θεωρείται απλά δύσκολο, αλλά τελείως ανέφικτο, για τα δικά μας δεδομένα. Πώς θα αγαπήσω αυτόν που με πονά, αυτόν που με αδικεί, αυτόν που με συκοφαντεί, αυτόν που δεν μ' αγαπά! Είναι άκυρος δηλαδή, ο λόγος του Χριστού; Λέει ανακρίβειες και ψέματα; Όχι, βέβαια!

Μας προτρέπει να αγαπήσουμε, γιατί το έχουμε ξεχάσει, δεν γνωρίζουμε τι είναι η αγάπη και μέχρι πού μπορούμε να φθάσουμε με την αγάπη... Μπορείς να κάνεις και το ανέφικτο, το πιο τρελό, να αγαπήσεις ακόμη και τον εχθρό σου! Σου δείχνει μέχρι πού μπορείς να φθάσεις με την αγάπη και σου ζητά, πολύ απλά, να ξεκινήσεις να αγαπάς.

Πόση «τρέλα», άραγε, χρειάζεται για να φθάσεις μέχρι αυτό το σημείο, να αγαπήσεις και τον εχθρό σου; Αυτή η «τρέλα» είναι η απλότητα, σκέφτεσαι και κινείσαι απλά, όλα τα βλέπεις απλά, γιατί έχεις γευθεί την αγάπη και αρχίζεις να επανέρχεσαι στην πρώτη κατάσταση, όπως πλάστηκες από τον Θεό, μόνο να αγαπάς.


Έχουμε διαστρεβλώσει την φύση μας, θεωρώντας το φυσικό σαν αφύσικο, την αγάπη σαν τρέλα!

«Τρέλα», λοιπόν, χρειάζεται για να ξεφύγουμε από την κατάστασή μας. «Τρέλα» χρειάζεται για να αγαπήσουμε. Ας γίνουμε οι «τρελοί» του Θεού, για να φέρουμε την αγάπη πάλι στην ζωή μας. Αυτή η «τρέλα» της αγάπης θα κυριεύσει τον κόσμο, η ευωδία της θα τον κατακλύσει και θα τον μεταμορφώσει σε παράδεισο, εκεί που η «τρέλα» γίνεται απλή λογική και όλα γίνονται απλά, φυσικά, παραδεισένια.

Έτσι απλά!

†Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος

Καθηγούμενος Ι.Μ. Εσφιγμένου Αγίου Όρους

https://www.esphigmenou.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ