2018-10-16 08:45:30
Φωτογραφία για Επιστροφή στα αγαπημένα μας ή ξαναζεσταμένο φαγητό;
Δεν πίστευα ποτέ πως η καλτ ατάκα του Χάρη Ρώμα από το «Καφέ της Χαράς» (είχε παίξει βέβαια και στο «Κωνσταντίνου & Ελένης» αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες) θα γινόταν επίκαιρη στα τηλεοπτικά 20 χρόνια μετά.

Τι έπαθε και η ελληνική τηλεόραση επαναφέρει με λύσσα οτιδήποτε έκανε επιτυχία ακόμα και 20 χρόνια πριν;

Τα τελευταία χρόνια είδαμε κάθε λογής reality και game project να «επιστρέφει» και άλλοτε να κάνει θραύση, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ήταν απλώς απογοήτευση. Όλα ξεκίνησαν από το «νέο» Survivor, το 2017, ενώ τα MasterChef, So You Think You Can Dance, Dancing With The Stars, Star Academy δηλαδή το Fame Story, Ελλάδα Έχεις Ταλέντο, Άκου Τι Είπαν, Deal και Next Top Model είναι μόνο λίγοι από τους τίτλους επέστρεψαν μέσα σε μόλις τρία χρόνια. Μέχρι και το Money Drop είδαμε να κάνει revival, ενώ αναμένεται το Κάτι Ψήνεται, αλλά και το X-Factor!

Γιατί τα κανάλια κάνουν ξανά όσα επί χρόνια ξόρκιζαν;


Η αλήθεια είναι ότι μέχρι το 2016 τον ρόλο του «ηγέτη» σε αυτό που λέμε «ελαφρά τηλεοπτική ψυχαγωγία» τον είχε ο ΑΝΤ1. Το συγκεκριμένο κανάλι είχε το «κουσούρι» να βγάζει στον αέρα ένα πρόγραμμα για δύο ή τρεις σεζόν (ανάλογα πόσο άντεχε ο τηλεθεατής) και την επομένη έβρισκε ένα άλλο να το αντικαταστήσει παρουσιάζοντάς το ως το «so hot right now» τηλεοπτικό πρόγραμμα παγκοσμίως. Όλο αυτό μέχρι το «The Voice» που ενώ ξεκίνησε στον ΑΝΤ1 πραγματικά ως το καλύτερο τηλεοπτικό πρόγραμμα που υπάρχει στην πλάση αυτή, πέρασε εν μία νυκτί σε τούρκικα χέρια και τελικά στον ΣΚΑΪ μαζί με όλα τα εκ Τουρκίας ερχόμενα προγράμματα. Έκτοτε ο ΑΝΤ1 έμεινε χωρίς ένα πραγματικά αξιόλογο show (με εξαίρεση το Rising Star που σε εμένα άρεσε πολύ) και στην προσπάθειά του να βγάλει καινούργιο πρόγραμμα, τον κατάπιε το «θέλω» της κορυφής. Η ιστορία είναι γνωστή από εκεί και πέρα. 

Βλέποντας την τεράστια επιτυχία του Survivor, έξυπνοι άνθρωποι του ανταγωνισμού έσπευσαν να «κλείσουν» τα απαξιωμένα από το κανάλι που τα ανέδειξε τηλεοπτικά προγράμματα που βρέθηκαν στην ελεύθερη αγορά και να τα «εκσυγχρονίσουν» ώστε να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον του κοινού. Και ορισμένες φορές τα κατάφεραν εξαιρετικά, όπως το Survivor 2017 με τον Ντάνο αλλά και το περυσινό MasterChef με νικητή τον Τιμολέοντα Διαμαντή.

Τι γίνεται από εδώ και πέρα;

Η τηλεοπτική αγορά έχει οπλιστεί με πανάκριβα προγράμματα που σε μια αγορά μεγαλύτερου πληθυσμού θα είχαν όλα λόγο ύπαρξης και μάλιστα ταυτόχρονα. Στη μικρή μας Ελλάδα, όμως, δεν έχει νόημα να βγάζεις παραπάνω από 2 (άντε 3) τηλεοπτικά mega-projects στον αέρα γιατί ο κόσμος δεν αντέχει τόση άχρηστη πληροφορία. Αν το σκεφτούμε λογικά, λοιπόν, ο ΣΚΑΪ στηρίζεται στην εσωτερική κατανάλωση των ίδιων (και των ίδιων) reality, που είναι το Voice, το Ελλάδα Έχεις Ταλέντο και το Survivor, και ολόκληρος ο ανταγωνισμός μένει ή να αντιγράψει κάποιο από τα επιτυχημένα ή να αναζητήσει να βγάλει κάτι νέο.

Τι είναι νέο όμως αν έχουν δοκιμαστεί τα πάντα, ξανά και ξανά; Όταν έχουμε δει και τις αντιγραφές τους και τέλος κανένα δεν μας κάνει εντύπωση; Αν και κάποιες από τις τηλεοπτικές επιστροφές είχαν μια δόση νοσταλγίας, πλέον μιλάμε για ξαναζεσταμένο φαγητό και μάλιστα κακής ποιότητας που πιθανότατα δεν αφορά κανένα.

Μένει να δούμε αν το Big Brother που ετοιμάζει ο ΑΝΤ1 θα κάνει επιτέλους τη διαφορά ή θα περάσει στη λήθη μια για πάντα Χωρίς να θέλω να σοκάρω, βέβαια, τους ιθύνοντες των καναλιών, υπάρχει και το παράδειγμα του Open που φέρνει ένα πραγματικά καινούργιο για την Ελλάδα reality και θα δούμε κάτι ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ για πρώτη φορά, το Project Runway.

Μέσα σε τόσες κόπιες και κακοτοπιές, δεν σκέφτηκε ΚΑΝΕΙΣ να φέρει ένα νέο, ακριβό πρόγραμμα; Ποιος να ξέρει...

Υ.Γ. Σας το λέω εγώ, που πεθαίνω για reality. Καλό είναι κάποιοι να σβήσουν τη μηχανή και να περιμένουν μέχρι το κοινό να «ανασάνει» από την ασταμάτητη μπούρδα των τελευταίων ετών.

yupiii.gr-Κωνσταντίνος Αντωνάτος

http://www.tvnea.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ