2018-10-16 09:42:17
Φωτογραφία για Πώς ο καφές συνδέεται με την αντοχή στον πόνο;
Αποτελεί σαφώς ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο, με την παγκόσμια κατανάλωση σε ετήσια βάση να αγγίζει τα δέκα εκατομμύρια τόνους.

Χάρη στην καφεΐνη που περιέχει, αλλά και στις ποικίλες αντιοξειδωτικές του ουσίες, ο καφές έχει πολλαπλά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία, τα κυριότερα από τα οποία είναι η καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, ο μικρότερος κίνδυνος διαβήτη, η πρόληψη παθήσεων του ήπατος και ο μειωμένος κίνδυνος διαφόρων μορφών καρκίνου. Παράλληλα, ο καφές μπορεί να προσφέρει μια μικρή τόνωση στο μεταβολισμό, διευκολύνοντας την απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη στην επιθεώρηση «Psychopharmacology», η τακτική κατανάλωση καφέ συνδέεται και με αυξημένη αντοχή στον πόνο.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ παρακολούθησαν 62 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 19 έως 77 ετών, από τους οποίους ζήτησαν να καταγράψουν λεπτομερώς πόση καφεΐνη λάμβαναν καθημερινά και για διάστημα επτά ημερών από τον καφέ, το τσάι, τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά και τη σοκολάτα που καταναλώνουν.


Κατά μέσο όρο, η πρόσληψη καφεΐνης μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν 170 mg, ποσότητα που ισοδυναμεί περίπου με δύο φλιτζάνια καφέ. Ένα ποσοστό 15% των συμμετεχόντων κατανάλωνε σε καθημερινή βάση μεγάλες ποσότητες καφεΐνης που ξεπερνούσαν τα 400 mg.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ένα τεστ αντοχής στον πόνο στο εργαστήριο, στο οποίο χρησιμοποιήθηκε μια ειδική συσκευή που παρείχε αυξανόμενη πίεση ή θερμότητα είτε στο χέρι, είτε στην πλάτη τους. Πατώντας ένα κουμπί, οι συμμετέχοντες υπέδειξαν στους ερευνητές πότε άρχιζαν να πονούν και πότε ο πόνος που ένιωθαν έφτανε σε σημείο να μην είναι πια υποφερτός.

Αφού συνυπολόγισαν παράγοντες που αποδεδειγμένα επηρεάζουν την ευαισθησία στον πόνο, όπως το φύλο και τα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που λάμβαναν τις μεγαλύτερες ποσότητες καφεΐνης παρουσίαζαν σε γενικές γραμμές και μεγαλύτερη αντοχή στον πόνο.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, Μπούρελ Γκούντιν, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, «η διατροφή μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμη παρέμβαση με στόχο τη μείωση της ευαισθησίας στον πόνο». Εκτός από την καφεΐνη, προσθέτει, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι και μια χορτοφαγικού τύπου διατροφή πλούσια σε φυτικά προϊόντα συνδέεται με αυξημένη αντοχή στον πόνο.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι παραπάνω επιδράσεις της καφεΐνης οφείλονται στις ψυχοδραστικές της ιδιότητες, οι οποίες είναι γνωστό πως έχουν και αναλγητική δράση. Η νέα μελέτη υποδεικνύει όμως ότι ο καφές, το τσάι και τα άλλα προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη είναι δυνατό να λειτουργήσουν και προληπτικά ενάντια στον πόνο.

Πηγή: onmed.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Συνάντηση...
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Συνάντηση...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ