2018-10-16 19:37:59
Φωτογραφία για ΕΝΤΟΝΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΚΟΤΖΙΑ - ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Έντονο επεισόδιο ανάμεσα στον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, σημειώθηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα  με την naftemporiki.gr. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς πήρε τον λόγο και επιτέθηκε δριμύτατα κατά του Υπουργού Άμυνας τον οποίο κατηγόρησε ότι ασκεί εξωτερική πολιτική βλάπτοντας την κυβέρνηση και τη χώρα, ενώ φέρεται να του καταλόγισε προσωπικό παιχνίδι. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν παρεμβάσεις από άλλους Υπουργούς, όπως ο Νίκος Παππάς, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν.

 

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος φέρεται να είπε ότι κατανοεί τις διαφορετικές απόψεις στο Σκοπιανό, αλλά δεν μπορεί να δεχθεί ότι υπάρχουν τοποθετήσεις που βάζουν πρόωρο τέλος στη θητεία της κυβέρνησης, αναφερόμενος στη δήλωση του κ. Καμμένου ότι αν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, τότε οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.


Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν ο κ. Καμμένος απάντησε επί προσωπικού στην επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο κ. Κοτζιάς, ωστόσο φέρεται να είπε, απαντώντας κυρίως στον Πρωθυπουργό, ότι διατηρεί τις απόψεις του στο Σκοπιανό αλλά δεν πρόκειται να συμβάλλει στο να πέσει η κυβέρνηση, ενώ στο ίδιο κλίμα φέρεται να κινήθηκε και η κ. Κουντουρά. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται το ΑΜΠΕ, ο Πρωθυπουργός, κατά την εισηγητική του τοποθέτηση τόνισε ότι για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σχέδιο προϋπολογισμού στη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου, επιβεβαιώνοντας την καθαρή έξοδο της χώρας από τη μνημονική επιτροπεία. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι στο σχέδιο καταγράφεται η πρόθεση της κυβέρνησης: 

• Να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, με δεδομένο ότι επιτυγχάνεται ο στόχος του 3,5% χωρίς το μέτρο αυτό. 

• Να εφαρμοστούν τα μέτρα λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ. 

Εξέφρασε δε στο πλαίσιο αυτό, την εκτίμηση ότι το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης θα γίνει δεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα των νομοθετικών παρεμβάσεων για την υλοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, που εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ, με αποκορύφωμα την ψήφιση του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έθεσε ως προτεραιότητα την εκκίνηση των διαδικασιών για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στις αρχές Νοεμβρίου, στη βάση των προτάσεων του Ιουλίου 2016 και των συμπερασμάτων του εθνικού διαλόγου.  Κλείνοντας, έθεσε ως κεντρικό πολιτικό ζήτημα την ανάγκη ενότητας της κυβέρνησης, σε μία περίοδο που μπορεί να δρέψει τους καρπούς μίας προσπάθειας 3,5 ετών, καθώς πλέον βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή φάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. 

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από όλους τους Υπουργούς να δεσμευθούν ότι δεν υπάρχει σκέψη να ταυτιστούν και δεν θα ταυτιστούν ποτέ με τις προσπάθειες της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς να ανατραπεί η κυβέρνηση, με αφορμή το ονοματολογικό, αλλά με πραγματική αιτία την επιθυμία τους να ανατρέψουν την πορεία εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και ως εκ τούτου, δεν θα στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής της Ν.Δ. κατά της κυβέρνησης, κατέληξε στην εισήγησή του ο Αλ. Τσίπρας.

«Έχουμε καταφέρει να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια» είπε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Κατανοώ ότι το θέμα της πΓΔΜ δημιουργεί διαφορές. Δεν μπορεί όμως στο όνομα αυτών των διαφορών να προαναγγέλλεται ή να προεξοφλείται το πρόωρο τέλος της κυβέρνησης» τόνισε ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και υπογράμμισε: «Δεν ζητώ από κανέναν να αλλάξει θέση. Ζητώ όμως να ξεκαθαρίσετε ότι δεν σκέφτεστε και δεν πρόκειται να ταυτιστείτε με την αντιπολίτευση σε πιθανή πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης».

Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε τη δέσμευση «ότι δεν πρόκειται να ταυτιστεί κανένα μέλος της κυβέρνησης με τις προσπάθειες δεξιάς και ακροδεξιάς να ανατρέψουν την κυβέρνηση, δήθεν με αφορμή το ονοματολογικό, αλλά με αληθινή αιτία την επιχείρηση ανατροπής της προσπάθειάς μας να ανορθώσουμε την οικονομία, να στηρίξουμε την κοινωνία και να επιταχύνουμε της διαδικασίες της κάθαρσης». 

Π. Καμμένος: «Διατηρώ την άποψη μου για την ονομασία της πΠΓΔΜ

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, τόνισε: «Διατηρώ την άποψη μου για την ονομασία της πΠΓΔΜ. Δεν πρόκειται ποτέ να συμπλεύσω στην προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης». Επίσης, στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Καμμένο κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις της Υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά και του Υφυπουργού Απόδημου Ελληνισμού, Τέρενς Κουίκ. 

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, έγινε μία ανοικτή συζήτηση στο Υπουργικό συμβούλιο, χωρίς αντεγκλήσεις, ενώ επισημάνθηκε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει με ορίζοντα την ολοκλήρωση της τετραετίας.  Σε ό, τι αφορά το ταξίδι του Π. Καμμένου στη Μόσχα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι θα γίνει στο πλαίσιο των υπουργικών καθηκόντων του. 

Εξάλλου, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκαν οι διαδικασίες σχετικά με τη Δικαιοσύνη και αποφασίστηκε ο ορισμός συνολικά έξι προσώπων στην ηγεσία της. Συγκεκριμένα, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ορίζεται Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με αντιπροέδρους τους Δημήτρη Σκαλτσούνη και Μιχάλη Πικραμένο. Επίσης, οι Δήμητρα Κοκοτίνη, Ιωσήφ Τσαλαγανίδης και Ειρήνη Καλού ορίζονται στις θέσεις των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.-

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ