2018-10-17 10:44:24
Φωτογραφία για Και οι Στρατιωτικοί ζητούν τον 13ο μισθό. Κύμα διεκδικήσεων αναδρομικών για επιδόματα εορτών και αδείας ύψους 2.500 ευρώ
■ Ο δρόμος για τη διεκδίκηση αναμένεται να είναι μακρύς, καθώς οι υπηρεσίες ασκούν το δικαίωμα έφεσης.

■ Κύμα διεκδικήσεων αναδρομικών για δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας.

■ Μετά την ΑΔΕΔΥ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών καλεί τους στρατιωτικούς να υποβάλουν αιτήσεις μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

■ Νέος πονοκέφαλος για το υπουργείο Οικονομικών.

Φουσκώνει το κύμα για την επιστροφή του 13ου και του 14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους. Στον χορό των διεκδικήσεων μπαίνουν τώρα και οι στρατιωτικοί - ένστολοι, οι οποίοι εν αναμονή της επιστροφής των αναδρομικών τους ετοιμάζονται να ασκήσουν αγωγές διεκδικώντας δικαστικά ο καθένας και αναδρομικά επιδόματα εορτών και αδείας ύψους 2.500 ευρώ.

Το κύμα αγωγών μεγαλώνει και ήδη στην κυβέρνηση φοβούνται για μια νέα δημοσιονομική βόμβα που θα σκάσει στην περίπτωση που υπάρ­ξουν τελεσίδικες θετικές αποφάσεις.


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώ­σεων Στρατιωτικών έχει ήδη ενη­μερώσει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για τη διαδικασία καθώς και για τα σχετικά έγγραφα που θα πρέπει να καταθέσουν έως τις 30 Νοεμβρίου ώστε στη συνέχεια και μέχρι το τέλος του έτους να κατατε­θούν μαζικές αγωγές στα αρμόδια πρωτοδικεία.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Συνταγματάρχης Ανέστης Τσουκαράκης, τόνισε ότι με την κατάθεση αγωγής οι ένστολοι μπορούν να διεκδικήσουν το δώρο Χριστουγέννων για το 2016, καθώς και δώρα και επίδομα αδείας για τα έτη 2017 και 2018, που συνολικά φθά­νουν τις 2.500 ευρώ για τον καθένα.

Τον δρόμο για την επιστροφή των δώρων που έχουν καταργηθεί έχει ανοίξει σωρεία δικαστικών αποφάσεων, με πιο πρόσφατη αυτή που εξέδωσε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά (Α5973/2018) διατάσσοντας την επιστροφή του 13ου και του 14ου μισθού σε 50 εν ενεργεία δικαστικούς υπαλλήλους για τα έτη 2014, 2015 και 2016.

Τα δώρα εορτών και το επίδομα αδείας, έχοντας ήδη υποστεί μειώ­σεις με τους νόμους 3833/2010 και 3845/2010, καταργήθηκαν για τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα από 1ης Ιανουαρίου 2013 με τον Ν. 4093/2012. Πρόκειται για τον ίδιο νόμο που επέφερε σημαντικές μειώ­σεις στις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και ο οποίος, όπως και ο «διορθωτικός» Ν. 4307/2014, κρίθηκε αντισυνταγματικός με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικράτειας.

Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές και τις νέες διατάξεις των συγκεκρι­μένων νόμων για το ειδικό μισθο­λόγιο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφα­λείας, χωρίς ωστόσο να περιλάβει ρητή σκέψη για την κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας. Ρητή σκέψη δεν περιέλαβε το Συμβούλιο της Επικράτειας ούτε στις μεταγενέ­στερες αποφάσεις περί των ειδικών μισθολογίων (πανεπιστημιακοί, κα­θηγητές ΤΕΙ, γιατροί ΕΣΥ).

Από τότε ωστόσο σειρά αποφά­σεων ιδίως των ειρηνοδικείων της χώρας έχουν κρίνει αντισυνταγμα­τική την ολοκληρωτική κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας για τους εργαζομένους στον δημό­σιο τομέα.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ. Με δεδομένο ότι οι σχετικές αποφάσεις είναι πρωτό­δικων δικαστηρίων και παράλληλα υπάρχει σωρεία αποφάσεων προς την αντίθετη κατεύθυνση, οι οποίες δέχονται δηλαδή τη συνταγματι­κότητα των περικοπών, ο νομικός σύμβουλος της Πανελλήνιας Ομο­σπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών επισημαίνει στα στελέχη των Ενό­πλων Δυνάμεων τα εξής:

1.Σε κάθε περίπτωση η σχετική δι­εκδίκηση αφορά (και οι ανωτέρω αποφάσεις επιδίκασαν) τα μειωμένα επιδόματα εορτών και αδείας, δη­λαδή τα επιδόματα στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί πριν από τον Ν. 4093/2012 (ήτοι 500 ευρώ επίδομα Χριστουγέννων και από 250 ευρώ για επίδομα Πάσχα και αδείας). Η διαμόρφωση των επιδομάτων σε αυτό το ύψος είχε κριθεί συνταγματική για τους δημοσίους υπαλλήλους με την 668/2012 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικράτειας.

2. Η παραγραφή των πάσης φύσεως μισθολογικών αξιώσεων έναντι του Ελληνικού Δημοσίου έχει κριθεί «ακριβόχρονα» διετής. Αυτό σημαί­νει ότι τυχόν αξίωση για επιδόματα εορτών και αδείας, ασκηθείσα για πρώτη φορά εντός του 2018, μπορεί να καταλάβει, με ρεαλιστικές πιθανό­τητες ευδοκίμησης, διάστημα από το τέλος του 2016 και μετά. Πρόκειται επομένως για διεκδίκηση συνολικού ύψους 2.500 ευρώ για κάθε στέλεχος (δώρο Χριστουγέννων 2016 και δώρα και επίδομα αδείας για τα έτη 2017 και 2018).

3.Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που επιθυμούν να κατοχυρώσουν σχετικές αξιώσεις τους μπορούν να απευθυνθούν στο δικηγορικό γρα­φείο με το οποίο συνεργάζεται η Ομοσπονδία και το οποίο θα πρέπει να εξουσιοδοτήσουν από κοινού ή ο καθένας ξεχωριστά για να διεκδικήσουν δικαστικώς τα επιδόματα εορτών και αδείας για το διάστημα 1η Ιανουαρίου 2016-31 Δεκεμβρίου 2018. Για να συμμετέχουν στη δια­δικασία οι ένστολοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους, την εξουσιοδότηση με γνήσιο της υπογραφής, καθώς και να προσκο­μίσουν μια μισθοδοτική κατάσταση οποιοσδήποτε πρόσφατου μήνα. Τα σχετικά έγγραφα πρέπει να έχουν περιέλθει στο δικηγορικό γραφείο το αργότερο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2018 (για όσους ενδιαφέρονται για άσκηση αγωγής εντός του τρέχοντος έτους).

Πάντως ο δρόμος για τη διεκδίκηση των δώρων των εν ενεργεία αλλά και των συνταξιούχων αναμένεται να είναι μακρύς, καθώς οι περισσότε­ρες υπηρεσίες ασκούν το δικαίωμα έφεσης μεταθέτοντας για αργότερα το πρόβλημα της καταβολής των αναδρομικών.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΒΟΥΡΓΑΝΑ

(ΤΑ ΝΕΑ-17/10/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Άρθρο Αξιωματικού ε.α.: «Επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας» (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ)
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Βeutiful little babies
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Βeutiful little babies
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ