2018-10-17 12:42:44
Φωτογραφία για «Καταργεί» το δολάριο η Βενεζουέλα: Σε ευρώ οι διεθνείς συναλλαγές και ισοτιμίες
Την απόφαση της κυβέρνησης Μαδούρο ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο οικονομικός αντιπρόεδρος Tareck El Aissami - Αιτία για τη στροφή στο ευρώ «και σε άλλα ξένα νομίσματα», αποτέλεσαν οι τελευταίες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της νοτιοαμερικάνικης χώρας

Την «κατάργηση» του δολαρίου και την οικειοποίηση του ευρώ για τις διεθνείς συναλλαγές της και ισοτιμίες ανακοίνωσε την Τρίτη η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, μέσω δημόσιας δήλωσης που πραγματοποίησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Νίκολας Μαδούρο, αρμόδιος για οικονομικά ζητήματα, Tareck El Aissami.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, όλες οι συναλλαγές στην αγορά συναλλάγματος της Βενεζουέλας θα γίνονται στο ευρώ και όχι στο δολάριο, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Ο El Aissami εξήγησε ότι οι τελευταίες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά της χώρας της Νότιας Αμερικής «μπλοκάρουν τη δυνατότητα της Βενεζουέλας να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην αγορά συναλλάγματος χρησιμοποιώντας το δολάριο». Είναι μια «παράνομη, αυθαίρετη απαγόρευση, αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο», τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.


Μεταξύ των οικονομικών μέτρων που ανακοινώθηκαν, είναι το αίτημα να ξεκινήσει ένα νέο σχέδιο για τον τραπεζικό δημόσιο σύστημα. Ισχυρίστηκε ότι έχουν σημειωθεί πρόοδοι στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών με χώρες της Ασίας και της Ευρώπης, δίχως να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο αντιπρόεδρος ανέφερε ότι σε 57 ημέρες από το πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης που προέβαλε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, έχουν γίνει συναλλαγές για 60 εκατομμύρια μέσω του συστήματος δημοπρασιών Dicom σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Ωστόσο, οι αγροτοβιομηχανικοί και φαρμακευτικοί τομείς έχουν δηλώσει ότι όταν οι πληρωμές σε ξένο νόμισμα εκδίδονται από τη νότια αμερικανική χώρα, οι συναλλαγές αποκλείονται αμέσως. «Για το λόγο αυτό, από τώρα και στο εξής οι συναλλαγές θα είναι σε ευρώ και σε άλλα διεθνή νομίσματα», τόνισε ο El Aissami, εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης.

Ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας πρόσθεσε ότι «ο οικονομικός αποκλεισμός που επέβαλαν οι ΗΠΑ επηρεάζει τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της Βενεζουέλας. Αυτό συμβαίνει για να δούμε πόσο μακριά έρχεται η τρέλα του ιμπεριαλισμού».

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας Calixto Ortega και τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Simon Zerpa, ο οικονομικός αντιπρόεδρος είπε ότι «εξακολουθούν να προσπαθούν να επιβάλλουν συναλλαγματικές ισοτιμίες που δεν αντιστοιχούν σε λογικούς οικονομικούς τύπους».

Ο El Aissami ανέφερε επίσης ότι ολόκληρο το εθνικό τραπεζικό σύστημα θα ενσωματωθεί στο σύστημα συναλλαγματικής αγοράς της Dicom. Προηγουμένως, μόνο οι κρατικές τράπεζες και μια ιδιωτική ομάδα μπορούσαν να συναλλάσσονται μέσω του συγκεκριμένου συστήματος.

Ανέφερε επίσης ότι έχουν προβλεφθεί μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν κερδοσκοπικές επιθέσεις στην αγορά της Βενεζουέλας.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ