2018-10-17 13:20:34
Φωτογραφία για Mediatown: Τι γίνεται με τον ΑΝΤ1; Οι σωστές επιλογές, τα λάθη, η αισθητική Ποφάντη, και οι εμμονές ...
Εδώ είμαστε και αυτή την Τετάρτη στο καθιερωμένο μας ραντεβού, στο "Mediatown". Ας ξεκινήσουμε με μία διαφορετική μορφή της στήλης για αυτή την εβδομάδα.

Δεν θα μπορούσαμε να εστιάσουμε σήμερα σε τίποτα άλλο παρά μόνο στην κατάσταση που επικρατεί στον ΑΝΤ1, αφού οι επιδόσεις του "Nomads" είναι το θέμα των ημερών στα δημοσιογραφικά γραφεία.

Το κανάλι του Αμαρουσίου φαίνεται φέτος να αντιμετωπίζει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Όσον αφορά την τηλεθέαση, είναι αστείο να θεωρούμε πως τα χαμηλά νούμερα οφείλονται στην περσινή κάκιστη επίδοση του τελευταίου 6μηνου. Αν ο κόσμος είχε ξεχάσει να βλέπει ΑΝΤ1, δεν θα έκαναν τα νούμερα που κάνουν η "Γυναίκα χωρίς όνομα" και το "Πέτα τη Φριτέζα". Προφανώς, το πρόβλημα έγκειται περισσότερο στις κακές επιλογές.

Ο Τζώρτζης Ποφάντης ανέλαβε να "τρέξει" το φετινό πρόγραμμα. Όλο το καλοκαίρι τα σχόλια εντός και εκτός σταθμού για τις επιλογές του ήταν ανάμεικτα. Από τη μία του δίνονταν τα εύσημα για την επιλογή να στηρίξει την ελληνική μυθοπλασία με αξιόλογους Έλληνες ηθοποιούς, και από την άλλη, κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει τη λογική της μη αξιοποίησης των Λιάγκα-Αρναούτογλου.


Όλα αυτά, όμως, ανήκουν στα σχόλια για τις "προεκλογικές" δηλώσεις. Εδώ και λίγο καιρό, το πρόγραμμα έχει βγει στον αέρα και κάποια συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν. 

Ναι, η "Γυναίκα" χωρίς όνομα" και η "Φριτέζα" είναι δύο πολύ δυνατές σειρές που καταφέρνουν να κάνουν τη διαφορά, και μέχρι στιγμής είναι ό,τι καλύτερο βλέπουμε τη φετινή σεζόν στην ελληνική τηλεόραση. Υπάρχει αισθητική, δυνατό κείμενο ,και άρτιες ερμηνείες. Βέβαια, τα πρώτα δημοσιεύματα για την ύπαρξη της κωμικής σειράς στον ΑΝΤ1 (με τίτλο "Η κουζίνα του Πέπε") είχαν κάνει την εμφάνισή τους επί διεύθυνσης Γιάννη Λάτσιου. 

Και φυσικά δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε πως η "Επιστροφή", παρά τα όποια λάθη της, είναι με μεγάλη διαφορά ανώτερη αισθητικά από το"Τατουάζ"

Από εκεί και πέρα, οι υπόλοιπες επιλογές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αυτοκαταστροφικές για το πρόγραμμα και για την προσωπική "τσέπη" του Θοδωρή Κυριακού. Ας δώσουμε κάποια παραδείγματα ξεκινώντας με την αντιαισθητική τριλογία Κοινή Λογική-Beat Buzzer-Έγκλημα και Πάθος:

Η "Κοινή Λογική" είναι ό,τι πιο μίζερο και πιο φτωχό έχει βγάλει ο ΑΝΤ1, που μπορεί να συναγωνιστεί κατά κάποιο τρόπο το περσινό "Talking Nomads" (η συγκεκριμένη εκπομπή ήταν παραγωγή του Τζώρτζη Ποφάντη). Μάλιστα, το χειρότερο είναι πως επιλέχθηκε για να τοποθετηθεί στην κρίσιμη ώρα των 20.30 , δίνοντας lead in στην "Επιστροφή". Η "Κοινή Λογική" στερείται λογικής, με το να πρωταγωνιστούν αδιάφορα πρόσωπα,και να χρησιμοποιούν έναν κοινότυπο λόγο για περιορισμένα θέματα. 

Στη συνέχεια, η αισθητική μας εξακολούθησε να βρίσκεται στα τάρταρα με την εκπομπή, "Beat Buzzer". Εδώ δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τον διευθυντή προγράμματος, αφού ο Γιώργος Μαυρίδης είχε το ελεύθερο στον ΑΝΤ1 να αναλάβει ό,τι φορμάτ ήθελε από την προηγούμενη διοίκηση. Βέβαια, δεν θα μπορούσε μόλις δει τον "πιλότο" να το αποσύρει με συνοπτικές διαδικασίες; Είναι ένα κακογυρισμένο πρόγραμμα, με υπερβολικά βαρετούς καλεσμένους και κόνσεπτ που δεν εξελίσσεται. Ας μην μιλήσω για την επιλογή τριτοτέταρτων τραγουδιών που σίγουρα δεν τιμούν το κανάλι, όταν κατά καιρούς μέσα από το "The Voice" και το "Rising Star" έχουμε ακούσει αξιόλογα ελληνικά τραγούδια και όταν μέσα από το "Ράδιο Αρβύλα" δίνεται βήμα σε μία εναλλακτική ενδιαφέρουσα αισθητική. Ας μην μιλήσω για το εφηβικό χιούμορ που προσπαθεί να έχει...σεφερλική απόχρωση, χωρίς το ταλέντο και την κωμική φύση του Μάρκου Σεφερλή. Τέλος, τα παιχνίδια στον δεύτερο γύρο θα μπορούσαν να είναι κάλλιστα ενότητες πρωινής εκπομπής. Και όμως, κάποιοι θεώρησαν πως αυτό το πρόγραμμα μπορεί να σταθεί στην prime time. 

Περίμενα πώς και πώς το "'Έγκλημα και Πάθος", οπότε η απογοήτευση ήταν τεράστια. Δεν γίνεται να προσπαθεί ένα κανάλι να δημιουργήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα και να μην έχει φροντίσει να εξασφαλίσει ηθοποιούς που με τη φωνή, το βλέμμα, και τον λόγο να σε ανατριχιάζουν. Δεν είναι απλές αυτές οι παραγωγές και ούτε μπορούν να δομούνται με αισθητική..."Οικογενειακών Ιστοριών". 

Με τα παραπάνω τρία πράγματα κύλησαν λίγα δάκρυα στους ανθρώπους του ΑΝΤ1, αλλά με το "Nomads" λογικά το κλάμα θα έτρεχε ποτάμι! Μιλάμε και για 6.000.000 ευρώ. Η παραγωγή στη Μαγαδασκάρη είναι πολύ καλή και ανώτερη από την περσινή. Τα βασικά προβλήματα είναι τρία. Πρώτον, όταν η περιγραφή των αγωνισμάτων γίνεται σαν να παρακολουθούμε καλλιτεχνικό πατινάζ, τότε το παιχνίδι έχει χαθεί εξ αρχής. Άνευροι οι παρουσιαστές, χωρίς καμία δυναμική και δυνατότητα να βγάλουν την απαραίτητη ίντριγκα. Αλήθεια, είναι πολύ έξυπνο να προσπαθούμε να βρούμε έναν παρουσιαστή που να θυμίζει τον Σάκη Τανιμανίδη; Αλήθεια, στον ΑΝΤ1 δεν έβλεπαν πως ο Σάββας Πούμπουρας στα backstage του περσινού "Dancing with the stars" ήταν χειρότερος και από τον Κώστα Μαρτάκη στον τέταρτο κύκλο του ίδιου παιχνιδιού;

Δεύτερον, το να μην υπάρχουν δυνατά ονόματα στο διαγωνιστικό μέρος έχει ως αποτέλεσμα το να μην διαθέτει το τηλεοπτικό κοινό την περιέργεια να παρακολουθήσει το πρόγραμμα για να δει το πώς αγωνίζεται ή φέρεται ο εκάστοτε διαγωνιζόμενος. Μπορεί συνήθως να ξεχωρίζουν οι μη διάσημοι, αλλά η βιτρίνα ενός τέτοιου παιχνιδιού είναι το μέγεθος του celebrity που αποφασίζει να πάει σε αυτό. 

Τρίτον, στην παγκόσμια τηλεόραση υπάρχουν εκατοντάδες φορμάτ που θα μπορούσαν να έχουν τεράστιο ενδιαφέρον για το τηλεοπτικό κοινό. Το ότι επελέγη το "Nomads" είναι ένα μυστήριο. Μπορεί πέρυσι να τα κατάφερε αξιοπρεπώς, αλλά όταν το 60% του πρώτου "Survivor" γίνεται 30% στο δεύτερο, δεν είναι λογικό το 25% του πρώτου κύκλου του "Nomads" να γίνει 12,5% στον δεύτερο; Ειδικά όταν το δεύτερο έχει στηθεί με περισσότερες παθογένειες από το πρώτο, με εξαίρεση τα τεχνικά ζητήματα. 

Είναι μία ευκαιρία του ΑΝΤ1 στο δεύτερο μέρος της σεζόν να εκμεταλλευθεί τον κορεσμό των ριάλιτι επιβίωσης (μιας που ο ΣΚΑΙ θα έχει το "Survivor") και να προτείνει με πραγματικό ενδιαφέρον.

Όσο για το "Κάνε γονείς να δεις καλό", δεν μπορούμε να πούμε πως είναι ένα κακό σήριαλ, αλλά οι σειρές που αφορούν την οικογένεια, είναι στουντιακές, και κάθε επεισόδιο έχει τη δική του αυτοτέλεια ,κυριαρχούν στον ALPHA. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως νόημα να δούμε και τρίτη σειρά αυτού του είδους. Θα μπορούσε να επιλεγεί μία διαφορετικής αισθητικής κωμωδία, που ίσως να έχουμε να δούμε πολύ καιρό στην τηλεόραση. Παρ' όλα αυτά, σίγουρα τα μονοψήφια δεν της αξίζουν Αυτά τα 5 προγράμματα που αναφέρθηκαν είναι κι εκείνα που αυτή τη στιγμή έχουν σπείρει την απογοήτευση στον Θοδωρή Κυριακού, που περίμενε τη φετινή σεζόν να πάρει τη ρεβάνς. 

Από εκεί και πέρα τα προβλήματα εντοπίζονται και σε άλλα επίπεδα. Έχουμε μιλήσει άπειρες φορές για το γεγονός πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον "πάγκο" ο Γιώργος Λιάγκας και ο Γρηγόρης Αρναούτογλου. Κατά τον ΑΝΤ1 μάλλον (μην αδικούμε όλα τα στελέχη, διότι τα περισσότερα διαφωνούν με τις επιλογές της κορυφής), το να κάνεις επιτυχία είναι ελάττωμα. Αυτοί οι δύο παρουσιαστές την περσινή σεζόν έφεραν τη βραδινή ζώνη του ΑΝΤ1 στην πρώτη θέση ,στο Α μισό, μέσα από το "Nomads" και το "Late night" ,και παρ' όλα αυτά φέτος δεν αξιοποιούνται. 

Το σκεπτικό του να δοθούν βήματα σε νέα παιδιά και να μείνουν πίσω οι παλιοί, δεν φάνηκε να δουλεύει. Αυτό δεν σημαίνει πως τα νέα πρόσωπα δεν έχουν θέση και χώρο, αλλά στη σωστή δοσολογία, με την απαραίτητη προετοιμασία, και το κατάλληλο concept. Ο Τζώρτζης Ποφάντης γνωρίζουμε πως δεν εκτιμά τον Γιώργο Λιάγκα. Είναι σεβαστό, αλλά μάλλον ξέχασε πως δεν διαλέγει ένα πρόγραμμα για να το απολαμβάνει εκείνος...

Και κάτι τελευταίο. Πριν αρκετούς μήνες ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσει η εκπομπή, "Όσα γνωρίζει η πεθερά". Θα έπρεπε πριν ανακοινωθεί να γίνει μία έρευνα αγοράς, για να διαπιστωθεί το κατά πόσο θα υπάρχει ενδιαφέρον υλικό συμμετοχών. Το να αποφασίζεται το "πάγωμα" της εκπομπής τον Σεπτέμβριο, το μόνο που έχει προκαλέσει είναι ένα κενό στη ζώνη 4-5.30 με τα μονοψήφια να κάνουν party και τη Μαρία Μπεκατώρου να έχει χάσει το κοινό της.

Αυτά είχαμε να πούμε για σήμερα! Ραντεβού την επόμενη Τετάρτη, στο καθιερωμένο μας ραντεβού...

http://www.tvnea.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ