2018-10-18 07:29:42
Φωτογραφία για Ποιος θα προστατέψει τους αστυνομικούς;
Μέσα σε δέκα λεπτά, στο πλέον κεντρικό αστυνομικό τμήμα της πόλης, χωρίς κανείς να προλάβει να αντιδράσει, όλα έγιναν λαμπόγυαλο. Εννέα αυτοκίνητα καταστράφηκαν και

τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ευτυχώς ελαφρά.

Γράφει η Σοφία Νικολάου - Δικηγόρος 

Οι μαρτυρίες λένε πως αυτοί οι «γνωστοί – άγνωστοι» ήθελαν νεκρό. Νεκρό αστυνομικό.

Ήτανε, άραγε, «αντίποινα» για τον Ζακ, ή, μήπως, για το νέο σύστημα αστυνόμευσης «Περσέας»; Δεν ξέρω εάν θα μάθουμε ποτέ. Δεν ξέρω και εάν θα με ενδιέφερε να μάθω.

Με ενδιαφέρει πρωτίστως ότι τέσσερις συνάνθρωποί μας αντιμετώπισαν τον φόβο για τη ζωή τους, προσπαθώντας να βγάλουν τα προς το ζην. Με ενδιαφέρει, επίσης, αυτός ο δυσώδης συμβολισμός που αποπνέει αυτή η ενέργεια κι εκείνη η εντύπωση που αφήνει ως αποτύπωμα στην κοινωνική συνείδηση.

Το χειρότερο για όλους εμάς, που εμβρόντητοι ακούμε να έχουν γλυτώσει παρά τρίχα από τα δόντια του Χάρου αστυνομικοί εν ώρα καθήκοντος στο κέντρο του κέντρου, είναι εκείνα τα λόγια των συνδικαλιστών της αστυνομίας, ότι «οι γνωστοί άγνωστοι δεν είναι και τόσο άγνωστοι» και περιμένουν εκείνη την «πολιτική εντολή» για να τους συλλάβουν.


Η θέση αυτή ενέχει δύο θλιβερές παραδοχές: η πρώτη είναι πως η πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας έχει παρεισφρήσει στο μεδούλι ακόμα και της επιχειρησιακής λειτουργίας των αστυνομικών δυνάμεων. Η δεύτερη, που είναι και η πλέον σοβαρή, είναι πως η πολιτική ανοχή στα φαινόμενα ξεκινά από πολύ ψηλά και μερικές φορές καταλήγει στην απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Η σύλληψη τέτοιων ατόμων, η προσαγωγή τους ενώπιον της Δικαιοσύνης και η επιβολή ποινής σε εκείνον που παρανομεί συστηματικά, δεν λειτουργεί μόνο τιμωρητικά για τον εγκληματία, λειτουργεί και συμβολικά για όποιον επιθυμεί να είναι έκνομος.

Απέναντι στον αλήτικο συμβολισμό τους, η Πολιτεία οφείλει να απαντά με συμβολισμό σθένους και μηδαμινής αντίστασης σε ανάλογα φαινόμενα.

Η λειτουργία, όμως, της Πολιτείας, στον τομέα της ασφάλειας, δεν κατοχυρώνει μόνο στην κοινωνική συνείδηση ότι το Κράτος προστατεύει τους πολίτες του, κατοχυρώνει και την προστασία εκείνων που τους προστατεύουν.

Διότι μόνο τότε η έννοια της ασφάλειας νοηματοδοτείται. Και μόνο τότε ο αστυνομικός έχει τον ρόλο που πρέπει να έχει σε μία κοινωνία. Δίχως αυτήν την «κοινωνική κατοχύρωση» του ρόλου του αστυνομικού, θα μένει απροστάτευτος. Και τότε, ποιος θα προστατέψει τους αστυνομικούς;

newsbomb.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ