2018-10-23 14:34:31
Φωτογραφία για Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΕΧΘΕΙ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Η Τουρκία δεν μπορεί να ανεχτεί μονομερή βήματα στο Αιγαίο, δήλωσε σε επίσημη ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, λίγο αφότου έγινε γνωστό ότι κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα Πέτρο Μαυροειδή. Τον τόνο είχε ήδη δώσει από το πρωί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σχολίασε την ανακοίνωση Κοτζιά για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια. 

«Η Ελλάδα πολλές φορές κάνει παρόμοιες δηλώσεις. Εκεί προηγείται ο λαϊκισμός. Είμαστε υπέρ να τεθεί με ειρηνικό τρόπο το θέμα. Εμείς δίνουμε κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Γνωρίζουν πολύ καλά οι Έλληνες ότι δεν θα επιτρέψουμε τέτοια απόφαση», είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος Υπουργός. 

Το Σάββατο, κληθείς να σχολιάσει την υποτιθέμενη παρενόχληση «Μπαρμπαρός» από ελληνική φρεγάτα, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προειδοποιήσει ότι η Τουρκία «θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα αν χρειαστεί», στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως είπε ο ίδιος έμαθε για το περιστατικό από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλούσι Ακάρ από τον οποίο ζήτησε να ενημερώσει τους δημοσιογράφους.


Ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι η Τουρκία έχει δεσμεύσει μια περιοχή δυτικά της Κερύνειας μέχρι τη Μόρφου. «Όλα τα προβλήματα ξεκινούν από εδώ. Ότι οι Έλληνες οριοθετούν μόνοι τους δικές τους υποθετικές γραμμές και ενεργούν με βάση τις γραμμές που οριοθετούν η κάθε τους κίνηση είναι παραβίαση. Κατ’ εμάς οι γραμμές που έχουν οριοθετήσει δεν είναι κατάλληλες».

Εν τω μεταξύ, στο Υπουργείο Εξωτερικών πήγε σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιώντας την πρώτη, άτυπη, σύσκεψη με τους συνεργάτες του ως ΥΠΕΞ, μετά την παραίτηση Κοτζιά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα υπάρξει διαχωρισμός αρμοδιοτήτων στο ΥΠΕΞ, καθώς ο Γιώργος Κατρούγκαλος επιφορτίζεται με επιπλέον αρμοδιότητες, ενώ ο Πρωθυπουργός θα διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. 

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ