2018-10-24 16:00:47
Φωτογραφία για To «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» στο μικροσκόπιο
Γράφει ο Αντώνης Παπαγιαννίδης

Την παρακολουθούμε εδώ και μήνες, την πορεία που έχει στην Ευρωπαϊκή δημόσια συζήτηση η πρόταση για μετάβαση από το υβριδικό σχήμα του ESM – του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που στήθηκε ως διακυβερνητικός οργανισμός από τα 19 μέλη της Ευρωζώνης πριν 4 χρόνια, με 27% των πόρων του από Γερμανία, 20% από Γαλλία, 18% από Ιταλία, 12% από Ισπανία, διαδεχόμενος τον EFSF που δημιουργήθηκε ως σωσίβιο/temporary backstop το 2010 προκειμένου να προληφθεί η χρεοκοπία χωρών εντός Ευρωζώνης – σε ένα θεσμικά πιο «ορθόδοξο» Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. ΕSM και EFSF είχαν εκταμιεύσει 254,5 δις ευρώ στην εξαετία 2010-2016, διαθέτοντας πάντως δυνητική «δύναμη πυρός» 700 δις ευρώ. Ιρλανδία , Πορτογαλία, Κύπρος και Ελλάδα έχουν τραβήξει δάνεια (με Προγράμματα Μακροοικονομικής Σταθερότητας). Ενώ η Ισπανία έχει δανειστεί προκειμένου να προβεί σε έμμεση ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών της. «Μη-χρησιμοποιημένα μέσα» του ESM είναι οι προληπτικές πιστωτικές γραμμές αλλά και η δυνατότητα παρέμβασης στις αγορές, καθώς και η άμεση συμμετοχή σε ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών.


Εδώ και καιρό, λοιπόν, γινόταν συζήτηση για μετάβαση από τον ESM σε ένα «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο». Το οποίο, πρώτα-πρώτα, θα απομάκρυνε από τα Ευρωπαϊκά πράγματα το ΔΝΤ (εκείνο, μην ξεχνούμε, είχε μετακληθεί ως αυστηρότερος και πλέον έμπειρος επιτηρητής/παιδονόμος κατ’ απαίτησιν των «αυστηρών» χωρών τύπου Γερμανίας-Αυστρίας-Ολλανδίας-Φινλανδίας), αλλά και θα έδινε μια μονιμότερη λειτουργία στους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης. Ύστερά, το ΕΝΤ θα άμβλυνε την παρέκκλιση που έφερε η χρηματοπιστωτική κρίση – η οποία κατέδειξε ότι η Ευρωζώνη είχε εγγενείς αδυναμίες, ήταν δημιούργημα «για τους καλούς καιρούς»/fair-weather companion - στις θεσμικές λειτουργίες «της Ευρώπης». Τέλος, θα ξεκαθάριζε στις αγορές ότι η παρουσία του σωστικού μηχανισμού της Ευρωζώνης δεν θα είναι κάτι το πρόσκαιρο, αλλά μόνιμο εργαλείο. 

Οι προτάσεις για «ΕΝΤ» είχαν διαφορετικό περιεχόμενο ανάλογα με το ποιος τις κατέθετε: για τον Εμμανουέλ Μακρόν είχαν το νόημα μέρους μιας ηπιότερης διαχείρισης της Ευρωζώνης, με Προϋπολογισμό και Υπουργό Οικονομικών. Για τον Βόλφγκανγκ Σώϋμπλε θα εξοπλίζονταν με το ματσούκι του επιτηρητή, το οποίο δεν θάθελε ποτέ να αφεθεί στα αδύναμα/διαλλακτικά/πολιτικά χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τώρα που δομημένη πρόταση για την δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου είναι κατατεθειμένη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – στα μέσα Δεκεμβρίου – έχουμε κάτι πιο ξεκαθαρισμένο να συζητάμε. (Πιο ξεκαθαρισμένο, αλλά… πάντα με την προειδοποίηση ότι κάθε θεσμικός παίκτης στην «Ευρώπη» τραβάει την κουβέρτα προς την δικιά του την μεριά).

Πρώτον, το ΕΝΤ θα είναι ευθέως Κοινοτικό όργανο.

Δεύτερον, θα λειτουργεί ως «δανειστής έσχατης ανάγκης» και αν ένα Κράτος-μέλος της Ευρωζώνης βρεθεί σε αδιέξοδο, αλλά και αν συστημική τράπεζα χρειαστεί να τεθεί σε εκκαθάριση (και τα κεφάλαια του SRF, του άλλου «διασώστη», δεν επαρκούν). 

Τρίτο – και αυτό έχει διάβολε κάποιο ενδιαφέρον! – κατά την παρέμβασή του το ΕΝΤ θα πρέπει να τηρεί όλους τους Κοινοτικούς κανόνες, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων κοινωνικής πολιτικής και των προνοιών της Κοινωνικής Χάρτας της ΕΕ. μάλιστα, προτού οριστικοποιείται Μνημόνιο με Κράτος μέλος που προσφεύγει θα καταρτίζεται – λέει – «εκτίμηση κοινωνικών επιπτώσεων». (Οπότε… κάτι αφήνει πίσω ως δίδαγμα η σφαγή κοινωνικών δικαιωμάτων που υλοποιήθηκε στην Ελλάδα). Α, ναι, καθώς η πρόταση έρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ΕΝΤ δεν θα μειώνει τις δικές της εξουσίες επιτήρησης.

Με αυτό το προφίλ πρότασης Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, γιατί μας κυνηγάει η αίσθηση ότι όπως η «διάσωση» της Ελλάδας το 2010 οδήγησε σε EFSF και τελικώς ESM, έτσι και τώρα το «υβριδικό πρόγραμμα στήριξης» του 2018 θα επιχειρηθεί να οδηγήσει στα εγκαίνια του ΕΝΤ;

 kontra news Έντυπη Έκδοση

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας
geopolitics
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ