2018-10-24 21:14:37
Φωτογραφία για Τελεσίδικα αναδρομικά για 600.000 συνταξιούχους Δημοσίου και αποστράτους (ΠΙΝΑΚΑΣ) [ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ]
• ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ: «Κλείδωσαν» τα αναδρομικά για 600.000 συνταξιούχους του Δημοσίου και αποστράτους

• Μη νόμιμες οι μειώσεις 5% έως 20% του νόμου 4093 σε όσους έχουν άθροισμα μικτών συντάξεων από 1.000 έως 3.000 ευρώ

Τελεσίδικα αναδρομικά για 600.000 συνταξιούχους του Δημοσίου (πολιτικούς, απόστρατους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ) φέρνει νέα απόφαση-βόμβα του Ελεγκτικού Συνεδρίου που «κλειδώνει» οριστικά και αμετάκλητα τις επιστροφές από τις περικοπές 5% ως 20% σε κύριες συντάξεις που έχουν άθροισμα άνω των 1.000 ευρώ μαζί με επικουρικές και μερίσματα.

Η απόφαση εκδόθηκε στις 29 Ιουνίου 2018 με πρότυπη δίκη σε αγωγή συνταξιούχου δικαστικού κατά του Δημοσίου, ο οποίος κερδίζει 13.500 ευρώ.

Η αγωγή υποβλήθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο (Ε.Σ.) στις 29/12/2014 και με αυτή ο συνταξιούχος ζητούσε να του κα­ταβάλει το Δημόσιο το ποσό των 29.518 ευρώ, από την επίδοσή της, άλλως το ποσό των 13.500 ευρώ λόγω των μειώσεων που είχε από το νόμο 4093/2012 στην κύρια σύνταξη με ποσοστό περικο­πής 20% επειδή το άθροισμα συντάξεων ήταν πάνω από 3.000 ευρώ.


Αντισυνταγματικές

Το Ε.Σ. συνήλθε σε διαδοχικές συνεδρι­άσεις που έλαβαν χώρα στις 10/6/2015, στις 29/3/2017 και στην Ολομέλεια του Σώματος στις 16/5/2018, που πήρε και την τελική απόφαση με αριθμό 1277/2018 με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές και «μη νόμιμες», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι μειώσεις 20% που του επεβλήθησαν με το νόμο 4093 στο ποσό της κύριας σύνταξης!

Η απόφαση θεωρείται σταθμός διότι θεωρεί «λυσιτελή» την ίδια αντιμετώπιση (δηλαδή την κατάργηση της περικοπής του νόμου 4093 και την επιστροφή ανα­δρομικών) για όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου! Αυτό αναφέρεται στις σελίδες 5, 6 και 7 από το κείμενο των 50 σελίδων της απόφασης που αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος. Στη σελίδα 7 αναφέρεται ότι «οι θεσπισθείσες με τις ανωτέρω διατάξεις περικοπές στη σύνταξη του ενάγοντος, ο οποίος έχει την ιδιότητα του συνταξιούχου δικαστι­κού λειτουργού, είναι μη νόμιμες, πλην όμως η επίλυση των τιθέμενων νομικών ζητημάτων που αποτελούν αντικείμενο της πρότυπης δίκης παραμένει λυσιτε­λής για τους λοιπούς συνταξιούχους του Δημοσίου.

Επιβαρύνσεις

Και τούτο διότι αφενός με τις ανωτέρω διατάξεις θεσπίστηκαν περικοπές που βαρύνουν όλες εν γένει τις καταβαλ­λόμενες από το Δημόσιο συντάξεις, και όχι ειδικά τις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών, αφετέρου η εισαγωγή της κρινόμενης υπόθεσης ενώπιον του πα­ρόντος σχηματισμού ως πρότυπης δίκης αποφασίστηκε από την αρμόδια Τριμελή Επιτροπή, καθόσον σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ενάγοντος τίθεται ζή­τημα αντίθεσης των ρυθμίσεων προς διατάξεις υπέρτερης ισχύος».

Στην πράξη, η Ολομέλεια του Ε.Σ. έκρινε ότι οι μειώσεις του ν. 4093 «αφο­ρούν το σύνολο των συνταξιούχων του Δημοσίου», και κατ’ επέκταση η συνέχιση της παρακράτησης αυτής είναι παράνομη και πρέπει να διακοπεί από όλες τις κύρι­ες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Ο δικαστικός που δικαιώθηκε, παρά τις μειοψηφούσες απόψεις που εκτέθηκαν στο σκεπτικό της απόφασης, έχει λαμβάνειν 13.500 ευρώ, που θα ορίσει το δεύτερο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το Δημόσιο σε τέτοιες περιπτώσεις οφείλει να συμμορφωθεί άμεσα, χωρίς δικαίωμα έφεσης ή άλλης δικαστικής ενέργειας, γιατί το θέμα θεωρείται τελεσίδικο με την κρίση της Ολομέλειας!

Νέες αγωγές

Η νέα βόμβα ανοίγει το δρόμο για να διακοπούν άμεσα οι μειώσεις του νόμου 4093/2012 από όλες τις συντάξεις του Δημοσίου, ενώ για τα αναδρομικά οι συνταξιούχοι θα πρέπει να ακολουθήσουν το δρόμο των αγωγών κατά του Δημοσί­ου για να τα διεκδικήσουν από το 2013 ή το 2014 και μετά. Το σημαντικότερο στην απόφαση αυτή, όπως εξήγησαν έγκριτοι νομικοί και όπως παραδέχο­νται κατά πληροφορίες και οι νομικοί σύμβουλοι του ΕΦΚΑ που πήραν την απόφαση πριν από μια εβδομάδα, είναι ότι ανοίγει πιο γρήγορα ο δρόμος για διεκδικήσεις των αναδρομικών για τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Και αυτό γιατί η προσφυγή τους σε ένδικα μέσα (Πρωτοδικεία) θα έχει ως βάση, πρώ­τον, την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας του Ιουνίου του 2015 που έβγαλε αντισυνταγματικές τις μειώσεις του 4093 αλλά και του 4051, και δεύ­τερον, την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και μάλιστα με πρότυπη δίκη, στην οποία εντέλλεται το Δημόσιο να επιστρέψει χρήματα.

Κάθε προσφυγή από την πλευρά του κράτους είναι εκ των πραγμάτων ατελέσφορη και το μόνο που «προσφέρει» είναι παράταση στην πληρωμή του τελι­κού λογαριασμού. 

Τι θα γίνουν οι αιτήσεις, πότε μπορεί να χρειαστούν νέες

ΜΕ ΤΙΣ δικαστικές αποφάσεις να βγαίνουν η μία μετά την άλλη και να δικαιώνουν συ­νταξιούχους, το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνουν είναι η υποβολή αίτησης απαραιτήτως και χωρίς χρονοτριβή.

Ο Ελεύθερος Τύπος, πέρα από τις αποκαλύψεις για τα αναδρομικά και τις αποφάσεις των δικαστηρίων, έδωσε τη Δευτέρα και τις αιτήσεις που θα πρέπει να υποβάλουν οι συ­νταξιούχοι ώστε να μη χάσουν αναδρομικά 5ετίας.

Όσοι έκαναν τις αιτήσεις, αναφορικά με τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 που έκρινε αντισυνταγματικές το Συμβούλιο της Επικράτειας και τώρα τα δικαστήρια επι­στρέφουν τα ποσά σε όσους είχαν κάνει αγωγές, καλύπτο­νται ως προς τις μειώσεις που διεκδικούν.

Ενδεχομένως όμως οι πε­ρίπου 600.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου να χρειαστεί να επανέλθουν με νέα αίτηση, που θα μνημονεύει ειδικά την απόφαση 1277/2018 του Ελε­γκτικού Συνεδρίου ζητώντας από τον ΕΦΚΑ και τα τμήματα πληρωμών συντάξεων του Δη­μοσίου να διακοπεί η μείωση του νόμου 4093.

Μπορούν όμως να προχω­ρήσουν απευθείας σε αγωγή κατά του Δημοσίου, με την επί­κληση της απόφασης 1277 του Ε.Σ. ώστε να πετύχουν θετική απόφαση για το ποσό που θα πρέπει να τους επιστρέφει το Δημόσιο.

Τα αναδρομικά από τις μειώσεις που κρίθηκαν «μη νόμιμες»

ΤΑ ΠΟΣΑ επιστροφών είναι σημαντικά και σχεδόν όλοι οι συνταξιούχοι του Δημοσίου έχουν την περικοπή του νό­μου 4093/2012. Το άθροισμα συντάξεων περνάει εύκολα τα 1.000 ευρώ, γιατί οι συνταξι­ούχοι του Δημοσίου παίρνουν κύρια σύνταξη, οικογενειακό επίδομα (συζύγου ως το 2011 και τέκνων μόνον από το 2011 και μετά), επικουρική σύνταξη και μερίσματα από τα Μετοχι­κά τους Ταμεία, είτε πρόκειται για πολιτικούς είτε για στρατι­ωτικούς συνταξιούχους.

Στον πίνακα που δημοσιεύει ο «Ε.Τ.» φαίνονται ποιες μει­ώσεις επιβάλλονται ανάλογα με το άθροισμα συντάξεων και πόσα είναι τα δικαιούμενα αναδρομικά.

Για παράδειγμα:

► Συνταξιούχος υπουργείου, που παίρνει σήμερα 930 ευρώ κύρια σύνταξη, 190 ευρώ επικουρική και 60 ευρώ μέ­ρισμα, έχει άθροισμα 1.180 ευρώ και βάσει νόμου 4093 έχει μείωση 5% στην κύρια σύνταξη, δηλαδή περικοπή 47 ευρώ το μήνα. Με αίτηση στο Δημόσιο-ΕΦΚΑ, θα πρέ­πει να ζητήσει τη διακοπή της μείωσης και αναδρομικά από το 2014 με ποσό 2.256 ευρώ. Αν δεν συμμορφωθεί το Δη­μόσιο, τότε είναι μονόδρομος η αγωγή για να πάρει σίγουρα μέσω δικαστηρίου.

► Συνταξιούχος που παίρνει σήμερα 1.340 ευρώ κύρια σύνταξη, 286 ευρώ επικουρι­κή και 120 ευρώ μέρισμα έχει άθροισμα 1.746 ευρώ και, βά­σει νόμου 4093 έχει μείωση 10% στην κύρια σύνταξη, δη­λαδή περικοπή 134 ευρώ το μήνα. Διεκδικεί και δικαιούται αναδρομικά ως 6.432 ευρώ, ενώ τα 134 ευρώ θα πρέπει να σταματήσουν να παρακρατούνται.

► Συνταξιούχος που παίρνει σήμερα 1.775 ευρώ κύρια σύνταξη, 204 ευρώ επικουρι­κή και 158 ευρώ μέρισμα, έχει άθροισμα 2.136 ευρώ και βά­σει νόμου 4093 έχει μείωση 15% στην κύρια σύνταξη, δη­λαδή περικοπή 266 ευρώ το μήνα. Διεκδικεί από αναδρο­μικά ως και 12.768 ευρώ, και άμεση διακοπή της μείωσης των 266 ευρώ.

Τι λένε οι ειδικοί

ΤΟ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ η απόφαση μας εξη­γεί ο δικηγόρος-εργατολόγος Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος, οποίος αναφέρει με δήλωσή του στον «Ε.Τ.» τα εξής: «Η απόφαση 1277/2018 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανοίγει διάπλατα το δρόμο σε όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου για τη διεκδίκηση με αγωγές έως και 5 έτη αναδρομικών. Τα ποσά αυτά αφορούν στις περικοπές που υπέστησαν με τις διατάξεις της υποπαραγράφου Β.3 της παραγράφου Β του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, που με την απόφαση αυτή κρίθηκαν ότι αντίκεινται προς τις αρχές της ισότητας των πολιτών στα δημόσια βάρη και της αναλογικότητας, καθώς και προς τη συνταγματική αρχή της αναλογίας σύνταξης αποδοχών ενεργείας, όπως αυτή ισχύει για τους συνταξιούχους του Δημοσίου. 

Η απόφαση αυτή, που απο­τελεί τη φυσική συνέχεια της 1/2018 απόφασης του ίδιου Δικαστηρίου, συνδυαζόμενη με τις πρόσφατες αποφά­σεις των Διοικητικών Πρωτοδικείων αλλά και τις 2287-2290 της Ολομέλει­ας του ΣΤΕ, οδηγεί τελικά στην πλήρη ανατροπή όλων των παραμέτρων που αποτέλεσαν και τη βάση στην οποία στηρίχτηκε ο επανυπολογισμός του νόμου Κατρούγκαλου».

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ[email protected]

(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-24/10/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ