2018-11-01 19:21:34
Φωτογραφία για Τι θρεπτικά συστατικά περιέχει ο παραδοσιακός τραχανάς
Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, το διαιτολόγιό μας εμπλουτίζεται σταδιακά με πιο «ζεστά» πιάτα, όπως οι σούπες ή τα διάφορα «ριζότο», στα οποία

χρησιμοποιούνται όλο και συχνότερα διάφορα προϊόντα δημητριακών, εκτός από το κλασσικό ρύζι για πιλάφι. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και ο παραδοσιακός τραχανάς, χαρακτηριστικό τρόφιμο της ελληνικής κουζίνας, που τα τελευταία χρόνια έχει επανέλθει δυναμικά και καταναλώνεται σε ποικιλία συνταγών.

Για την παρασκευή του τραχανά χρησιμοποιείται γάλα ή γιαούρτι, το οποίο αναμιγνύεται με σιμιγδάλι ή σπασμένο σιτάρι, αποξηραίνεται, τρίβεται και στην συνέχεια μαγειρεύεται. Έτσι, προκύπτει ένα ιδιαίτερα θρεπτικό προϊόν, πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.

Όσον αφορά στα μικροθρεπτικά του συστατικά, ο τραχανάς περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ η περιεκτικότητά του σε λιπαρά εξαρτάται από είδος του γαλακτοκομικού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του.

Τέλος, το θερμιδικό του περιεχόμενο θα λέγαμε ότι είναι χαμηλό, αφού η σούπα τραχανά αποδίδει περίπου 110 θερμίδες ανά 100 γρ. όταν παρασκευάζεται με γλυκό τραχανά και γύρω στις 150 θερμίδες, όταν επιλέγεται ξινός τραχανάς.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ