2018-11-04 20:30:54
Φωτογραφία για ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ – ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019 | Πως θα ήταν ο ΔΗΜΟΣ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ αν ίσχυε η απλή αναλογική στις προηγούμενες εκλογές
         Η Δημοτική παράταξη του Δημάρχου κ. Αποστολάκη με τη βοήθεια του εκλογικού νόμου που ίσχυε το 2014 εξέλεξε 16 συνολικά Δημοτικούς Συμβούλους δηλαδή τα 3/5 του συνολικού αριθμού των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και βεβαίως ο αριθμός αυτός ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΕΙ την θέληση των δημοτών όπως εκφράστηκε στις κάλπες. 

          Αν οι εκλογές του 2014 είχαν γίνει με το σύστημα της απλής αναλογικής τότε με τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου θα ήταν οι εξής.

  1)-Η παράταξη με επικεφαλή το κ. Αποστολάκη θα είχε 12 Δημοτικούς Συμβούλους.

  2)-Η παράταξη με επικεφαλή το κ. Φερεντίνο θα είχε 12 Δημοτικούς Συμβούλους.

  3)-Η παράταξη με επικεφαλή το κ. Λιάπη  θα είχε 2 Δημοτικούς Συμβούλους.

  4)-Η παράταξη με επικεφαλή το κ. Μωραίτη θα είχε 1 Δημοτικό  Σύμβουλο.

ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ – ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019


ΜΕΡΟΣ Α' 

         Σε όλη την επικράτεια, εδώ και πολύ καιρό, μία από τις προσφιλείς συζητήσεις είναι το σημερινό μας  θέμα. Θεωρώ  αναγκαία προϋπόθεση της έκφρασης κάθε δημότη της εκλογικής προτίμησης  την ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ. Στο πλαίσιο αυτό θα σας παρουσιάσω σε μία σειρά άρθρων  το νέο εκλογικό νόμο με τον οποίο θα διεξαχθούν οι προσεχείς Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές το 2019.

       Θα ήταν τελείως άδικο να περιορίσουμε το νόμο 4555/2018 – ΦΕΚ 133/Α/19-7-2018 ΜΟΝΟ στο θέμα ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ. Ωστόσο επειδή είναι κάτι καινούργιο και γίνεται πολύ παραπληροφόρηση και πολύ κινδυνολογία θα επιχειρήσω μία σφαιρική ενημέρωση σας.

-Και θα απαντήσω αμέσως στο ερώτημα:

Mε την απλή αναλογική θα υπάρξει πρόβλημα διοίκησης στους Δήμους και τις περιφέρειες;

Aπάντηση

   Κατηγορηματικά ΟΧΙ. Κατά αρχήν σύστημα απλής αναλογικής σημαίνει συνεργασία προγραμματική και κυρίως κοινωνική συνεργασία. Τα προβλήματα της καθημερινότητας   δεν έχουν χρώμα. 

       Εμπόδισε κανείς τη κυβέρνηση Σαμαρά συνεργασίας να κυβερνήσει; Ήταν ή δεν ήταν κυβέρνηση συνεργασίας; Aν ψήφιζε τον υποψήφιο Πρόεδρο που είχε υποδείξει η τότε αντιπολίτευση θα εξαντλούσε την τετραετία.......  

Στο σημείο αυτό προτείνω: Στην τωρινή αναθεώρηση του Συντάγματος να αποδεσμευτεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τις Εθνικές εκλογές.

      -Εμπόδισε κανείς την ετερόκλητη συνεργασία  ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ  να κυβερνήσει;

     Στα περισσότερα Ευρωπαϊκά Κράτη υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας.

     Με αυτά τα δεδομένα  ασφαλώς μπορεί και επιβάλλεται να υπάρξουν συνεργασίες προγραμματικές και όχι κατανομής της εξουσίας..

          Αυτοί που λυσσαλέα πολεμούν την απλή αναλογική είναι αυτοί που χάνουν  τη παντοδυναμία τους. Είναι αυτοί που έχουν λόγους να μην θέλουν το νομικό και πειθαρχικό έλεγχο. Είναι αυτοί που δεν θέλουν τον κοινωνικό έλεγχο. Είναι οι επαγγελματίες της αυτοδιοίκησης που καθιέρωσαν ένα τρόπο διοίκησης των Δήμων άκρως απαράδεκτο, πολλές φορές άνομο, πολλές φορές στα όρια της νομιμότητας. Άκρως αποκαλυπτική η έκθεση του  πρώην Γενικού Επιθεωρητή  Δημόσιας Διοίκηση κ. Λέανδρου Ρακιντζή που κάνει λόγο για κακοδιοίκηση, διαπλοκή, διαφθορά στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.  

       Για για να μην είμαι ισοπεδωτικός υπάρχουν και  αυτοδιοικητικοί που διοίκησαν Δήμους και λάμπρυναν το θεσμό. Θεσμός πυλώνας της Δημοκρατίας και με τις τόσες αρμοδιότητες που καθυστερημένα εκχώρησε η κεντρική εξουσία, αλλά και πολύ περισσότερες που επιβάλλεται να εκχωρήσει, αναγκαστικά μετατρέπεται σε ατμομηχανή ανάπτυξης..

Συμπέρασμα: Όλα είναι θέματα πολιτικών σκοπεύσεων, τρόπου διοίκησης, οράματος και συμμετοχής των πολιτών. Τα περί ακυβερνησίας των Δήμων είναι αερολογίες. 

      Είναι ευκαιρία να δοκιμαστεί η απλή αναλογική στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Στο σημείο αυτό προτείνω το εξής. Στη τωρινή αναθεώρηση του Συντάγματος να καθιερωθεί ως πάγιο εκλογικό σύστημα στις Εθνικές Εκλογές το ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ. 

      Να καθιερωθεί δια βίου η δυνατότητα βουλευτές, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι να εκλέγονται το πολύ οκτώ χρόνια.  Να πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές στο ταμεία της κύριας δουλειάς τους, να προσμετράτε ο χρόνος για συνταξιοδότησης από  τα ταμεία τους, και βεβαίως να καταργηθεί η βουλευτική, η δημαρχιακή σύνταξη. 

Βασική μου θέση είναι: Η πολιτική είναι σοβαρή υπόθεση και προσφορά. Δεν είναι επάγγελμα ούτε μέσο πλουτισμού.

Παρουσιάζω παρακάτω τα βασικά σημεία του νόμου 4555/2018.

Άρθρο 18Α

Εκλογές κοινοτήτων άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων - Υποψηφιότητες, κατάρτιση συνδυασμών.

1.-Η εκλογή των συμβούλων των κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων γίνεται με χωριστή κάλπη και κατά συνδυασμούς. Υποψηφιότητες εκτός συνδυασμών αποκλείονται.

2.-Κάθε συνδυασμός περιλαμβάνει τον υποψήφιο πρόεδρο του συμβουλίου κοινότητας, ως επικεφαλής του συνδυασμού και τους υποψήφιους συμβούλους της κοινότητας.

3.-Κανείς δεν επιτρέπεται να συμμετέχει σε περισσότερους συνδυασμούς ή να θέτει υποψηφιότητα  σε περισσότερες της μίας κοινότητες ή για περισσότερα του ενός αυτοδιοικητικά αξιώματα.

4.-Ο συνδυασμός καταρτίζεται με γραπτή δήλωση που υπογράφει ο επικεφαλής του συνδυασμού.

Στη δήλωση του συνδυασμού αναγράφονται κατά σειρά

α)-Το όνομα και, αν υπάρχει, το έμβλημα του συνδυασμού.

β)-Το επώνυμο, το κύριο όνομα και το πατρώνυμο του υποψηφίου προέδρου του συμβουλίου, με την αντίστοιχη ένδειξη, η οποία τίθεται είτε δίπλα είτε κάτω από το όνομα του υποψηφίου προέδρου. Εάν δεν αναγραφεί ένδειξη, ο πρώτος υποψήφιος του συνδυασμού θεωρείται υποψήφιος πρόεδρος του συμβουλίου.

γ)-Με αλφαβητική σειρά, το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο των υποψηφίων συμβούλων κοινότητας  του συνδυασμού

5.-Ο αριθμός των υποψήφιων συμβούλων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών του συμβουλίου της οικείας κοινότητας με δυνατότητα προσαύξησης έως και τριάντα τοις εκατό (30%). Αν κατά τον υπολογισμό του πιο πάνω αριθμού προκύπτει δεκαδικός αριθμός και το δεκαδικό κλάσμα του αριθμού αυτού είναι ίσο ή μεγαλύτερο του 0,5, ο ακέραιος αριθμός αυξάνεται  κατά μία μονάδα. Κατ’ εξαίρεση, στις κοινότητες που εκλέγουν πενταμελή συμβούλια, ο αριθμός των υποψηφίων  μπορεί να προσαυξάνεται κατά έναν (1) ακόμα υποψήφιο. 

   Ο αριθμός των υποψήφιων συμβούλων από κάθε φύλο ανέρχεται σε ποσοστό σαράντα τοις εκατό(40%), τουλάχιστον, του συνολικού αριθμού των υποψηφίων συμβούλων του οικείου συνδυασμού.

Άρθρο 17

Εκλογές κοινοτήτων έως τριακοσίων (300) κατοίκων

Εκλογές κοινοτήτων έως τριακοσίων (300) κατοίκων - Υποψηφιότητες σε ενιαίο ψηφοδέλτιο

Η εκλογή προέδρων των κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό έως τριακοσίων (300) κατοίκων γίνεται με χωριστή κάλπη και με ενιαίο ψηφοδέλτιο, όλων των μεμονωμένων υποψηφίων. Οι υποψηφιότητες κατατίθενται με γραπτή δήλωση κάθε υποψήφιου, στην οποία αναγράφεται η κοινότητα για την οποία κατατίθεται υποψηφιότητα  και το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο  του υποψηφίου. Τα ονόματα των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο τίθενται με αλφαβητική σειρά.

Άρθρο 18

Ένωση κοινότητας σε περίπτωση μη υποβολής υποψηφιοτήτων

«Άρθρο 18Γ

Ένωση κοινότητας με όμορη, σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης συνδυασμού ή μεμονωμένων υποψηφιοτήτων σε ενιαίο ψηφοδέλτιο.

1.-Αν σε μία κοινότητα ματαιωθεί η εκλογή συμβούλων, επειδή δεν έχει υποβληθεί δήλωση συνδυασμού υποψηφίων ή, σε κοινότητα έως και τριακοσίων (300)κατοίκων, δήλωση υποψηφιότητας μεμονωμένων υποψηφίων, ο δήμαρχος εκδίδει αμελλητί πρόγραμμα για την επανάληψη της εκλογής.

2.-Αν και κατά τη νέα εκλογή δεν δηλωθεί συνδυασμός υποψηφίων ή μεμονωμένες υποψηφιότητες, η κοινότητα αυτή ενώνεται με όμορη αυτής κοινότητα του ίδιου δήμου. Η ένωση γίνεται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών και γνώμη του οικείου δημοτικού συμβουλίου.».

«Άρθρο 27

Σταυροί προτίμησης για την εκλογή δημοτικών αρχών.

1.-Ο εκλογέας εκφράζει την προτίμηση του σε υποψήφιο συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό παραπλεύρως του ονόματός του.

2.-Για την εκλογή δημοτικών συμβούλων, σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός ή δύο ή τριών υποψηφίων. 

     Για την εκλογή δημοτικών συμβούλων σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες, ο εκλογέας μπορεί  να εκφράσει  την προτίμησή του υπέρ ενός ή δύο ή  τριών υποψηφίων  της εκλογικής περιφέρειας στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι γραμμένος και υπέρ ενός υποψηφίου σε μία από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου δήμου. Στις μονοεδρικές, διεδρικές και τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες ο εκλογέας  μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του μόνον υπέρ ενός υποψηφίου της εκλογικής περιφέρειας στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι γραμμένος και υπέρ ενός υποψηφίου σε μία από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου δήμου.

3.-Για την εκλογή συμβουλίων κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός (1) υποψηφίου συμβούλου κοινότητας στις κοινότητες που εκλέγουν πενταμελή Συμβούλια και έως δύο (2) υποψηφίων συμβούλων κοινότητας στις κοινότητες που εκλέγουν επταμελή, ενδεκαμελή ή δεκαπενταμελή Συμβούλια.

4.-Για την εκλογή προέδρων συμβουλίων κοινότητας έως τριακοσίων (300) κατοίκων, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός (1) υποψήφιου.

5.-Ψηφοδέλτιο που φέρει περισσότερους από τους επιτρεπόμενους σταυρούς προτίμησης, είναι έγκυρο και προσμετράτε υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης. Εξαιρούνται τα ενιαία ψηφοδέλτια υποψηφίων προέδρων συμβουλίων κοινότητας έως τριακοσίων (300) κατοίκων, όπου, ψηφοδέλτιο  το οποίο δεν φέρει κανέναν σταυρό ή φέρει περισσότερους του ενός (1) σταυρούς, θεωρείται άκυρο.

6.-Ο σταυρός προτίμησης σημειώνεται με  στυλό μαύρο ή κυανής απόχρωσης.

7.-Για τον υποψήφιο δήμαρχο και τον υποψήφιο πρόεδρο συμβουλίου κοινότητας άνω των τριακοσίων (300)κατοίκων, δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης και αν σημειωθεί δεν συνεπάγεται ακυρότητα του ψηφοδελτίου.

8.-Σε όσες περιπτώσεις επαναληφθεί η ψηφοφορία  για την  εκλογή των δημοτικών αρχών,  δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης και αν σημειωθεί δεν συνεπάγεται ακυρότητα του ψηφοδελτίου.».

Άρθρο 27

Διατάξεις εκλογικής νομοθεσίας –

2.-Κατά την ψηφοφορία για τις δημοτικές εκλογές και για την εκλογή συμβούλων ή προέδρων κοινότητας, χρησιμοποιούνται  διαφορετικές κάλπες, που φέρουν κατάλληλο διακριτικό γνώρισμα.

 Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών καθορίζονται το διακριτικό γνώρισμα, το μέγεθος, το σχήμα της κάλπης που χρησιμοποιείται στις δημοτικές εκλογές και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα.

Παρακαλώ προσέξτε τα παρακάτω:

Άρθρο 32

Εκλογικό σύστημα - Κατανομή των εδρών του δημοτικού συμβουλίου.

1.-Το σύνολο των εδρών του δημοτικού συμβουλίου κατανέμεται στους συνδυασμούς που έλαβαν μέρος στις εκλογές, ανάλογα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στον Α΄ γύρο.

2.-Η αναλογική κατανομή των εδρών γίνεται ως εξής:

   Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν, σε όλα τα εκλογικά τμήματα δήμου, αθροιστικά όλοι οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές διαιρείται με τον αριθμό των εδρών που αντιστοιχούν σε κάθε δημοτικό συμβούλιο και το πηλίκο αυξημένο κατά μία μονάδα, παραλειπομένου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο. Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται στη συνέχεια με το εκλογικό μέτρο και καθένας τους καταλαμβάνει τόσες έδρες όσο και το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης.

     Αν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι συνδυασμοί που συμμετέχουν στην κατανομή με την προηγούμενη διαδικασία είναι λιγότερες από τις προς διάθεση, όσες απομένουν κατανέμονται ανά μία μεταξύ όλων των συνδυασμών, είτε έλαβαν έδρα κατά το προηγούμενο εδάφιο είτε όχι, ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπά τους. Αν οι συνδυασμοί αυτοί ή μερικοί από αυτούς έχουν ίσο αριθμό αχρησιμοποίητων υπολοίπων, διεξάγεται κλήρωση από το αρμόδιο δικαστήριο.

   Αν μετά την κατανομή των εδρών με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα παραμένουν αδιάθετες έδρες, κατανέμονται ανά μία, ανάλογα με το συνολικό αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων του συνδυασμού.

    Σε περίπτωση ίσου αριθμού έγκυρων ψηφοδελτίων δύο ή και περισσότερων συνδυασμών, διενεργείται μεταξύ τους κλήρωση από το αρμόδιο δικαστήριο.

3.-Αν έχει ανακηρυχθεί ένας μόνο συνδυασμός υποψηφίων, ο δήμαρχος εκλέγεται από το μοναδικό συνδυασμό. Οι πρώτοι κατά σειρά σε σταυρούς προτίμησης,  και εωσότου συμπληρωθεί ο αριθμός των εδρών του δημοτικού συμβουλίου, εκλέγονται τακτικοί και οι υπόλοιποι αναπληρωματικοί σύμβουλοι.».

Επανάληψη ψηφοφορίας 

«Άρθρο 33

Επανάληψη της ψηφοφορίας για την εκλογή δημοτικών αρχών

1.-Αν κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψηφοδελτίων, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή (Β΄ γύρος), ανάμεσα μόνο στους υποψήφιους δημάρχους των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.

    Επιτυχών θεωρείται ο υποψήφιος δήμαρχος και ο συνδυασμός του που συγκέντρωσε στην επαναληπτική ψηφοφορία την απόλυτη πλειοψηφία ολόκληρου του αριθμού των έγκυρων ψηφοδελτίων.

     Αν στην επαναληπτική ψηφοφορία οι δύο συνδυασμοί ισοψηφήσουν, το αρμόδιο πρωτοδικείο διενεργεί κλήρωση για την ανάδειξη του επιτυχόντος συνδυασμού.

2.-Σε περίπτωση ισοψηφίας στην πρώτη θέση κατά την αρχική ψηφοφορία (Α΄ γύρος) δύο ή περισσότερων συνδυασμών, στην επαναληπτική ψηφοφορία μετέχουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι όλων των συνδυασμών που ισοψήφησαν στην πρώτη θέση. Η παράγραφος αυτή εφαρμόζεται και αν στην αρχική ψηφοφορία (Α΄ γύρος)μετείχαν μόνο δύο συνδυασμοί που ισοψήφησαν.

3.-Σε περίπτωση ισοψηφίας στη δεύτερη θέση κατά την αρχική ψηφοφορία δύο ή περισσότερων συνδυασμών, στην επαναληπτική μετέχουν ο υποψήφιος δήμαρχος του πρώτου σε αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων συνδυασμού και οι υποψήφιοι δήμαρχοι των συνδυασμών που ισοψήφησαν στη δεύτερη θέση.

4.-Στις περιπτώσεις των παραγράφων 2 και 3, επιτυχών θεωρείται ο υποψήφιος δήμαρχος και ο συνδυασμός τουπου έλαβαν στην επαναληπτική ψηφοφορία τη σχετική πλειοψηφία.

      Αν στην ψηφοφορία αυτή ισοψηφήσουν δύο υποψήφιοι δήμαρχοι, το αρμόδιο δικαστήριο διενεργεί κλήρωση για την ανάδειξη του επιτυχόντος δημάρχου και του συνδυασμού του.

5.-Όλοι οι τακτικοί και αναπληρωματικοί σύμβουλοι εκλέγονται με βάση την πρώτη ψηφοφορία (Α΄ γύρος), σύμφωνα με τους σταυρούς προτίμησης που έλαβε καθένας στην ψηφοφορία αυτή. 

6.-Η επαναληπτική ψηφοφορία (Β΄ γύρος) γίνεται στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων.».

«Άρθρο 37

Κατανομή εδρών συμβούλων της κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων

1.-Στις εκλογές των συμβουλίων κοινότητας με μόνιμο πληθυσμό άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων, η κατανομή των εδρών γίνεται αναλογικά, μεταξύ όλων των συνδυασμών που συμμετείχαν στις εκλογές για το συμβούλιο της κοινότητας, με τον ακόλουθο τρόπο:

     Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στην κοινότητα όλοι μαζί οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές διαιρείται με αριθμό των εδρών του συμβουλίου κοινότητας. Το πηλίκο που προκύπτει αυξημένο κατά μία μονάδα, παραλειπομένου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο.

    Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται στη συνέχεια με το εκλογικό μέτρο και κάθε συνδυασμός καταλαμβάνει τόσες έδρες, όσο και το ακέραιο πηλίκο αυτής της διαίρεσης.

      Αν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι συνδυασμοί που συμμετέχουν στην κατανομή με την προηγούμενη διαδικασία είναι λιγότερες από τις προς διάθεση έδρες, οι έδρες που απομένουν διανέμονται ανά μία μεταξύ όλων των συνδυασμών, είτε έλαβαν έδρα κατά το προηγούμενο εδάφιο είτε όχι, ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα που έχουν.

Αν οι συνδυασμοί αυτοί ή μερικοί από αυτούς έχουν ίσο αριθμό αχρησιμοποίητων υπολοίπων, γίνεται κλήρωση.

     Αν και μετά τη διανομή των εδρών με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα παραμένουν αδιάθετες έδρες, αυτές κατανέμονται ανά μία, ανάλογα με το συνολικό αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβε κάθε συνδυασμός. Αν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι συνδυασμοί με το εκλογικό μέτρο είναι περισσότερες από τις προς διάθεση έδρες, η πλεονάζουσα έδρα αφαιρείται από το συνδυασμό που έχει το μικρότερο σχετικώς υπόλοιπο  έγκυρων ψηφοδελτίων. Σε περίπτωση ίσου αριθμού έγκυρων ψηφοδελτίων δύο ή και περισσότερων συνδυασμών, ενεργείται μεταξύ αυτών κλήρωση από το αρμόδιο πρωτοδικείο.

 2.-Αν έχει ανακηρυχθεί ένας μόνο συνδυασμός για το συμβούλιο της κοινότητας, οι σύμβουλοι της κοινότητας εκλέγονται από το μοναδικό αυτό συνδυασμό. Οι πρώτοι κατά σειρά σε σταυρούς προτίμησης, μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των εδρών του συμβουλίου της κοινότητας εκλέγονται τακτικοί σύμβουλοι και οι υπόλοιποι αναπληρωματικοί.

3.-Αν υποψήφιοι του ίδιου συνδυασμού ισοψηφήσουν, το πρωτοδικείο ενεργεί κλήρωση.».

«Άρθρο 37Α

Εκλογή προέδρου κοινότητας κάτω των τριακοσίων (300) κατοίκων.

Στις κοινότητες έως και τριακοσίων (300) κατοίκων, όπου η εκλογή του προέδρου του συμβουλίου διενεργείται με ενιαίο ψηφοδέλτιο, πρόεδρος της κοινότητας εκλέγεται εκείνος που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης. Οι υπόλοιποι, κατά τη σειρά των σταυρών που έλαβαν, λογίζονται ως αναπληρωματικοί. Σε περίπτωση ισοψηφίας, το πρωτοδικείο διενεργεί κλήρωση.».

*****************

Δείτε παρακάτω τι έγινε με το παλιό εκλογικό σύστημα στις Δημοτικές Εκλογές του 2014 στο Δήμο Ακτίου- Βόνιτσας. (πηγή αντίστοιχη σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών που τύπωσα χθές).

            Η Δημοτική παράταξη του Δημάρχου κ. Αποστολάκη με τη βοήθεια του εκλογικού νόμου που ίσχυε το 2014 εξέλεξε 16 συνολικά Δημοτικούς Συμβούλους δηλαδή τα 3/5 του συνολικού αριθμού των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και βεβαίως ο αριθμός αυτός ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΕΙ την θέληση των δημοτών όπως εκφράστηκε στις κάλπες. 

         Αν οι εκλογές του 2014 είχαν γίνει με το σύστημα της απλής αναλογικής τότε με τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου θα ήταν οι εξής.

1)-Η παράταξη με επικεφαλή το κ. Αποστολάκη θα είχε 12 Δημοτικούς Συμβούλους.

2)-Η παράταξη με επικεφαλή το κ. Φερεντίνο θα είχε 12 Δημοτικούς Συμβούλους.

3)-Η παράταξη με επικεφαλή το κ. Λιάπη  θα είχε 2 Δημοτικούς Συμβούλους.

4)-Η παράταξη με επικεφαλή το κ. Μωραίτη θα είχε 1 Δημοτικό  Σύμβουλο.

Αμφιβάλλει κανείς ύστερα από τα παραπάνω ότι με το σύστημα της απλής αναλογικής εφαρμόζεται η βασική επιταγή του Συντάγματος;

Συγκεκριμένα στο άρθρο 52 αναφέρεται:

"Η ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης, ως έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, τελεί υπό την εγγύηση όλων των λειτουργών της Πολιτείας, που έχουν υποχρέωση να τη διασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση…".

-Η εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής είναι ένα σημαντικό βήμα εμβάθυνση της Δημοκρατίας και  την ισότιμη έκφραση όλων των πολιτών . 

-Το Δημαρχοκεντρικό σύστημα διοίκησης των Δήμων καταργείται. Κάποιοι χάνουν σημαντικά προνόμια για αυτό το  λόγο πολέμησαν  λυσσαλέα την απλή αναλογική.

-Είναι καιρός να περάσουμε στην ενεργοποίηση των πολιτών και στη συνεργασία.

-Είναι καιρός πολλοί να πάνε σπίτια τους. 

-Είναι καιρός να ανατρέψουμε το παλιό.

-Είναι καιρός να γίνουμε ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ και ΟΧΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ ΥΠΗΚΟΟΙ. 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

1)-Τη Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018 θα δημοσιεύσουμε το δεύτερο μέρος του άρθρου.

2)-Τη Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018 θα δημοσιεύσουμε  άρθρο με συγκεντρωτικές δαπάνες ενός έτους. Η προκλητική και ανελέητη κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος μέσω των απευθείας αναθέσεων είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της οικονομικής πολιτικής του Δημάρχου κ. Αποστολάκη. ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΘΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.  
ximeronews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ